Τοπικά

“Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές για τα θέματα της πόλης από την δημοτική αρχή Μπέου”

«Για τη μελέτη βιωσιμότητας της «ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ Α.Ε. (Ε.Α.Π. Α.Ε.) – Αναπτυξιακή A.E. Ο.Τ.Α» και για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ» η ΛΑΣ κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τόνισε ότι υπάρχουν  θεμελιώδεις  διαφορές  από την πολιτική της δημοτικής αρχής.
Ως προς το πρώτο θέμα, επισημάνθηκε ότι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί της τοπική διοίκησης, θεσμοθετήθηκαν με τον Ν. 4690/2020 από τη ΝΔ. Πρόκειται για επιχειρήσεις με διευρυμένες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων είναι η επιστημονική και τεχνική «στήριξη» των οργανισμών τοπικής διοίκησης, η ωρίμανση έργων, η υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης, η ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας και η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ουσιαστικά αρμοδιότητες που ανήκαν μέχρι τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, θα διαχειρίζεται πλέον ουσιαστικές και κρίσιμες υποθέσεις του Δήμου, το Διοικητικό Συμβούλιο ενός «αναπτυξιακού οργανισμού» που τα μέλη του δεν είναι αιρετά, αλλά στελέχη που διορίσθηκαν. Tο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα εργαλείο που θα εφαρμόσει πολιτικές συγκέντρωσης πόρων, γης και υποδομών, για μεγαλύτερες επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα, στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου.
“Είμαστε κατά των δημοτικών αναπτυξιακών οργανισμών, θέλουμε οι Δήμοι να είναι στελεχωμένοι με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε αυτοί να ορίζουν ποια έργα θα γίνουν, με βάση όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην λεγόμενη «πράσινη οικονομία», τη διαχείριση των απορριμμάτων, κ.α., αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας”
Στο δεύτερο θέμα, επισημάνθηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η κάθε ΔΕΥΑ δεν δεσμεύονται από κάποιο νομικό πλαίσιο για να εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Η ΔΕΥΑΜΒ, με απόφαση της δημοτικής αρχής Μπέου, πήρε ως κριτήριο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για να «δώσει» «κοινωνικές παροχές» σε φτωχές οικογένειες. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, όταν εφαρμόσθηκε, πατάχθηκαν έξω 120.000 οικογένειες. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στην πόλη μας πάρα πολλές οικογένειες και πάρα πολλοί άνθρωποι που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση, είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες, άτομα με αναπηρία πάνω από 67% που συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης, αφού χρειάζονται συνεχή ιατρική παρακολούθηση και κατάλληλες υποδομές, γεγονός που τους δημιουργεί διαρκώς μια οικονομική αιμορραγία.
“Η πρόταση της δημοτικής αρχής να δοθεί κοινωνικό τιμολόγιο σε ανθρώπους με αναπηρία πάνω από 80% και με κριτήρια της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας τους δεν είναι σωστή και αποκλείει εκατοντάδες συμπολίτες μας. Προτείνουμε να δοθεί κοινωνικό τιμολόγιο σε άτομα με αναπηρία πάνω από 67% χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, στους μακροχρόνια άνεργους, στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους καθώς επίσης και στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και υποφέρουν από τη δυσοσμία και η παροχή να μην ισχύει μόνο για τα πρώτα 50 κυβικά, αλλά στο σύνολο της κατανάλωσης. Άλλες ΔΕΥΑ σε άλλες πόλεις, έχουν πιο ευαίσθητα κριτήρια απέναντι σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Καλούμε τη ΔΕΥΑΜΒ να εφαρμόσει ένα πραγματικά κοινωνικό τιμολόγιο”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το