Τοπικά

“Επικίνδυνο για την υγεία το «λουκέτο» λόγω Covid-19” εκτιμά ο Βολιώτης διαιτολόγος Κων. Μακρής

Την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας απέστειλε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), που βάζει «λουκέτο» στον κλάδο λόγω Covid-19, με το σκεπτικό ότι οι διά ζώσης συνεδρίας κρίνονται απαραίτητες για τη δημόσια υγεία. O κ. Κωνσταντίνος Μακρής, ταμίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας της Ε.Δ.Δ.Ε. μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα που προκαλεί το νέο lockdown σε δεκάδες συναδέλφους του και στη Μαγνησία.

Ο Βολιώτης διαιτολόγος, ο οποίος συνεργάζεται με το πολυϊατρείο «Φροντίδα Ι.Κ.Ε.» στη Νέα Ιωνία Βόλου, αφού αρχικά αποκάλυψε ότι η Ε.Δ.Δ.Ε. ουδέποτε… έλαβε απάντηση από τον πρωθυπουργό, στη συνέχεια είπε πως η διοίκηση της Ένωσης την Τετάρτη 18/11 επανακοινοποίησε την ίδια επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, με την ελπίδα να βρεθεί λύση σε υπηρεσιακό επίπεδο.

«Θεωρώ ότι το επάγγελμά μας για κανέναν λόγο δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ αποστάσεως», επισήμανε ο κ. Μακρής, για να προσθέσει: «Μιλάμε για τη δημόσια υγεία και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αντιμετωπίζουμε πολλές περιπτώσεις ασθενών, όπως για παράδειγμα είναι οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με κινητικά προβλήματα και διατροφικές διαταραχές, με τους οποίους οι δια ζώσης συνεδρίες κρίνονται απαραίτητες. Κρίνω αναγκαία, όπως και όλοι οι συνάδελφοι φυσικά, την άμεση τροποποίηση της σχετικής Κ.Υ.Α., με την οποία τέθηκε σε αναστολή ο ΚΑΔ που αφορά τους διαιτολόγους – διατροφολόγους, με μοναδική εξαίρεση την εξ αποστάσεως συμβουλευτική».

Ο ταμίας της Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλίας δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το σκεπτικό της κυβέρνησης, που απαγόρεψε τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαιτολογικές υπηρεσίες: «Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά εν μέσω πανδημίας. Είμαστε από τους λίγους που τέθηκαν σε αναστολή για δεύτερη φορά, αφού την περασμένη άνοιξη πάλι είχε συμβεί το ίδιο. Με τηλε-συνεδρίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ανεπάρκεια στην παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, την ίδια ώρα που στο εξωτερικό βλέπουμε διαιτολόγους μέχρι και στις ΜΕΘ».

Ο Κωνσταντίνος Μακρής, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια παρουσίας στον χώρο και δύο στη διοίκηση τοπικού συμβουλίου της Ε.Δ.Δ.Ε., έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Τίθεται θέμα επιβίωσης για τον κλάδο. Εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι να παραμείνουμε ανοικτοί σ’ αυτή την καραντίνα, αφού είχαμε προβλέψει για την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Και τελικά, η κυβέρνηση μάς έκλεισε. Τα έξοδα παραμένουν πολύ περισσότερα από τα έσοδα, ενώ η αποζημίωση της αναστολής δεν επαρκεί για να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το