Άρθρα

“Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των δημοτικών συμβούλων μέσω μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου”

Της Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη*

Οι δραστικές αλλαγές που εισήγαγε το πρόγραμμα «Κλεισθένης» εισάγοντας την απλή αναλογική, ενεργοποιούν πλέον τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει η πλήρης μετάθεση της ευθύνης στον εκάστοτε δήμαρχο, αλλά θα αναλάβει και η ίδια τοπική κοινωνία να παρακολουθεί και να κρίνει τη στάση όλων των παρατάξεων και κατά πόσο αυτές λειτουργούν συνθετικά και προωθητικά κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τον Δήμο.
Η αλλαγή του συστήματος εκλογής των συμβούλων με απλή αναλογική σαρώνει όλες τις έως σήμερα πρακτικές – αλλά και την ορολογία – στη διοίκηση των Δήμων. Επανακαθορίζει την έννοια και την ουσία της «πλειοψηφίας» και της «μειοψηφίας» στα Δημοτικά Συμβούλια και ουσιαστικά την ονομασία, αλλά και την ουσία των «παρατάξεων». Ακυρώνει την από πλευράς δημοτικών αρχόντων, πρακτική συμπεριφορών είτε «ετσιθελικών», είτε μεροληπτικών ή και αυταρχικών.

Καθιστά τον κάθε σύμβουλο μέτοχο και υπεύθυνο άμεσα της Διοίκησης του Δήμου, ο οποίος θα συνδιαμορφώνει με τους υπόλοιπους την πολιτική και πρακτική του.
Αναγκάζει τους συμβούλους των μέχρι σήμερα λεγόμενων «μειοψηφιών», να επεκδυθούν τον ρόλο του γκρινιάρη, του πικραμένου, του απόντος…
Καταργεί την αλαζονεία και την παθητικότητα των συμβούλων της «πλειοψηφίας». Τους απελευθερώνει ως προσωπικότητες και τους θέτει προ των ευθυνών τους. Τους ωθεί να ασχολούνται συστηματικά και τακτικά με τα θέματα διοίκησης του Δήμου και να έχουν λόγο αυτόνομο και δημιουργικό!
Αναγκάζει τους συμβούλους αφενός να μάθουν να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται κι αφετέρου να οικοδομήσουν τάχιστα έναν απόντα έως σήμερα «πολιτικό πολιτισμό»! Διότι πώς θα προβαίνουν σε «λεονταρισμούς» φραστικούς (κι όχι μόνο…) σε συνεδριάσεις δημοτικών οργάνων και θα επιτίθεται φραστικά ο ένας στον άλλο, όταν στο αμέσως επόμενο θέμα θα πρέπει να συν-εισηγηθούν στους συναδέλφους τους;

Αυτή, η, στην πράξη, κατάργηση της αντιπαλότητας και του διχασμού, θα περάσει και στον κόσμο, την Κοινότητα κατά την κλασσική ελληνική έννοια. Κι αυτή είναι η ουσία της Αυτοδιοίκησης. Ο απεγκλωβισμός από τον δηλητηριώδη και θανάσιμο εναγκαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματισμό αρχικά, αλλά και τις τοπικές «παρατάξεις» δευτερευόντως.
Εδώ αναδύεται και το άλλο μεγάλο κεφάλαιο αλλαγής που συντελείται. Η ανάγκη επιλογής προσώπων κατάλληλων και ικανών. Η ανάγκη αυτο-αναβάθμισης του ίδιου του ψηφοφόρου! Η ανάγκη της μεταμόρφωσής του από ψηφοφόρο-πελάτη (ή κουμπάρο) σε ψηφοφόρο-πολίτη! Φτάνει πιά, με την ψήφο -ή ορθότερα σταυροδοσία- από «υποχρέωση» ή από συγγένεια ή από «ομοφυλία», όπου αυτή είναι έντονα ορατή στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει με τη σταυροδοσία στον ανιψιό, τον φίλο, τον συμμαθητή, ακόμη και τον συμπέθερο!…
Πρέπει, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, αφού έχουμε περισσότερους των δύο σταυρών προτίμησης, να επιλέγουμε τα άτομα που έχουν αξία αφ’ εαυτού κι όχι απ’ το σόι, που έχουν συμμετοχή και δράση στα «κοινά» και τυχόν εμπειρία διοίκησης ή διαχείρισης, ή θέληση ν’ αποκτήσουν. Διότι αυτοί -οι κατά τεκμήριο αξιότεροι- θα ασχολούνται με τα μικρά και μεγάλα θέματα του Δήμου, της Κοινότητας, της γειτονιάς.

Κι ως προς τους δημάρχους; Ποιο μοντέλο διαμορφώνεται; Ποιες αρετές πρέπει να ’χει ένας δήμαρχος; Μα, αυτές που έπρεπε σε κάθε πόλη και σε κάθε εκλογή να υπερισχύουν. Ο δήμαρχος πρέπει να εκφράζει την ισορροπία και την πολιτική και κοινωνική σύνθεση των δημοτών. Να λειαίνει αντιθέσεις, να «γεφυρώνει» χάσματα. Να δημιουργεί όρους ανάπτυξης της προσωπικότητας των Συμβούλων, που προορίζονται ακριβώς γι’ αυτό που η λέξη, λέει: Να τον συμβουλεύουν -κι όχι το αντίθετο! Τέλος να είναι ταπεινός και λειτουργικός, ως προς την εκτέλεση των αποφάσεων των δημοτικών συμβούλων! Διότι αυτοί αποφασίζουν…

Τέρμα λοιπόν το οπισθοδρομικό, δημαρχοκεντρικό πρότυπο διοίκησης των Δήμων Τέρμα ο διχασμός και οι προσωπικές αντιπάθειες (μένει ν’ αποδειχθεί στη πράξη). Τέρμα οι ανεύθυνοι ή υστερόβουλοι πολίτες-ψηφοφόροι. Τέρμα η «κυβέρνηση» κι η αντιπολίτευση. Τέλος τα άλλοθι, για όλους!
Μέσα από αυτές τις προκλήσεις αποφάσισα να συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, προκειμένου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας ως εφόδια την 28ετή δικηγορική μου εμπειρία, ως μέλος γραφείου με σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οικογενειακή μου κατάσταση ως έγγαμης και μητέρας τριών παιδιών, τη συμμετοχή μου, ως μετόχου, στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης ξιδιού με τον διακριτικό τίτλο «ΑΓΡΟΞ», την περιβαλλοντική μου ευαισθησία και προπάντων την αποφασιστικότητά μου να μεσολαβήσω ενεργά και δυναμικά ανάμεσα στους πολίτες και την τοπική κοινωνία από τη μια πλευρά και τον Δήμο από την άλλη, για την προώθηση των μικρών και μεγάλων ζητημάτων της πόλης.

*Η Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Παπαδούλη «Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το