Τοπικά

“Δεν θα ανασταλούν συνολικά οι ποινικοί κώδικες” διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τους δικηγόρους

Δεν θα γίνει συνολική αναστολή της ισχύος των νέων Κωδίκων, του Ποινικού και του Ποινικής Δικονομίας, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στη συνάντηση που είχε προχθές το απόγευμα στο υπουργείο, με την Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Στη συνάντηση, που ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έθεσαν το ζήτημα, μετά τις τελευταίες διαρροές περί συνολικής αναστολής της ισχύος των νέων Κωδίκων, για να λάβουν την διαβεβαίωση του υπουργού, ότι έχοντας αξιολογήσει τα προβλήματα και τις παρενέργειες της τυχόν αναστολής, δεν θα γίνει συνολική αναστολή, αλλά σημειακή και μόνον αλλαγές, ώστε οι Κώδικες να γίνουν πιο λειτουργικοί και στην κατεύθυνση που θέλει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού, ο πρόεδρος του ΔΣΒ τόνισε προς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί τυχόν συνολική αναστολή θα προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες, καθώς αφού έχουν ισχύσει έστω και μία ημέρα, έχουν παράγει αποτελέσματα, ενώ από την άλλη ορισμένες διατάξεις των Κωδίκων εμφανίζουν προβλήματα σε επίπεδο εφαρμογής τους και υπάρχει ανάγκη βελτίωσής τους.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης παράταση της προθεσμίας αναστολής της εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, για να μην υπάρξει σύγχυση ως προς την εφαρμοζόμενη νέα διαδικασία, με τον κ. Στρατηγόπουλο να δηλώνει ότι φαίνεται πως ο υπουργός το αντιμετωπίζει θετικά, υπό την έννοια της πρόθεσης χορήγησης μικρής έστω παράτασης. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο υπήρξε αναστολή άμεσης εφαρμογής του θεσμού, δεν αξιοποιήθηκε παραγωγικά ο χρόνος που μεσολάβησε, στην κατεύθυνση βελτιώσεων του θεσμικού πλαισίου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΒ. Συνεπώς, ενώ βρισκόμαστε εξαιρετικά κοντά στη λήξη του χρόνου της περιόδου αναστολής, στις 16 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δεν γνωρίζουμε το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, πρόσθεσε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Υπενθύμισε δε την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, που είναι αντίθετο στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

Πρόγραμμα ενίσχυσης ασκούμενων δικηγόρων
Εξάλλου οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων έθεσαν υπόψη του υπουργού, την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος δικηγορικής άσκησης, για 2.500 ασκούμενους, σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, που θα εξασφαλίζει ουσιαστική άσκηση, έναντι ποσού 650 ευρώ μηνιαίως, με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Νέων της Ε.Ε., για περίοδο δύο ετών. Όπως ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος, οι ασκούμενοι δικηγόροι του Βόλου που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, ανέρχονται σε 35.

Ακόμη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστικού της Ολομέλειας των Προέδρων, λόγω μείζονος σπουδαιότητας – παρότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα αμιγώς του υπουργείου Δικαιοσύνης – τέθηκε το ζήτημα της επιβεβλημένης κατάργησης, άλλως μείωσης, του ΦΠΑ στις δικηγορικές και δη στις δικαστηριακές υπηρεσίες. Επίσης το ζήτημα της ριζικής αναμόρφωσης του θεσμού της νομικής βοήθειας και επίσπευσης της εκκαθάρισης των αμοιβών. Προς τούτο απαιτείται ενίσχυση του ΤΑΧΔΙΚ σε ανθρώπινο δυναμικό, περιορισμός της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, και πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των σχετικών αμοιβών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Αναφορά έγινε και στις επιφυλάξεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επισημάνθηκε ιδίως το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία και η Επιμελητεία Ανηλίκων ασκούν αρμοδιότητες, που ως εκ της φύσεώς τους άπτονται του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητά του.

Επίσης επισημάνθηκαν η ανάγκη άμεσης επαναφοράς του καταργηθέντος άρθρου 938 (παλαιού) ΚΠολΔ, προς το σκοπό αποτελεσματικής προσωρινής δικαστικής προστασίας των οφειλετών, η ανάγκη θεσμικής περιφρούρησης της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των ποσών των γραμματίων μετά τις δικονομικές αλλαγές περί την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, την αντιμετώπιση των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των εμμίσθων δικηγόρων, μετά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί, καθώς και τον ορισμό των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ανά εφετειακή περιφέρεια.
Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της εξασφάλισης της δυνατότητας εκπροσώπησης των εντολέων από τους δικηγόρους ενώπιον των διοικητικών αρχών και των γραμματειών των δικαστηρίων, δυνάμει τεκμαιρομένης εντολής, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, η ανάγκη άμεσης κύρωσης των υποβληθέντων στο υπουργείο νέων Οργανισμών Δικηγορικών Συλλόγων και Κανονισμών Διαιτησίας, η άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων της χώρας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΧΔΙΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι θεσμικοί συνομιλητές της Πολιτείας και στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του προέδρου της Ολομέλειας, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.
Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα θέματα που έθεσε το δικηγορικό σώμα και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπάνιο χρυσό νόμισμα και κορμό Κούρου αξίας 20 εκατ. δολαρίων προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι – Πώς τους έπιασε η ΕΛΑΣ

Στη σύλληψη τριών αρχαιοκάπηλων ηλικίας 54, 69 και 52 ετών προχώρησαν αστυνομικοί από το Τμήμα…

25 Μαΐου 2024

Η Nicki Minaj συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ για κατοχή ναρκωτικών

Στο αεροδρόμιο της Ολλανδίας συνελήφθη η αμερικανίδα ράπερ Nicki Minaj λίγες ώρες πριν από την…

25 Μαΐου 2024

7χρονος έπεσε με το ποδήλατο σε τοίχο – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στα Γιάννενα, καθώς 7χρονος που έκανε ποδήλατο, έπεσες πάνω σε τοίχο, και…

25 Μαΐου 2024

Φινλανδή κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από άγνωστο στη Ρόδο

Τον απόλυτο τρόμο έζησε 25χρονη Φινλανδή στη Ρόδο. Σύμφωνα με την καταγγελία της στην αστυνομία…

25 Μαΐου 2024

«Απολύτως αναπόφευκτη» μια πανδημία, προβλέπει Βρετανός επιστήμονας – Δεν είμαστε έτοιμοι, λέει

Η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής…

25 Μαΐου 2024

Καταγγελία από φιλόζωους: Άγνωστοι προκαλούν εγκαύματα σε γατάκια με οξύ – Σκληρές εικόνες

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρούν οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτμου. Σύμφωνα με την ανάρτησή τους, γατιά…

25 Μαΐου 2024