Τοπικά

“Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την πανδημική κρίση”

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με αφορμή την πανδημική υγειονομική κρίση του κορωνοϊού “και την διαπιστωμένη κυβερνητική αδυναμία να εγγυηθεί στην πράξη την, αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη για μας, υγειονομική ασφάλεια σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά και την σοβαρή επίσης απειλή, που αυτή η κυβερνητική αδυναμία συνιστά για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων σε όλη τη Χώρα, οδηγώντας σε λειτουργικά παρατράγουδα και θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, «τροφοδοτώντας» και αυξάνοντας την κοινωνική αναταραχή”, αποφάσισε και ζητεί από την Κυβέρνηση:

1. Να πάψει η ανθρώπινη υγεία να λογίζεται ως «κόστος».
2. Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ευθύνη των Υγειονομικών Αρχών και των εργοδοτών.
3. Ανά τακτά διαστήματα, τέστ ανίχνευσης αντισωμάτων του κορωνοϊού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους ήδη σοβαρά πληττόμενους από την κρίση εργαζόμενους.
4. Οι εργασιακοί χώροι και τα μέσα μεταφοράς να πάψουν να αποτελούν χώρους διασποράς, που απειλούν την ατομική και τη δημόσια υγεία.
5. Θερμομέτρηση πριν την είσοδο των εργαζομένων, και επιπλέον δρομολόγηση λεωφορείων, στις περιπτώσεις που το προσωπικό των επιχειρήσεων είναι πολυπληθές, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνοι, για τη μετάδοση και διασπορά του ιού, συνωστισμοί.
6. Διαρκείς έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, για τη διαπίστωση των εργασιακών συνθηκών και για την πάταξη των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και παρανομιών, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση.
7. Ως Ε.Κ. Βόλου δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά υποταγή στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αρνούμενοι να ξαναβάλουμε πλάτη για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της πλουτοκρατίας.

Παράλληλα, ζητάμε ΑΝΟΙΧΤΑ και ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ.

1. Με περισσότερες και πιο ολιγομελείς τάξεις, πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών.
2. Τακτικούς ελέγχους σε κάθε δημόσιο σχολείο, για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων.
3. Επαρκή αριθμό καθαριστριών, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες σε όλες τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
4. Έγκαιρη και όχι της τελευταίας στιγμής αποστολή και διάθεση, σε κάθε σχολείο, του αναγκαίου προστατευτικού υγειονομικού υλικού.
5. Διαφύλαξη και όχι απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων, με εγγύηση από την κυβέρνηση της ασφαλούς υγειονομικής λειτουργίας τους, έτσι ώστε να μην «επιδοτείται» και να μην «τροφοδοτείται» η ιδιωτική Παιδεία, που είναι προνόμιο των λίγων και της πλουτοκρατίας.
6. Ως γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία, οι εργαζόμενοι πρώτοι από όλους αξιώνουν να πηγαίνουν και να γυρίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι ασφαλή, οι ίδιοι δε και οι δάσκαλοί τους να μην κινδυνεύουν από μιά πιθανή διασπορά του ιού.

Καλούμε την κυβέρνηση αντί να κουνάει το δάκτυλο στους εργαζόμενους, στους μαθητές, τη νεολαία και τους γονείς, να αναλάβει την δική της τεράστια ευθύνη, και να σταματήσει τον νεοφιλελεύθερο, φιλεργοδοτικό της κατήφορο.
Βρώμικα παιχνίδια στο όνομα και με το πρόσχημα της (αυτονόητης) προστασίας της ανθρώπινης υγείας δεν πρόκειται να δεχτούμε και την προειδοποιούμε πολύ σοβαρά γι’ αυτό.
Πολύ σύντομα και για άλλες αντεργατικές αμαρτίες της θα μας βρει απέναντί της, ΟΛΟΥΣ μαζί

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το