Τοπικά

“Έφυγε” από τη ζωή ο Χαράλαμπος Τσιμάς

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 90 ετών ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ο οποίος είχε διακριθεί για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του στη Μαγνησία με σημαντικές δωρεές και χορηγίες.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς γεννήθηκε στον Βόλο αλλά σε μικρή ηλικία έφυγε για την Αιθιοπία, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στήνοντας μία επιχείρηση σούπερ μάρκετ, η οποία με τα χρόνια γιγαντώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα.

Στην Αντίς Αμπέμπα, για να τον τιμήσουν, δόθηκε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή η οποία ονομάζεται «Μbampis» από το Χαραλάμπης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.
Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελένη, τρεις κόρες και εγγόνια.

Η εξόδιος ακολουθία του Χαράλαμπου Τσιμά θα τελεστεί το Σάββατο 16/1, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ζωή του Χαρ. Τσιμά
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις  18 Μαΐου του 1931 και μεγάλωσε στο Βόλο.

Πήγε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού και μετά από εξετάσεις συνέχισε στην 1η Οκταταξίου του 2ου Γυμνασίου Βόλου. Οικονομικές δυσκολίες δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει με σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Το Μάρτιο του 1952 ξενιτεύεται στην Αιθιοπία προς αναζήτηση εργασίας.

Εργάζεται στο παντοπωλείο του θείου του για πέντε χρόνια χωρίς να είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του ούτε και από τις απολαβές, έχοντας πάντα στο μυαλό του την προοπτική μιας δικής του δουλειάς.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών στο Νυχτερινό Καναδικό Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Το 1957 αφήνει το θείο του και αγοράζει ένα μικρό παντοπωλείο με ξένα κεφάλαια. Μετά από ένα χρόνο έχει ξεχρεώσει όλες του τις υποχρεώσεις, η επιχείρηση αρχίζει να αναπτύσσεται και καταφέρνει κάνοντας εισαγωγές να μετατρέψει το μπακάλικο σε σούπερ μάρκετ.

Μετά από λίγα χρόνια, το 1970, έχει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα με το όνομα “Bambis”. Σήμερα όλη η περιοχή έχει το όνομα Bambis. Το Μάιο του 1975 έγινε η στρατιωτική επανάσταση που εθνικοποίησε το κατάστημα και το σπίτι του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στο Βόλο, με την οικογένειά του μέχρι το 1999. Τη χρονιά αυτή η νέα Αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητα του τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε άθλια κατάσταση. Αρχίζει τότε μια τιτάνια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ζημιές, να βρει καινούριους προμηθευτές και να οργανώσει ξανά τη δουλειά. Το Μάρτιο του 2000 αρχίζει πάλι τις δραστηριότητές του. Σήμερα είναι το πιο γνωστό σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς ήταν παντρεμένος από το 1961 με την Ελένη Στατηρά, με την οποία απέκτησαν τέσσερις κόρες, την Πηνελόπη, την Ευαγγελία, την Όλγα και την Παρασκευή, έξι εγγονές και έναν εγγονό. Γνώριζε άπταιστα τέσσερις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αιθιοπικά.

Ο Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος
Σε επιστολή του προς τη σύζυγο του θανόντος ο πρώην υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αγαπητή κ. Τσιμά,
Στο άκουσμα της είδησης της απώλειας του αγαπημένου σας συζύγου και καλού μου φίλου Μπάμπη, του ωραίου ανθρώπου, του εξαίρετου οικογενειάρχη, του μεγάλου πατριώτη, νιώσαμε όλοι και εγώ προσωπικά, βαθύτατη λύπη.
Γνωρίζω και νιώθω πόσο δύσκολη είναι αυτή η ώρα του αποχωρισμού για την οικογένειά σας.
Ο Μπάμπης υπήρξε ένας ωραίος άνθρωπος με ήθος και ευπρέπεια, με αρχές και αξίες, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που εργάστηκε σκληρά και μεγαλούργησε στη μακρινή Αιθιοπία, με βαθιά μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μαγνησία.
Η απώλεια του μεγάλου αυτού ευεργέτη, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Συμμετέχοντας στο βαρύτατο πένθος της οικογένειάς σας, θα ήθελα να εκφράσω σ’ εσάς και τα παιδιά σας την ειλικρινή μου συμπαράσταση και τα θερμότατα συλλυπητήριά μου και να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, ο Θεός να σας δίνει δύναμη, αντοχή και στήριξη αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές».

