Τοπικά

“Δεν πρέπει να λείψει κανείς από την απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοεμβρίου” – Δυσαρέσκεια για τη δεύτερη συγκέντρωση στον Βόλο

To Εργατικό Κέντρο Βόλου καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια ημέρα, αλλά το απόγευμα διαφορετική συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας, η ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Β.Σποράδων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν.Ιωνίας «Ο Άγιος Χριστόφορος» και το Σωματείο Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν.Μαγνησίας, γεγονός που σχολίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ.
«Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Είναι μια σημαντική κινητοποίηση καθώς η εργατική τάξη δέχεται την πιο σκληρή επίθεση από αυτές που έχει δεχθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Οι απαιτήσεις του ΕΚΒ και της εργατοϋπαλληλικής τάξης είναι αύξηση των μισθών για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται για να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σε έναν ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.
Τόνισε ακόμη ότι αιτήματα είναι η απαγόρευση των αποσυνδέσεων, ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας και αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα υγρά καύσιμα και φθηνή στέγη για όλους.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε, στο ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι και περισσότερο οι άνεργοι. «Καλούμε όλους του Μαγνησιώτες την Τετάρτη σε μια συγκέντρωση και πορεία όπου θα πούμε όλοι ότι φτάνει πια, ότι δεν πάει άλλο, ότι έχουμε αδυναμία να πληρώσουμε αυτά που πρέπει να είναι προϋπόθεση για την καθημερινότητά μας. 12 χρόνια με μείωση μισθών πάνω από 40%, με κομμένα τα δώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο».

Αναφορικά με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18:00 στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι κάθε φορά που το κίνημα των εργαζομένων «διασπάται» δεν είναι μια κατάσταση που χαροποιεί. «Θα θέλαμε να είμαστε όλοι σήμερα εδώ και την Τετάρτη τα μαγαζιά να είναι κλειστά και μαζί μας να κάνουμε όλοι συγκέντρωση στην ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Δεν ασπαζόμαστε τις διαφορετικές συγκεντρώσεις, πορείες και ώρες συνάντησης. Η μαζικότητα στις μέρες μας είναι μια προϋπόθεση και δυναμική για ο,τιδήποτε φέρει η αυριανή ημέρα».

Ο κ. Παπαδημόπουλος επισήμανε πως σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν κοινές πορείες και συγκεντρώσεις ενώ στον νομό μας, δύο διαφορετικές. «Δεν επικροτούμε την απόφασή τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας δίνει τον αγώνα του. Θα θέλαμε να είμαστε μαζί σε μία συγκέντρωση. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες αν νομίζουν ότι την Τετάρτη λειτουργώντας τα μαγαζιά τους θα καλύψουν το χαμένο κέρδος που χάνουν από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό».

Ο Γεν. Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου δήλωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση οι συνάδελφοι της ΟΕΒΕΜ ενώ άλλες φορές έρχονταν για να γίνει συζήτηση, φέτος ήταν εκτός της όλης διαδικασίας. «Θα έπρεπε να έρθουν κοντά για να διαπιστώσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στις επάλξεις αλλά οι ίδιοι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν υπήρξε καμία απολύτως συνάντηση, συζήτηση από την πλευρά της ΟΕΒΕΜ για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι αποφάσεις που πήραν για συγκέντρωση το απόγευμα σημαίνει ότι το μόνο που θέλουν είναι να διαφυλάξουν τα καθημερινά τους χωρίς να λογαριάζουν τους συναδέλφους εργαζόμενους. Έχουμε μια λαίλαπα, την ακρίβεια, που μας τρώει όλους και αυτοί κάνουν παιχνίδια και λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν για να προσκληθούν για την κινητοποίηση. Μα η γενική απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς γιατί ακολουθούμε την λογική του διαίρει και βασίλευε;»
Εξηγώντας ο κ. Παπαδημόπουλος ανέφερε πως όταν προκηρύχθηκε η πανελλαδική απεργία δέχθηκε τηλεφώνημα από την ΟΕΒΕΜ που του έλεγε ότι «είμαστε μαζί και θα προχωρήσουμε». «Τις τελευταίες μέρες μάθαμε ότι πήραν απόφαση μόνοι τους για να κινηθούν και να κάνουν τους δικούς τους αγώνες. Πολλά πράγματα μπορεί να μας χωρίζουν αλλά για ζητήματα που μας απασχολούν όλους θα μπορούσαμε να είχαμε συμπορευθεί. Ο καθένας την επιλογή που κάνει θα τη χρεωθεί» είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι δέχθηκε τηλεφώνημα και από άλλον σύλλογο που θεωρούσε, όπως είπε, δύσκολο το να «πορευτούμε μαζί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το