Αθλητισμός

“Δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για έναρξη” υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Νίκη Αλέξης Παπακωνσταντίνου

Την άποψη ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για να αρχίσει άμεσα η Φούτμπολ Λιγκ εξέφρασε ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Νίκη τόνισε ότι οι περισσότερες ομάδες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που έφερε ο κορωνοϊός και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να έχουμε σέντρα στο πρωτάθλημα.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Σπορ 107.1 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Νίκη μίλησε στην εκπομπή «Dum Spiro Goal» του Σπύρου Τσάμη για τα παρακάτω θέματα:

Για την άποψη το προέδρου της ΠΑΕ ΟΦ Ιεράπετρας Θανάση Χηνόπουλου ότι πρέπει να αρχίσουν η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φούτμπολ Λιγκ την επόμενη Κυριακή: «Ίσως αυτή τη στιγμή δεν προέχει το ποδόσφαιρο, καθώς διανύουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει εμένα και τους φιλάθλους είναι ότι βλέπω μία κίνηση και μία εμμονή από τη Σούπερ Λιγκ 2 και τη Φούτμπολ Λιγκ και από αρκετούς παράγοντές τους να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με επιχειρήματα που θεωρώ ότι αβάσιμα.

Το επιχείρημα αυτή τη στιγμή είναι ότι αν δεν ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή οι δύο κατηγορίες, θα είναι οικονομική καταστροφή. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με νούμερα, άμα κάποιος αναλογιστεί θα δει ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες τα έσοδα είναι ανύπαρκτα και δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει συμβόλαιο με την ΕΡΤ, δεν υπάρχουν εισιτήρια, δεν υπάρχουν διαρκείας, οπότε τα έσοδα για αυτές της ΠΑΕ είναι ανύπαρκτα.

Τα έξοδα, όμως, για μία μέση ΠΑΕ τόσο στη Σούπερ Λιγκ 2, όσο και στη Φούτμπολ Λιγκ για μισθούς, ΙΚΑ, Εφορία, μετακινήσεις και διαιτησίες είναι 40.000 με 50.000 ευρώ τον μήνα. Αν βάλουμε και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν και εμείς συμφωνούμε απόλυτα, τα έξοδα αυξάνονται.

Εάν μπορούν οι ομάδες και ο συνεταιρισμός να τεκμηριώσουν και να πουν «με το χέρι στην καρδιά» ότι εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα της Σούπερ Λιγκ 1, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ωστόσο αυτά τα πρωτόκολλα έχουν μηνιαίο κόστος 6.000 ευρώ και αν έχεις κρούσμα και πρέπει να κάνεις επαναληπτικά τεστ, φτάνει στις 10.000 ευρώ τον μήνα».

Για τη θέση της ΠΑΕ Νίκη σχετικά με την έναρξη των πρωταθλημάτων: «Η θέση μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο όρος για να γίνει επανεκκίνηση θα πρέπει να είναι να εφαρμοστούν τα πρωτοκόλλα της Σούπερ Λιγκ 1 για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, των μελών του τεχνικού τιμ και της κοινωνίας γενικότερα. Δηλαδή δεν μπορούμε από τη μία μεριά να απαιτούμε από μία κοινωνία να βρίσκεται σε «λοκντάουν» και να τηρεί τα μέτρα και από την άλλη εμείς να παίζουμε ποδόσφαιρο χωρίς να εφαρμόσουμε κάποια συγκεκριμένα μέτρα.

Κι εγώ ρωτώ: Πόσες ομάδες υπάρχουν, που δεν έχουν έσοδα και τα έξοδα αυξάνονται με βάση όσα προανέφερα κι ενώ πολλές από αυτές έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ; Ποιες από αυτές τις ομάδες μπορούν «με το χέρι στην καρδιά» να πουν ότι θα εφαρμόσουν αυτό το πρωτόκολλο, τη στιγμή που είναι οι ίδιες ομάδες που πριν τέσσερις-πέντε μήνες -κι ενώ απέμεναν μόλις τρεις αγωνιστικές που μπορούσαν να παιχθούν σε μία εβδομάδα- δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν σ’ αυτά τα έξοδα. Είμαι νέος στον χώρο, αλλά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν ή δεν με έχουν ενημερώσει καλά.