 

Η Ζέττα Μακρή
«Ο αγαπημένος μου, ο αγαπημένος μας Λάμπης Τσιμάς, έφυγε! Έφυγε ήσυχα, με αξιοπρέπεια, όπως έζησε! Πενθεί η οικογένειά του, πενθεί η πόλη μας, πενθούμε και εμείς που τον γνωρίσαμε και μας τίμησε με την φιλία του και τις συμβουλές του. Θα τον θυμάμαι με αγάπη, θα μνημονεύω, πάντα, τον γλυκύτατο αυτό άνθρωπο της προσφοράς και της καλοσύνης, τον ευεργέτη της πόλης και τον συμπολιτών μας. Είναι σίγουρο ότι θα έχει καλό παράδεισο! Είναι σίγουρο ότι θα μείνει αξέχαστος! Αλλά και αξεπέραστος» αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Ο Χ. Μπουκώρος
«O Βόλος και η Μαγνησία αποχαιρετούν σήμερα με αισθήματα θλίψης έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν μεγάλο ευεργέτη.
Ο Χαράλαμπος Τσιμάς αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα με την προσφορά του στην κοινωνία της Μαγνησίας. Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, που εργάστηκε σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες στην μακρινή και αφιλόξενη κάποιες εποχές Αιθιοπία, για να αποδείξει ότι οι δυνάμεις και οι προοπτικές των Ελλήνων και του Ελληνισμού είναι υπαρκτές και ανεξάντλητες. Σίγουρα η ζωή του θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Μου την είχε διηγηθεί ο ίδιος και την έχω αποτυπώσει στον τοπικό τύπο.
Ο Χαράλαμπος Τσιμάς ευτύχησε όχι μόνο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αλλά και να κληροδοτήσει στην πολυμελή οικογένειά του τις ίδιες αρχές και αξίες που ενέπνευσαν τη δημιουργική του πορεία και τη διαρκή προσφορά του. Με νοσταλγική διάθεση και ειλικρινή συγκίνηση θυμάμαι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 την πρώτη προσφορά του με πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο του Βόλου, η οποία αντιμετώπισε τότε μεγάλες δυσκολίες και ένοιωσα τη μεγάλη ικανοποίηση της συνεργασίας μαζί του προκειμένου να υλοποιηθεί εκείνο το έργο προσφοράς προς τον άνθρωπο.
Με το άγγελμα του θανάτου του Χαράλαμπου Τσιμά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς σήμερα φεύγει από τη ζωή, ωστόσο το παράδειγμα του στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρωτίστως στην προσφορά του στον άνθρωπο, μένει ως κληρονομιά και οδηγός της κοινωνίας για όλους εμάς.
Καλό ταξίδι φίλε Λάμπη.»

Ο Θ. Λιούπης
«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για το θάνατο του Χαράλαμπου Τσιμά, ενός από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Βόλου και της Μαγνησίας.
Ο Χαράλαμπος Τσιμάς οραματίστηκε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και με το φιλανθρωπικό έργο του, στήριξε χιλιάδες ανθρώπους της Μαγνησίας, ενίσχυσε δομές, συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις και φορείς. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του στο Νοσοκομείο Βόλου, στην
Εκκλησία και στην Ελληνική Αστυνομία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Μπάμπη μου, καλό σου ταξίδι».

