Τοπικά

“Ένα πνευματικό έργο έχει το τίμημά του” – Οι καθηγητές ενημερώνονται για τα πνευματικά δικαιώματα

Η ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών για τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε στο μέλλον να γνωρίζουν πώς πρέπει να ενεργήσουν, όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν έργο άλλων δημιουργών, τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει πολλά  στην ελληνική μουσική.

Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι από τον Οργανισμό προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και η πολύ γνωστή ερμηνεύτρια κ. Αναστασία Μουτσάτσου που είναι αναπληρώτρια γενική γραμματέας του οργανισμού «Δράττω» που διαχειρίζεται το συγγενικό δικαίωμα των τραγουδιστών.

Η κ. Μουτσάτσου ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μεταφέρουν στους μαθητές ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι κάτι που πρέπει να σέβονται και ότι υπάρχει τίμημα για να αποκτήσουν ένα πνευματικό έργο, είτε ένα μουσικό κομμάτι είτε μια εικόνα είτε μα φωτογραφία, είτε ένα λογοτεχνικό κείμενο.

Η ίδια περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση είπε «πως είναι πολύ εύκολο κάποιος να «κατεβάσει» από το διαδίκτυο ένα τραγούδι χωρίς να το πληρώσει. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί αν σταματήσουν οι καλλιτέχνες να βιοπορίζονται από το έργο τους, θα πέσει σιωπή, ενώ θα σταματήσει ευρύτερα η δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνουμε τα σχολεία γιατί οι μαθητές πρέπει από αυτή την ηλικία να είναι ενημερωμένοι, ώστε μελλοντικά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες να ξέρουν ότι δεν πρέπει να κλέβουν το πνευματικό έργο», τόνισε.

Η γνωστή ερμηνεύτρια σημείωσε πως ένα τραγούδι στο διαδίκτυο πουλιέται 99 λεπτά. Είναι μια αστεία τιμή, αν σκεφθεί κανείς το κόστος και το πλήθος των συντελεστών που απαιτούνται για την παραγωγή του τραγουδιού.

Και συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές που δεν μπορούν να βιοπορίζονται πλέον από το έργο τους.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια υλοποιούνται πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται έργα διαφόρων δημιουργών. Για παράδειγμα αυτό ισχύει για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εργασίες, με την ανάρτηση διαφόρων βίντεο στο διαδίκτυο και άλλα.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφία Κανταράκη που μαζί με την Δευτεροβάθμια διοργάνωσαν την εκδήλωση είπε πως «οι υπεύθυνοι γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων και των ΠΕΚΕΣ έχουν ενημερωθεί ήδη για τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και πλέον ενημερώνουμε τους καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για την πνευματική ιδιοκτησία, το ηθικό δικαίωμα, όταν οι ίδιοι χρησιμοποιούν έργα άλλων δημιουργών, αλλά και πώς μπορούν να προστατεύσουν τα δικά τους πνευματικά έργα. Γενικώς αυτό που παρατηρείται είναι να ταξιδεύουν τα έργα χωρίς να αναφέρονται οι δημιουργοί τους. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται τέτοια εκδήλωση στην Μαγνησία.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το