Τοπικά

“Διαβασμένοι” διαρρήκτες με έφεση στις κλειδαριές – Ιδιοκτήτες θωρακίζουν περιουσίες με πόρτες ασφαλείας και συναγερμούς

Ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι απέναντι στους επίδοξους διαρρήκτες παραμένουν όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν το σπίτι τους, ενισχύοντάς το με κλειδαριά ασφαλείας, θωρακισμένη πόρτα, σύστημα συναγερμού ή χρηματοκιβώτιο για να προστατέψουν χρήματα και τιμαλφή. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση 70% στις διαρρήξεις που σημειώνονται με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται μέσα στο σπίτι, ενώ οι διαρρήκτες έχουν «εντρυφήσει» χρησιμοποιώντας το Youtube.

«Εννέα στις δέκα περιπτώσεις που πηγαίνουμε σε σπίτια, οι ιδιοκτήτες έχουν απλές κλειδαριές που είναι εύκολο να διαρρηχθούν χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις» δήλωσε ο ιδιοκτήτης κλειδαράδικου Σεμπάστιαν Ταρζέντης. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει τοποθετήσει μία κλειδαριά ασφαλείας στην πόρτα του από τη στιγμή που υπάρχουν κλειδαριές με χαμηλό κόστος για να καθυστερήσει τον διαρρήκτη. «Αν αναγκάσεις τον διαρρήκτη να αργήσει πολύ ή να κάνει πολύ θόρυβο θα φύγει» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον μεγαλύτερο ρόλο στην αποτροπή των διαρρηκτών παίζει η κλειδαριά. «Η κλειδαριά κάνει την πόρτα να είναι ασφαλείας» σημείωσε αναφέροντας ότι το κόστος ξεκινά από τα 50 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2.000 ευρώ, καθώς πλέον υπάρχουν κλειδαριές με βιομετρία, αλλά και πόρτες οι οποίες κλειδώνουν αυτόματα. «Υπάρχουν πόρτες που αν χαθούν τα κλειδιά δεν μπορούμε να τις ανοίξουμε ούτε εμείς και απαιτούνται ώρες. Κανένας διαρρήκτης δεν θα καθόταν έξω από ένα σπίτι για τρεις ώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Ταρζέντη μερίδα πολιτών ενδιαφέρεται να αγοράσει κλειδαριά ασφαλείας, αλλά υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί ποτέ στο δικό τους σπίτι. «Μέχρι που τελικά γίνεται και μετά οι ιδιοκτήτες τρέχουν πανικόβλητοι και αγοράζουν κλειδαριές με 1.000 ευρώ και αλλάζουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Το θέμα είναι η πρόληψη» επισήμανε.

