Άρθρα

“Για έναν Δήμο με σύγχρονο κοινωνικό πρόσωπο”

Του Δημήτρη Κουτσού*

Η πόλη τα τελευταία χρόνια πορεύεται χωρίς να διαθέτει ένα επαρκές, λειτουργικό και σύγχρονο δίκτυο προστασίας των κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης.
Ζούμε σε μια κοινωνία με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, άνεργους και φτωχές οικογένειες, μοναχικούς ανθρώπους, πολλές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, συμπολίτες με αναπηρία.
Πώς μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό ανθρώπων που ζητούν την κοινωνική στήριξη και φροντίδα; Με ποιες δομές και με ποιο ανθρώπινο δυναμικό είναι εφικτή η ψυχολογική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων αυτών των ανθρώπων;
Ασφαλώς και οι καταστάσεις δεν είναι εύκολες, ούτε βρισκόμαστε σε μια εποχή ευμάρειας. Όμως από τις αντικειμενικές αδυναμίες ενός κράτους που «φλέρταρε» για χρόνια με τη χρεοκοπία, μέχρι την αδυναμία ή και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να δώσει συγκεκριμένες λύσεις, υπάρχει τεράστια απόσταση.
Η τόνωση της κοινωνικής πρόνοιας σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες πρέπει να εδράζεται σε τρεις διαφορετικούς άξονες.

Πρώτος άξονας η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ο Δήμος οφείλει να αξιοποιήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους υπάρχοντες εξειδικευμένους επιστήμονες από διάφορους χώρους, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, και, όπου υπάρχει ανάγκη, να αναπτύξει συνεργασία και με άλλους επαγγελματίες. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο άμεσης παρέμβασης για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Στην πόλη μας διαθέτουμε πολλές εθελοντικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά με την κατάλληλη προσέγγιση.

Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση των εσόδων που έχει ο Δήμος για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και η διεκδίκηση και άλλων προσλήψεων μέσω προκηρύξεων του Δημοσίου, ώστε οι υπηρεσίες να στελεχωθούν με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Ο τρίτος άξονας είναι η αναβάθμιση ή και η δημιουργία των αντίστοιχων κοινωνικών δομών. Αναβάθμιση του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού φαρμακείου και ιατρείου, δημιουργία κέντρων παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που μπορεί να επιλέξει ένας σύγχρονος Δήμος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Αξιοποιώντας τους πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο ο Δήμος μπορεί να παράσχει σημαντικές υπηρεσίες σε φτωχούς, μοναχικούς ανθρώπους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Να αναβαθμίσει τον ξενώνα αστέγων κα να δημιουργήσει και άλλες συναφείς δομές βοηθώντας έμπρακτα τους άστεγους, οι οποίοι τώρα καταφεύγουν σε κρατικές δομές για να βοηθηθούν επιβαρύνοντάς τες.

Μπορεί επίσης να δείξει ιδιαίτερη φροντίδα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες ακουμπώντας με ευαισθησία στο πολύ ουσιαστικό θέμα της προσβασιμότητας. Μιας προσβασιμότητας όχι μόνο σε χώρους, κτίρια και υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά εργασίας. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία, είναι η δυσκολία να βρουν εργασία. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η πρόσβαση και στους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, στα πάρκα και τις παραλίες, όπου πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να δώσει διεξόδους ποιοτικής ψυχαγωγίας, καθώς και τη δυνατότητα επικαιροποίησης των υπαρχουσών γνώσεων αλλά και απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων στους ηλικιωμένους, όπως είναι η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διαδικτυακές δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες.
Δήμος με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσωπο δεν είναι αυτός που προσφέρει δύο-τρεις φορές τον χρόνο συσσίτιο σε κοινή θέα μετά μουσικής και δημοσίων θεαμάτων, αλλά αυτός που μπορεί και εξασφαλίζει τη μόνιμη αξιοπρεπή σίτιση στους έχοντες ανάγκη, χωρίς να επαφίεται εφησυχάζοντας στη δράση της μητρόπολης που στα χρόνια της κρίσης σιτίζει 2.000 άτομα.
Σύγχρονος Δήμος είναι αυτός που αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα για την παροχή υπηρεσιών και δράσεων ένταξης, εξωστρέφειας και κοινωνικής ανασύνταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο στη νέα εποχή είναι αυτός που προσφέρει στον φτωχό συμπολίτη αξιοπρέπεια και όχι ελεημοσύνη, που εμπνέει σιγουριά με τις υπηρεσίες και τα στελέχη του δημιουργώντας προοπτικές για μια καλύτερη ζωή.
Αυτό τον Δήμο θέλουμε να δημιουργήσουμε αγωνιζόμενοι με την παράταξη «Βόλος, Έξυπνη Πόλη» και δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα.
Για να προσφέρουμε μέριμνα, γνώση, διεξόδους, προοπτική στους πολλούς και όχι στους λίγους.

O Δημήτρης Κουτσός είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βόλου με την παράταξη «Βόλος, Έξυπνη πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το