Τοπικά

“Χρειάζονται και άλλα μέτρα για την ανάκαμψη της αγοράς”:  Εκπρόσωποι τοπικών φορέων αποτιμούν τις εξαγγελίες Τσίπρα 

Σημαντικά μέτρα που όμως θα πρέπει να συνοδευτούν και από άλλα αναπτυξιακά μέτρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για να μπορέσουν να αποδώσουν, χαρακτηρίζουν τις 120 δόσεις και τις μειώσεις στον ΦΠΑ για την εστίαση και την ενέργεια, οι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αγοράς προσθέτοντας με νόημα πως υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος ναι μεν να ενταχθούν πολλοί επαγγελματίες στη ρύθμιση, αλλά να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» του 9,86 επισήμανε πως «χαιρετίζουμε τις 120 δόσεις προς τα Ταμεία και την Εφορία, αλλά δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει απομείωση των φόρων συντελεστών και στον ΦΠΑ, ώστε να μπορεί ο επαγγελματίας να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις και στις παλιότερες. Επίσης είναι σημαντικό που μειώνεται ο φόρος στην εστίαση που θα βοηθήσει και τον τουρισμό. Εξάλλου η Μαγνησία έχει πάνω από 1.000 επιχειρήσεις στην εστίαση με χιλιάδες υπαλλήλους. Είναι ακόμη σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και στην ενέργεια, καθώς το συγκεκριμένο κόστος αφορά πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο κ. Μπασδάνης είπε πως αν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν και συνοδευτούν και από άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δούμε να αλλάζει άρδην η εικόνα της οικονομίας με την αύξηση των επενδύσεων και την προσφορά των θέσεων εργασίας. Να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη σε κάτι που είναι καλό και όχι σε κάτι που θα μας πονά. Παράλληλα θα είναι στοίχημα η απομείωση των τιμών στην εστίαση, στα καταστήματα και αλλού, ώστε το πορτοφόλι του καταναλωτή να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κύριο πρόβλημα των επαγγελματιών είναι η έλλειψη ρευστότητας, ενώ για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι ο φόρος 29% που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δύσκολη η διαδρομή μέχρι τέλος
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας επισήμανε για τις 120 δόσεις πως η εμπειρία έχει δείξει πως πολλοί θα ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά πολύ λίγοι θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος πληρώνοντας όλο το ποσό που οφείλουν. Είναι μάλιστα αρνητικό πως, αν κάποιος δεν μπορέσει να αποπληρώσει δύο δόσεις, βγαίνει εκτός ρύθμισης.
Ανέφερε ακόμη ότι «αντί για τις κοκορομαχίες μεταξύ των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι περιμένουν μέτρα ανακούφισης της αγοράς». Εστίασε ιδιαίτερα στη γραφειοκρατία του δημοσίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει στην περιοχή μας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει και περιμένει εδώ και 17 μήνες για να προχωρήσει η επένδυση.
Ο κ. Πλαστάρας υπογράμμισε πως στη Μαγνησία υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν άλλο την οικονομική δυσπραγία και θα βάλουν λουκέτο και άλλες που αντέχουν που θα θέλουν να συνεχίσουν.

Οι έμποροι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως «οι 120 δόσεις είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και μπορεί να βοηθήσει τους εμπόρους. Ωστόσο για να μπορούν οι έμποροι να είναι συνεπείς και να μπορέσουν να αποπληρώσουν την οφειλή τους θα πρέπει να βοηθηθούν και σε άλλα επίπεδα από την κυβέρνηση. Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο και σε προηγούμενες ρυθμίσεις, να εντάσσονται αλλά γρήγορα να απεντάσσονται και να μην μπορούν να φτάνουν μέχρι το τέλος. Επομένως κρατάμε το θετικό των 120 δόσεων, με αρκετούς αστερίσκους. Άλλωστε η αγορά εδώ και ένα χρόνο διανύει την χειρότερη περίοδό της εδώ και πολλά χρόνια από την άποψη της κατανάλωσης και οι έμποροι με δυσκολία κρατούν τα καταστήματά τους ανοικτά. Μια κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται και το 2019 με αποτέλεσμα να λέμε διαρκώς κάθε πέρσι και καλύτερα. Ενδεικτικά η πτώση του τζίρου από την έναρξη του 2019 αγγίζει το 30%».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το