Κι αυτό που λέω εγώ είναι ότι ως Νίκη Βόλου είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και αύριο το πρωτάθλημα και θα τηρήσουμε τα πρωτόκολλα. Το επιχείρημά τους είναι ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η Σούπερ Λιγκ 1 θα πρέπει να αρχίσουν και οι μικρότερες κατηγορίες.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα πλαίσιο οργανωτικό, αγωνιστικό και οικονομικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Το χάσμα μεταξύ της οργάνωσης της Σούπερ Λιγκ 1 και των μικρότερων κατηγοριών δυστυχώς είναι τεράστιο και δεν βλέπω καμία κίνηση για να μειωθεί. Είναι ασύλληπτο. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο πλαίσιο θα πάνε να ξεκινήσουν αυτά τα πρωταθλήματα, ενώ όλα βρίσκονται στον αέρα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο και δεν έχουν πάρει άδεια όλες οι ομάδες από την επιτροπή. Επομένως πώς θα διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ομάδες θα τηρήσουν αυτά που λένε; Αν έρθουν σε μία-δύο εβδομάδες αυτές οι ομάδες και δηλώσουν πλήρη αδυναμία γιατί είναι δυσβάστακτο το κόστος, μετά τι θα γίνει; Δεν έχουν προνοήσει τίποτα. Γίνεται αυτό που λέμε τόσο καιρό, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν οργάνωση και μέριμνα.

Στη ζωή είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις κάτι. Το θέμα είναι να έχεις ένα πλάνο για πώς θα προχωρήσεις και το πώς θα τελειώσεις. Θα πρέπει πρώτα να σιγουρέψουν τα έσοδα. Ποιο θα είναι το οικονομικό πλαίσιο, ποιοι θα είναι με την ΕΡΤ, ποιες ομάδες θα συμμετέχουν; Είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακόμη στη Φούτμπολ Λιγκ δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι φάκελοι από την επιτροπή».

Για το τι μπορεί να δεσμευτεί η ΠΑΕ Νίκη: «Θα επαναλάβω ότι εμείς ως Νίκη Βόλου μπορούμε να τηρήσουμε αυτά τα πρωτόκολλα. Διαθέτουμε μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και επιπλέον 6.000 ή 10.000 ευρώ τον μήνα δεν θα μας βγάλουν εκτός προγραμματισμού».

Για το αν υπάρχουν κι άλλες ΠΑΕ με ανάλογη οικονομική δυνατότητα: «Θα πρέπει να τις ρωτήσετε. Τώρα που στη Φούτμπολ Λιγκ οι ομάδες έγιναν 20, υπάρχουν ομάδες, που είναι ακόμη υπό σύσταση ΠΑΕ και δεν έχουν ούτε το μετοχικό κεφάλαιο των 30.000 ευρώ. Αυτές οι ομάδες πιστεύουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία τόσο δύσκολη εποχή με μηδέν έσοδα και με αυξημένα έξοδα; Κι αν ναι πώς ακριβώς μπορούν να το αποδείξουν;

Εγώ μπορώ να το αποδείξω. Όποιος θέλει, ας έρθει να δει ότι έχω αυτό το μετοχικό κεφάλαιο και ότι αυτοί είναι οι μέτοχοι. Εμείς είμαστε φερέγγυοι και αυτά που λέμε το τηρούμε. Χωρίς να είναι κάτι προσωπικό, θέλω να ξέρω πώς μία ομάδα με μηδέν έσοδα και με έξοδα 50.000 ευρώ τον μήνα αν ξεκινήσει, θα αντεπεξέλθει την ώρα που έχει μετοχικό κεφάλαιο 30.000…».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το