Ο Κ. Μαραβέγιας
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Χαράλαμπο Τσιμά, έναν σπουδαίο Βολιώτη, με αξιοσημείωτη πορεία στον στίβο της ζωής, που διακρίθηκε για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο και την περισσή αγάπη που έτρεφε για την ιδιαίτερη
πατρίδα του. Εργαζόμενος ακούραστα και με επιμονή, κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στη μακρινή Αιθιοπία, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι βαθιές αξίες που τον διέκριναν, τον οδήγησαν να μετατρέψει την τεράστια επαγγελματική του επιτυχία σε συνεχή προσφορά και πλούσια φιλανθρωπική δράση, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων. Το κοινωφελές έργο του Χαράλαμπου Τσιμά συνιστά πολύτιμο κληροδότημα για τον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία, ενώ ο ίδιος θα αποτελεί διαχρονικά το πρότυπο του Μεγάλου Ευεργέτη και ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Α. Μεικόπουλος
«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ο μεγάλος φιλάνθρωπος του τόπου μας που είχε σκοπό ζωής την προσφορά προς τον συνάνθρωπο επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν ακόμη ευέργετες στις ημέρες μας.
Το έργο του λαμπρό και πολυδιάστατο και ο ίδιος, άνθρωπος ικανός με ήθος και υπερηφάνεια που γνώριζε από πού προερχόταν, καταλάβαινε τις ανάγκες και τα προβλήματα του κόσμου και μιλούσε στην ψυχή του. Όλοι μας νιώθαμε πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι ο Χαράλαμπος Τσιμάς βρίσκεται ανάμεσά μας.
Λένε ότι ο τρόπος που δίνεις αξίζει περισσότερο από αυτό που δίνεις.. Στην περίπτωση του Χαράλαμπου Τσιμά, όμως, το μέγεθος και το αποτύπωμα της προσφοράς ήταν τέτοιο που μοιραία άλλαξε τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών του.
Ταγμένος σε αυτό που θεωρούσε αποστολή του, βοηθούσε τον άνθρωπο με ανθρωπιά, έδειχνε αλληλεγγύη στην πράξη και ανταμειβόταν, όπως έλεγε, με τη γλύκα της χαράς κάθε φορά που ένα έργο ολοκληρωνόταν. Ενστάλαξε, μάλιστα, τις αξίες αυτές και στην οικογένειά του που συνεχίζει επάξια το έργο του.
Οι δύσκολες ημέρες της πανδημίας που βιώνουμε ανέδειξαν και πάλι τη σημασία της προσφοράς του στο Νοσοκομείου του Βόλου. Χαράλαμπε Τσιμά, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλους εμάς. Τα θερμότατα συλληπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του»

Η Κατερίνα Παπανάτσιου
Αποχαιρετούμε με θλίψη τον μεγάλο ευεργέτη του τόπου μας, Χαράλαμπο Τσιμά. Έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή είχε επίκεντρο την προσφορά. Έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στη Μαγνησία, ενισχύοντας με δωρεές και χορηγίες ιδρύματα, νοσοκομεία, κάνοντας πράξη την έννοια της αλληλεγγύης. Η μνήμη του θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

O Πάνος Σκοτινιώτης
Σε δήλωσή του ο τέως δήμαρχος Βόλου αναφέρει:
«Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να τύχει ένας άνθρωπος είναι η καθολική αναγνώριση, μετά τον θάνατό του, της πορείας που διέγραψε όσο βρισκόταν στη ζωή. Και οι λίγες μόλις ώρες που έχουν μεσολαβήσει από τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Χαράλαμπου Τσιμά, ήταν αρκετές για να εκφραστεί η καθολική αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας στο πρόσωπό του.
Μαζί με όλους τους συμπολίτες μου, αποχαιρετώ και εγώ με οδύνη, συγκίνηση και σεβασμό τον άνθρωπο που ξεχώρισε για την ανιδιοτελή προσφορά του στον συνάνθρωπο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία εκδήλωνε αδιάκοπα με πράξεις ευεργεσίας. Και λυπάμαι ειλικρινά που δεν πρόλαβε να δει και το μεγάλο του όνειρο, το πρότυπο Στέκι Παιδιού στην οδό Κασσαβέτη που είχαμε δρομολογήσει πριν από επτά χρόνια, να παίρνει «σάρκα και οστά».
Αγαπητέ Λάμπη, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας θα σε συνοδεύουν στο μεγάλο σου ταξίδι. Το αποτύπωμα που αφήνεις, ας είναι βάλσαμο παρηγοριάς για την οικογένειά σου που υπεραγαπούσες, στην οποία και εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εξαίρετου ευεργέτη της πόλης και του Νοσοκομείου Βόλου. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς, υπήρξε διαχρονικά αρωγός στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των δομών του Νοσοκομείου μας και πάντα πρόθυμος να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη. Η προσφορά του θα αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην ιστορία του Νοσοκομείου της πόλης μας.
Ψηφίσματα και συλλυπητήρια εξέδωσαν το Γηροκομείο Βόλου, το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, οι Φίλοι του Σουρλίγκειου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, το Ορφανοτροφείο, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το