Αυξήθηκαν οι διαρρήξεις
Όσοι επιλέγουν τελικά να αντικαταστήσουν την κλειδαριά, το κάνουν είτε γιατί έχουν χρήματα είτε γιατί νιώθουν ανασφάλεια ή γιατί μαθαίνουν για διαρρήξεις στην περιοχή.
Ο κ. Ταρζέντης αποδίδει την αύξηση αυτή στο γεγονός ότι πολλοί απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες και τα έκρυψαν στο σπίτι. Ωστόσο από το 2013 τα χρήματα «επέστρεψαν» στις τράπεζες και στα σπίτια υπάρχουν ως επί το πλείστον τιμαλφή.
Πρόκειται για τυχαίες και όχι στοχευμένες διαρρήξεις, οι οποίες σημειώνονται όταν οι δράστες γνωρίζουν την ύπαρξη σεβαστού ποσού. Ένα μεγάλο ποσοστό των διαρρήξεων συμβαίνει όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.
«Έχουν αυξηθεί κατά 70% οι διαρρήξεις όπου ο κόσμος είναι μέσα. Συμβαίνει περισσότερο σε σπίτια, τα οποία δεν βρίσκονται στο κέντρο, ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις όπου οι διαρρήκτες δρουν το πρωί, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Ταρζέντης.
Σε αρκετές περιπτώσεις εξουδετερώνονται και οι συναγερμοί, καθώς υπάρχουν διαρρήκτες με γνώσεις ηλεκτρονικών συστημάτων, κόβουν συγκεκριμένα καλώδια είτε δημιουργούν καθρέφτες πάνω στις επαφές με αποτέλεσμα ο συναγερμός να μην αναγνωρίζει ότι η πόρτα έχει ανοίξει.
Με το internet εν δυνάμει διαρρήκτης μπορεί να γίνει ακόμα και ένας 14χρονος. Άλλωστε έχει συμβεί οι δράστες διαρρηκτών να είναι νεαροί, οι οποίοι έμαθαν πώς να δράσουν βλέποντας βίντεο στο YouTube».
Για τα χρηματοκιβώτια σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση στην αγορά τους όταν ξεκίνησαν τα capital controlς, όπου έφτασε το 80%. Τόνισε όμως ότι όσο καλό και αν είναι ένα χρηματοκιβώτιο, σημασία έχει η σωστή τοποθέτησή του. «Αν είναι κρυμμένο δεν παύει να μπορεί κάποιος να το σηκώσει. Αν όμως πακτωθεί στο έδαφος ή σε τοίχο από εξειδικευμένο κλειδαρά τότε δεν μπορούν να το αφαιρέσουν».

Μελετούν τις κλειδαριές
Οι διαρρήξεις σπιτιών είναι «εισαγόμενο προϊόν» δήλωσε ο ιδιοκτήτης κλειδαράδικου Ανδρέας Μητρομάρας κάνοντας λόγο για «διαβασμένους» διαρρήκτες.
«Οι διαρρήξεις σπιτιών είναι μία μεγάλη βιομηχανία. Βλέπουν τις κλειδαριές που χρησιμοποιούνται, τις μελετούν και βρίσκουν τρόπους να τις διαρρήξουν» δήλωσε ο κ. Μητρομάρας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται σε τακτικά διαστήματα και να ασφαλίζουν το σπίτι τους με κλειδαριές ασφαλείας είτε με εγκατάσταση συναγερμού η κάμερες.
«Ο κάθε πολίτης μπορεί να διαθέσει ένα μικρό χρηματικό ποσό για να προστατεύσει το σπίτι και την περιουσία του. Δεν γίνεται να έχεις πράγματα αξίας 50.000 ευρώ και να μη διαθέσεις 2.000 ευρώ για την ασφάλειά σου» ανέφερε και σημείωσε ότι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, επειδή γίνονταν συχνές διαρρήξεις καθημερινά, οι πολίτες «οχυρώθηκαν».
«Αυτοί οι διαρρήκτες σε λίγο διάστημα θα έρθουν στην επαρχία. Κρούσματα είχαμε πριν 10 μέρες και στον Βόλο. Αυτό πιστεύω ότι σε λίγο διάστημα θα γίνεται συχνότερα». Το κόστος για μία καλή θωρακισμένη πόρτα κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ, ενώ η μέση τιμή κλειδαριάς είναι περίπου 200 ευρώ. «Είναι καλύτερος ο συνδυασμός τους. Όσα περισσότερα προσθέτεις, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια έχεις».
Ο κ. Μητρομάρας επισήμανε για την ανάγκη για σωστή τοποθέτηση των χρηματοκιβωτίων: «Για να είναι ασφαλές, πρέπει να τοποθετηθεί σωστά. Πρέπει να μπουν στο πίσω και στο κάτω μέρος υποδοχές για να βιδωθεί. Έναν διαρρήκτη τον ενδιαφέρει ο χρόνος και ο θόρυβος. Για να το πάρουν πρέπει να χτυπούν τον τοίχο, θα είναι μεγάλος ο θόρυβος, ενώ πρέπει να κουβαλούν μαζί και εργαλεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το