Τοπικά

“Δεν εξισώνεται ο φασισμός με τον σοσιαλισμό- Κατάπτυστο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου”

Εβδομήντα έξι χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους στην Δράκεια με την εκτέλεση των 118 κατοίκων του χωριού, υπογραμμίζεται με τον πιο έντονο τρόπο η συνέχιση του αγώνα κατά του φασισμού – ναζισμού, αλλά και το αντιδραστικό περιεχόμενο  του πρόσφατου κατάπτυστου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από το Δεκέμβρη του 1942, ένα χρόνο πριν τη μαύρη για την Δράκεια μέρα, το επιτελείο του Χίτλερ,  αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο κανονισμό κατοχής, που καταργούσε το Διεθνές Πολεμικό Δίκαιο της Γενεύης και τη συνθήκη της Χάγης, για να εφαρμόσουν το απάνθρωπο και σατανικό δόγμα της «συλλογικής ευθύνης», που ο άμαχος λαός εξισώνεται με το μάχιμο στρατιώτη, δείγμα της ανανδρίας τους και της ναζιστικής ιδεολογίας τους.

Μέσα στην πόλη του Βόλου δημιουργήθηκαν από την πρώτη μέρα της Κατοχής μικροί πυρήνες αντίστασης που αποτέλεσαν αργότερα τις πρώτες οργανώσεις του ΕΑΜ, του εργατικού ΕΑΜ. Η Δράκεια την περίοδο της Κατοχής ήταν ένα σημείο- πέρασμα για τις δυνάμεις των ανταρτών, που ξεκινώντας από τον Άγιο Λαυρέντιο ή τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και πηγαίνοντας για την Κερασιά, όπου ήταν η έδρα του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, περνούσαν αναγκαστικά από εδώ. Επίσης η Δράκεια είχε δώσει περίπου 25 παλικάρια της, ως αντάρτες στον ΕΛΑΣ.

Εκείνες τις ημέρες του Δεκεμβρίου του ’43 ο ΕΛΑΣ έστησε τρεις ενέδρες κατά των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, μία στην περιοχή της Αλυκόπετρας, την άλλη στην περιοχή Φυτόκο, στο δρόμο για την Κερασιά και την τρίτη στη Γατζέα- Μαλάκι. Μάλιστα στην ενέδρα της Αλυκόπετρας οι αντάρτες περίμεναν 10 ημέρες. Ο ΕΛΑΣ Πηλίου είχε πληροφορίες, ότι απώτερος στόχος των Γερμανών ήταν να βρουν και να συλλάβουν τον επικεφαλής της αγγλικής αποστολής που έδρευε στο Πήλιο, έναν Άγγλο αξιωματικό ονόματι «Ερρίκο», ο οποίος είχε την ευθύνη λειτουργίας των ασυρμάτων.

Ο ΕΛΑΣ χτύπησε την εμπροσθοφυλακή των Γερμανών και από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι Γερμανοί στρατιώτες. Έτσι η Δράκεια, σημαντικό πέρασμα ανταρτών του ΕΛΑΣ, έγινε στόχος της εφαρμογής του δόγματος του χιτλερικού δόγματος της «συλλογικής ευθύνης» για τον «παραδειγματισμό» των άλλων χωριών, για να κοπεί η υποστήριξη στις δυνάμεις του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Στο έγκλημα αυτό συνήργησαν Έλληνες δωσίλογοι, που οδήγησαν τους Γερμανούς μέσα στο χωριό.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν αρχίσει η συγκέντρωση των κατοίκων στο καφενείο το πρώτο που έκαναν οι Γερμανοί ήταν να βρουν και να εκτελέσουν τον Γεώργιο Ζαμπά καπετάνιο του Εφεδρικού ΕΛΑΣ στο χωριό και γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή και μάζεψαν τους κατοίκους της Δράκειας στο κεντρικό καφενείο. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί άρχισαν να παίρνουν πέντε- πέντε τους συλληφθέντες, τους μετέφεραν πίσω από το βήμα του Ιερού ναού, όπου είχαν στήσει ένα οπλοπολυβόλο και τους εκτελούσαν. Συνολικά εκτέλεσαν 118 Δρακιώτες. Μόλις ολοκλήρωσαν το μακάβριο έργο τους οι Γερμανοί φασίστες και οι Έλληνες δωσίλογοι, έφυγαν από το χωριό και συνέχισαν την πορεία τους προς το Πήλιο, για να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή Χάνια- Ζαγορά.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη συστηματική προσπάθεια να παραχαραχτούν τα πραγματικά γεγονότα της 17 και 18 Δεκέμβρη του 1943 με στόχο να αποενοχοποιηθούν οι ναζί και να στοχοποιηθεί ο ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ ως υπεύθυνοι για το μακελειό.

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά οι κυβερνήσεις τόσο η σημερνή όσο και η προηγούμενη εμπλέκουν το λαό μας  στα αμερικανονατοϊκά εγκληματικά σχέδια ξαναμοιράσματος του κόσμου με την ανάπτυξη νέων βάσεων σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας. Συνεχίζουν  την επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο το ξαναγράψιμό της, καταπώς συμφέρει τον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ. Με τον αντικομουνισμό, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις διώξεις κομμουνιστών, την απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων της Αντίστασης κατά του ναζισμού. Αθωώνουν τον ναζισμό και τα εγκλήματά του με την προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού – φασισμού με τον κομμουνισμό που τσάκισε το φασιστικό τέρας! Έχουν στόχο να δημιουργήσουν υποταγμένες συνειδήσεις, να συκοφαντήσουν την ταξική πάλη, τη μοναδική προοπτική για τους λαούς, που είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

Μάταιος όμως ο κόπος τους, οι λαοί δεν ξεχνούν!

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το