Τοπικά

“Εξωστρέφεια, προσέγγιση ομάδων, επικοινωνιακή πολιτική και αναδιοργάνωση” οι νέοι άξονες της “Πρόταση Ζωής”

Toυς άξονες της “Πρότασης ζωής” για τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της κ.Ευθύμης Ζιγγιρίδης. Όπως ανέφερε η Πρόταση Ζωής είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που αποτελείται από εταίρους-φορείς και επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Σκοπός της  είναι η παροχή προγραμμάτων για την πρόληψη της ψυχικής υγείας και όπως σημείωσε τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται με εργαστήρια, συναντήσεις και εκπαιδεύσεις.
Η “Πρόταση ζωής” πρέπει να επαναοριοθετήσει τη στρατηγική της και θα αναδιατάξει τους οικονομικούς της πόρους οι οποίοι προέρχονται από το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και από το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να προσαρμοστεί στο σημερινό περιβάλλον. Οι ανάγκες δεν είναι οι ίδιες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ζιγγιρίδης και πρόσθεσε: “Αναμένουμε να γίνουμε πιο ευέλικτοι¨, να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της υλικοτεχνικής δομής και να κάνουμε τα πράγματα πιο αποτελεσματικά”.
Ο πρόεδρος της Πρότασης Ζωής,  αναφερόμενος στους στρατηγικούς άξονες,  δήλωσε ότι ο πρώτος αφορά την εσωτερική αναδιοργάνωση.  Ειδικότερα, βρίσκεται υπό συζήτηση εσωτερικός κανονισμός των οποίο θα ψηφίσουν τα μέλη της τις επόμενες εβδομάδες και μέσω αυτού του  θα εκφράζεται η εταιρική κουλτούρα. Στόχος του κανονισμού είναι επίσης μην υπάρχει επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και να αυξηθεί η αποδοτικότητα του κέντρου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διεύρυνση και την εξωστρέφεια και όπως ανέφερε ο κ.Ζιγγιρίδης στην Πρόταση Ζωής έχουν προστεθεί δύο νέοι εταίροι,  η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου και ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώ αναμένεται απάντηση και από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. “Θέλουμε να διευρύνουμε τη βάση. Οσο περισσότεροι φορείς, τόσο δυνατότερο γίνεται το κέντρο” δήλωσε ο κ. Ζιγγιρίδης. Στην εξωστρέφεια περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων. “Δεν περιοριζόμαστε στη σχολική κοινότητα, θα γίνουν σεμινάρια σε επιστήμονες που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία, σεμινάρια σε δημοσιογράφους, καθώς είναι σημαντική η επικοινωνία αυτών των προγραμμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης” ανέφερε

Ο τρίτος άξονας αφορά τον εμπλουτισμό θεμάτων και την προσέγγιση κοινωνικών ομάδων. “Θα έχουμε πιο “επιθετική” πολιτική. Θα χτυπάμε και εμείς την πόρτα και δεν θα περιμένουμε να μας καλέσουν” πρόσθεσε.

Ο τέταρτος άξονας αφορά τη διαμόρφωση επικοινωνιακής πολιτικής με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, καμπάνιες, ημερίδες με συγκεκριμένη θεματολογία, δικτύωση με τοπικούς φορείς, μόνιμες ενέργειες όπως η συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας όπου πέντε φορείς συζητούν για την πρόληψη.

Η Ζωή Γώγου, επιστημονική υπεύθυνη και ψυχολόγος της Πρόταση Ζωής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων με τριήμερη εκπαίδευση σε νηπιαγωγούς και στη συνέχεια το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί στους.μαθητές τους.
Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και της της παρενόχλησης των παιδιών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα με 22 νηπιαγωγούς με στόχο τα παιδιά να είναι πιο προστατευτικά προς το σώμα τους αλλά και προς τους άλλους. “Η σεξουαλική ανάπτυξη συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας” δήλωση κ. Γώγου.

Το δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε έχει σχέση με την πειθαρχία και την οριοθέτηση. Έτσι συνεχίζεται η ενημέρωση σε γονείς προκειμένου να διαχωρίσουν την πειθαρχία από την τιμωρία, ενώ αναλύονται οι λόγοι που κάποια παιδιά συμπεριφέρονται ανάρμοστα.

Το επιστημονικό στέλεχος Μαίρη Μπακατσέλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διαχείρισης άγχους στη μαθητική ζωή. Χαρακτηριστικά είπε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη άγχους εν όψει των Πανελληνίων εξετάσεων ενώ το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια με τη συμμετοχή περίπου 100 μαθητών. Ακόμη μίλησε και για το πρόγραμμα εξάλειψης του σχολικού εκφοβισμού, στο οποίο γίνεται εκπαίδευση σε δασκάλους του Δημοτικού. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί 150 δάσκαλοι ενώ και οι ίδιοι οι μαθητές ζητούν τη συνέχιση του προγράμματος.

Η κοινωνιολόγος Γιούλη Πετροπούλου μίλησε για το πρόγραμμα πρόληψης ανάπτυξης εξάρτησης από το κάπνισμα “Κάπνισμα; Όχι εμείς”. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’  τάξεων του Δημοτικού και σε μαθητής του Γυμνασίου και στοχεύει στη διαμόρφωση αρνητικής στάσης για συνήθειες που θα βλάψουν.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί σε 30 δασκάλους από 16 δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας και έχουν εκπαιδευτεί άλλοι 35 καθηγητές από εννέα Γυμνάσια του νομού που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα μέχρι τον Μάιο του 2020.

Τέλος, το στέλεχος Δήμητρα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Ο κήπος με τις γάτες”. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη ουσιών εξάρτησης από νέους και η προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 20 δάσκαλοι και θα το εφαρμόσουν στο σχολείο τους. Η κυρία Σωτηροπούλου πρόσθεσε ότι το σχολείο αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσης για την πρόληψη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το