Άρθρα

“Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολιτικές και συντεχνιακές κόντρες και να σιωπούμε”

Της Ιωάννας Παπαδημητρίου*

Διάβασα στον τοπικό τύπο τις ανακοινώσεις του ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα την συμφωνία των συναρμόδιων φορέων για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου σε οικόπεδο επί της οδού Παρασκευοπούλου καθώς και την ανακοίνωση – έκκληση προς τους συναρμόδιους φορείς για σύντομη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εν λόγω οικοπέδου.

Κατ αρχήν συγχαίρω το ΔΣ του συλλόγου μας για τη σταθερή θέση στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου για επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου.
Σε δεύτερο λόγο θεωρώ ότι σαν συνδικαλιστικό όργανο οφείλουμε να ζητήσουμε μία συνάντηση, έστω και με τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να έχουμε και προσωπική άποψη για τα όσα διαμείβονται στις επαφές που γίνονται.

Επιπλέον να ζητήσουμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης 1)Να διευκρινιστεί αν η εκ του προχείρου όπως αποδείχτηκε πρόταση οικοπέδου, έγινε μόνο και μόνο για να καλυφθεί η καθυστέρηση στην προκήρυξη διαγωνισμού μετά την περέλευση 5 μηνών απραξίας από ημέρα δημοσίευσης στην ΕΦΚ της ανέγερσης του εργου με ΣΔΙΤ ,2) Να ζητηθεί να γίνει άμεσα αυτοψία -μελέτη και με κρατική χρηματοδότηση να δρομολογηθούν οι λιαν απαραίτητες επισκευές στο παρόν Δικαστικό Μέγαρο , καθώς και η εκμετάλευση όλων των διαθέσεων χώρων για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά ανάμεσα σε πολιτικές και συντεχνιακές κόντρες και να σιωπούμε.

Ο δήμαρχος Βόλου ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του και σύντομα θα λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου της οδού Παρασκευοπούλου. Είναι όμως αυτό το ζήτούμενο ? Οι συναρμόδιοι φορείς του Βόλου ήδη δημόσια και μη, τοποθετούνται για την ακαταλληλότητα του και διερευνάται η δυνατότητα στην πορεία να αλλάξει το οικόπεδο αυτό με κάποιο άλλο ,ευρισκομένου του διαγωνισμού σε εξέλιξη.
Το υπουργείο δικαιοσύνης είναι το μόνο αρμόδιο να δώσει μια απάντηση και άμεση λύση .
Η απόφαση του υπουργείου να εντάξει την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου μαζί με τρία άλλα, στην σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν αποτελεί άμεση λύση .

Εχουμε την εμπειρία από την εξέλιξη των κτηρίων της Πάτρας και του Ηρακλείου ,όπου μετά από δεκαπέντε χρόνια δεν έχει βρεθεί ακόμη επενδυτής .
Πόσο μάλλον , αν και εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον , θα υλοποιηθεί κάτι σε μία πόλη που δεν έχει κοινή αποδεκτή οικοπεδική έκταση να προτείνει.
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων δια του ΔΣ επισκέφθηκε άπειρες φορές τον κύριο Υπουργό και του εξέθεσε τα προβλήματα –κωλύματα στα εξαγγελθέντα από την κυβέρνηση για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης .Μέσα σε αυτά τα προβλήματα είναι και η ακαταλληλότητα των δικαστικών μεγάρων .
Επομένως εμείς ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο έχουμε καθήκον να στηρίξουμε και να εξηγήσουμε με στοιχεία τα αιτήματα του πρωτοβάθμιου ,τα οποία αποτελούν και αποφάσεις συνεδρίων .

* Η Ιωάννα Παπαδημητρίου είναι πρώην Πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικαστικών Υπαλλήλων, εκπρόσωπος του ΣΔΥ Βόλου στην ΟΔΥΕ, εκπρόσωπος της ΟΔΥΕ στην ΑΔΕΔΥ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το