Τοπικά

“Εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμούς Ρομά – Ο ρόλος ενός Δήμου που σέβεται και νοιάζεται του πολίτες του”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με αφορμή την ανεύρεση κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα, τονίζει με κείμενό της την ανάγκη ανάληψης δράσης από το Δήμο Βόλο, καταθέτοντας προτάσεις στην κατεύθυνση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ καταγγέλλει αποσπασματικότητα και έλλειψη σχεδίου στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.

Αναλυτικά το κείμενο:
“Μετά την είδηση της εμφάνισης μαζικών κρουσμάτων σε οικισμούς Ρομά στη Λάρισα, αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή Βόλου να δείξει άμεσα αντανακλαστικά, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, της αποφυγής εξάπλωσης των κρουσμάτων, αλλά και της αποτροπής διχαστικής και ρατσιστικής ρητορικής.
Το προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του προχώρησαν σε δράσεις ενημέρωσης από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε απολυμάνσεις χώρων, ενώ το Παράρτημα Ρομά στο Αλιβέρι συνεχίζει να λειτουργεί με κλειστές τις πόρτες. Ενέργειες ορθές, που όμως πρέπει να ενταθούν και να δρομολογηθούν κι άλλες, δεδομένη της επικινδυνότητας και του έκτακτου της κατάστασης.

Εκτιμήσεις μας:

1. Η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο μέχρι τώρα για τους οικισμούς. Κάτω από την πίεση κάποιων συλλόγων Ρομά στην Αθήνα, όπως η ένωση διαμεσολαβητών Ρομά, έβγαλαν ένα κονδύλι περίπου 2,25εκ € για τους Δήμους της χώρας, δυστυχώς περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Ο Δήμος Βόλου έλαβε 40.000 από αυτό το κονδύλι.

2. Οι Ρομά έχουν υψηλά ποσοστά μαύρης εργασίας, υψηλής κινητικότητας και μικροπαραβατικότητας συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Επομένως, ο αποκλεισμός τους από τα 800 ευρώ και το αδιέξοδο βιοπορισμού, πιθανότατα να εντείνει κάποιες από τις τάσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι μετακινούνται μέσω παράδρομων-είναι ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που έγινε μέτρηση βρέθηκαν 20 άτομα στη Νέα Σμύρνη θετικά στον ιό. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν κρούσματα στο Αλιβέρι δεν οφείλεται στην έλλειψη μετρήσεων. Δεν ξέρουμε αν κάποιος παρουσίασε συμπτώματα και π.χ. μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη στους συγγενείς του ή το αντίστροφο.

3. Ως ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προστατευτούν διπλά, όπως υποστηρίζουν και ειδικοί. Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η αποφυγή των μετακινήσεων που θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται.

4. Η διαχείριση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης θα πρέπει να γίνει με καθοδήγηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ και όχι τυχαία.

5. Η απολύμανση έχει πιο πολύ ψυχολογικά αποτελέσματα παρά πρακτικά: θα γίνει απολύμανση σε κάθε ιδιωτικό σπίτι; υπάρχει συναίνεση του κόσμου; θα απολυμανθούν μόνο οι δημόσιοι χώροι; τι αξία έχει η απολύμανση αν δαπανηθούν 40.000€ και γίνει γενική απολύμανση, αφού με το που θα μεταβεί ένας και μόνο θετικός στον ιό μετά την απολύμανση επαναμολύνεται όλη η περιοχή!

6. Πρέπει να οργανωθούν άμεσα μαζικά τέστ για να διευκρινιστεί η ύπαρξη και ο αριθμός των κρουσμάτων, πρόταση που υποστηρίζει και ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι: «Ο λόγος είναι ότι αυτή η ομάδα των συνανθρώπων μας, λόγω συνηθειών τους, τρόπου ζωής και κουλτούρας διαβίωσης τους, διατηρούν στενές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, ασχέτως τοποθεσίας διαμονής τους, με αποτέλεσμα να προάγεται πολύ εύκολα η μετάδοση οποιουδήποτε λοιμώδους νοσήματος, όπως το COVID -19, στην κοινότητά τους.»

Γενικότερα…

• Υπάρχει απουσία κεντρικού μηχανισμού συντονισμού και του ΕΟΔΥ που έχει τις γνώσεις και το προσωπικό να συντονίσει τέτοιες ενέργειες, π.χ. για τις απολυμάνσεις, δεν είναι λογικό να μετατίθεται η ευθύνη σε Αντιδημάρχους και διοικητικούς υπαλλήλους να αποφασίσουν που και πως θα απολυμάνουν.

• Σε έκτακτες συνθήκες (σεισμοί, πόλεμοι, πανδημίες) η κρατική μηχανή αναμένεται να κινητοποιεί υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και να λειτουργεί με «οικονομία πολέμου». Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει: το κεντρικό συντονιστικό (Ο ΕΟΔΥ) είναι άφαντο.

Τέλος, ο Δήμος Βόλου στο κομμάτι του παράνομου οικισμού στον Ξηριά πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, καθώς οι κατασκευές κατά μήκος του χειμάρρου με αμφίβολης προέλευσης πηγή ηλεκτροδότησης και απουσία σύνδεσης αποχέτευσης αποτελούν σοβαρό ζήτημα για την υγιεινή/υγεία των κατοίκων.

Είναι κρίσιμο σε αυτήν τη δύσκολη για την υγεία μας περίοδο, να μην πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Γι’ αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους τα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα: «Δεν υπάρχει χώρος για φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το