Τοπικά

“Εμφύλιος” στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Νομαρχιακή έκρινε ως αποτυχημένη την προεκλογική εκστρατεία Αποστολάκη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με μια ανακοίνωσή της που αφορά στον απολογισμό των επαναλαμβανόμενων αποτυχιών του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις στη Μαγνησία προχωρά  σε σκληρή κριτική απέναντι στην δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Ιάσονα Αποστολάκη. “Το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε με επίπονες προσπάθειες  αντανακλούσε την γενικότερη αδυναμία του χώρου να έχει βαθιά σύνδεση με την τοπική κοινωνία”, αναφέρει η Νομαρχιακή, μετά την δημοσιοποίηση της σκληρής κριτικής που δέχτηκε από τα αυτοδιοικητικά στελέχη για την απουσία της από τις “μάχες”.  Η Νομαρχιακή δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της καταλογίστηκαν από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης σε συνεδρίαση της Τετάρτης. Η ανακοίνωση:

Σε συνεδρίαση της στις 18 Σεπτεμβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή  Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε σχετικά με τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο Βόλου και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος της συνεδρίασής της ήταν να διαμορφωθεί η εισήγηση  που θα αποτελέσει το έναυσμα του σχετικού διαλόγου στις οργανώσεις μελών του κόμματος στο  Δήμο Βόλου, οι οποίες θα συγκληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκτιμήθηκε ως σχετικά επιτυχημένο το εκλογικό ποσοστό  που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές η παράταξη  «Η  ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ»  που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ , παρά το γεγονός ότι η ανυπαρξία προεκλογικής εκστρατείας της,  περιόρισε αρκετά την εκλογική δυναμική της. Η Ν.Ε. είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη στήριξη της παρουσίας της στο περιφερειακό συμβούλιο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με το αντικείμενο της, με διάθεση απόλυτου σεβασμού στην οργανωτική αυτονομία της. Η ΝΕ θεωρεί  πως η παράταξη αυτή μπορεί να  αναδειχθεί σε ουσιαστικό πόλο προγραμματικής  αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, με στόχους την ανάδειξη προτάσεων που θα θέσουν τη σημερινή διοίκηση Αγοραστού μπροστά στις ευθύνες της και μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τους όρους για την ανατροπή  της σημερινής κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στους περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Για τον απολογισμό της παρέμβασης στο Δήμο Βόλου σημειώθηκαν τα παρακάτω:

Tα αποτελέσματα που κατέγραψε η παράταξη που στηρίξαμε στον Δήμο Βόλου πρέπει να αναγνωστούν σε συνδυασμό με τη συνολική καταγραφή των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα  στην Αυτοδιοίκηση σε όλη την έκταση της χώρας βάζει ζήτημα επάρκειας της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής. Η ιδιαιτερότητα του ζητήματος στον Βόλο, λόγω των χαρακτηριστικών της Διοίκησης Μπέου, δεν κατέγραψε διαφορετικό αποτέλεσμα από πληθώρα δήμων στην Επικράτεια και μάλιστα σε περιπτώσεις ισχυρής καταγραφής του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές .  Στις τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, Δημοτικές , Ευρωεκλογές  και Εθνικές στην περιοχή του Δήμου  Βόλου τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν  12,6%, 26,05% και  35,19%  Προφανώς, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων υπήρξε διαφορετική από κάλπη σε κάλπη. Στις εθνικές εκλογές υπήρχαν επιχειρήματα και θέσεις όπως  έξοδος από τα μνημόνια , μείωση ανεργίας , συντάξεις , αφορολόγητο ,εργασιακά , παιδεία ,υγεία, ασφάλιση  κλπ, ενώ στην περίπτωση της αυτοδιοίκησης δεν καταγράφηκε εναλλακτικός πολιτικός λόγος, είτε υπήρχε, είτε δεν υπήρχε .

Στην περίπτωση του Βόλου  η εκφορά του  λόγου της Δημοτικής Κίνησης  που επικεντρωνόταν στην αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή δεν έστελνε τους πολίτες αναγκαστικά στη δική της  κάλπη,  αφού μπορούσαν να την καταψηφίσουν και  μέσα από άλλους συνδυασμούς.

Παρά   την πολύ καλή  παρουσία της προεκλογικά σε προγραμματικό επίπεδο,  δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει μια διαφορετική πρόταση διοίκησης του Δήμου  Βόλου . Διαφορετική, όχι μόνο απέναντι στη δημοτική Αρχή, αλλά και τους άλλους συνδυασμούς . Ήταν και συμπεριφέρθηκε σαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η κάλπη δεν τη διατήρησε στη θέση αυτή. Έπρεπε να είχε οριστεί  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης,  από τη στιγμή που διαλύθηκε το σχήμα που είχαμε στηρίξει στις εκλογές του 2014, ανεξάρτητα αν αυτός ο επικεφαλής θα ήταν ή όχι ο Υποψήφιος  Δήμαρχος . Θα μπορούσε να ήταν  ή όχι.

Το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε με επίπονες προσπάθειες (παρά την παρουσία σε αυτό των θετικών πλευρών που  αναφέρουμε παρακάτω)   αντανακλούσε την γενικότερη αδυναμία του χώρου να έχει βαθειά σύνδεση με την τοπική κοινωνία .

Στα θετικά της Δημοτικής εκλογικής μάχης θα πρέπει να κρατήσουμε  το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε εσωκομματικά, με την ταχύτατη υπέρβαση της εσωστρέφειας που ήταν αναπόφευκτο να υπάρχει στη μακρά περίοδο των διαβουλεύσεων πριν καταλήξουμε στην εκλογική μας τακτική, με την ομόθυμη στήριξη των κομματικών μελών στην παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ» , με την προσέλευση και την  κινητοποίηση δεκάδων συμπολιτών μας που δεν ήταν κομματικά μέλη και ιδιαίτερα από το χώρο της νεολαίας, πολλά από τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή και στη δράση της δημοτικής κίνησης. Θα πρέπει ο κόσμος αυτός να διαμορφώσει μια ζωντανή και λειτουργούσα Δημοτική Κίνηση. Μέσα από τις διαδικασίες της με τακτική λειτουργία των οργάνων (συντονιστικό , συνελεύσεις ) θα πρέπει να διαμορφωθεί συγκεκριμένο και θεματικό αυτοδιοικητικό  πρόγραμμα. Θα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να επρόκειτο να αναλάβει αύριο το Δήμο.  Η συζήτηση για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος  πρέπει να γίνει με βάση τις αλλαγές πολιτικής που χρειάζονται για να πάει η παράταξη μπροστά .

Θα πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών και παραλείψεων που υπήρξαν  στην τακτική της απέναντι στη δημοτική Αρχή . Χρειάζεται  δομική αντιπολίτευση στηριγμένη σε θετικές προτάσεις, αποκάλυψη των πτυχών της πολιτικής της πλειοψηφίας, με ταυτόχρονη  συμμετοχή σε όλες τις δημοτικές δραστηριότητες, ακόμη και όταν τις καταψηφίζει. Η δημοτική κίνηση θα πρέπει να παρεμβαίνει  στην ατζέντα με τις δικές της επεξεργασίες και προτάσεις σε συνεργασία με φορείς, πολίτες και συλλογικότητες.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή  και οι Οργανώσεις Μελών  του κόμματος θα πρέπει να συζητήσουν τα ζητήματα αυτά σε ειδικές συνεδριάσεις αυτοδιοικητικού  χαρακτήρα, προσδιορίζοντας  ταυτόχρονα τον διαφορετικό ρόλο οργανώσεων και αυτοδιοικητικών σχημάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το