Τοπικά

“Ερευνώντας τις μεγάλες εορτές του Ελληνιστικού Κόσμου” – Διάλεξη του Onno van Nijf στο Πανεπιστήμιο

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί  η διάλεξη του Onno van Nijf (Department of History and Classics του Πανεπιστημίου του Groningen, Ολλανδία) με θέμα «Τα δίκτυα των αρχαίων Ελλήνων: ερευνώντας τις μεγάλες εορτές του ελληνιστικού κόσμου».

Η διάλεξη θα γίνει στην αίθουσα Πολυμέσων ΙΑΚΑ Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νέο Κτίριο (Αργοναυτών και Φιλελλήνων)
Η εκδήλωση θα γίνει στα αγγλικά.

Περίληψη
Εορτές με αγώνες όπως αυτές της Ολυμπίας ήταν το σήμα κατατεθέν του ελληνικού πολιτισμού από τους αρχαιότερους χρόνους, αλλά άνθισαν ιδιαίτερα μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παλαιές εορτές ξανάνιωσαν και νέες εορτές ιδρύθηκαν στο πρότυπο των Πανελληνίων αγώνων που λειτουργούσαν όμως σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα, τοπικά και υπερτοπικά. Πιστεύουμε ότι αυτές οι εορτές δημιούργησαν δίκτυα συνεργασίας και συνέβαλαν στις διαδικασίες της «παγκοσμιοποίησης» που παρατηρούμε στην ελληνιστική περίοδο, στρώνοντας τελικά τον δρόμο για την εξάπλωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τη διάδοση του Χριστιανισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το