Άρθρα

“Αξιοποίηση νέων επιστημόνων με νέες θέσεις εργασίας”

Του Κωνσταντίνου Παπαγιαννίτση*

Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν την πόλη μας. Οι νέοι που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού για εύρεση εργασίας και έτσι να στερείται η πατρίδα μας αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό. Συνέπεια της μετανάστευσης αυτής είναι η απώλεια των «επενδύσεων» που έχουν κάνει οι ελληνικές οικογένειες και το ελληνικό κράτος για τη μόρφωση, εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων. Επιπλέον, αυτό αποτελεί προσωπικό κόστος για τους νέους, οι οποίοι έχουν οραματιστεί και επιθυμούν να ζήσουν, να εργασθούν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Εγώ ως νέος, που έχω βιώσει αυτή την κατάσταση (σπούδασα και μετεκπαιδεύτηκα στην Ελλάδα), αναγκάστηκα λόγω της οικονομικής κρίσης να φύγω στο εξωτερικό για να εργαστώ και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφερα να επαναπατριστώ, αφού προηγουμένως εξασφάλισα την εργασιακή μου βιωσιμότητα.

Η νέα Δημοτική Αρχή του Βόλου, που πιστεύουμε ότι θα είναι η παράταξή μας, θα πρέπει συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να προσπαθήσει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αξιοποίηση των νέων επιστημόνων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τις επιστημονικές του δυνατότητες, θα βάλει τον Βόλο στη νέα ψηφιακή εποχή. Η παράταξή μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα δημιουργήσει ψηφιακό κέντρο διοίκησης της καθημερινότητας της πόλης, ώστε να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του πολίτη στην επίλυση των προβλημάτων του. Στην πόλη υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο κτιριολογικό απόθεμα πρώην βιομηχανικής χρήσης. Η αξιοποίησή του θα αποτελέσει τη μήτρα μίας μικρής καινοτόμας επανάστασης για ολόκληρη τη χώρα, με εξαιρετικά σημαντικές ωφέλειες για την οικονομία της περιοχής και την απασχόληση των νέων ανθρώπων.

Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και η ποιότητα του νερού βρύσης αποτελούν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη χρηματοδότηση του Δήμου, μπορεί να συμμετάσχει στη συνεχή επικαιροποίηση και επέκταση επιδημιολογικών μελετών, την εγκατάσταση δικτύου σταθμών για τη χημική ανάλυση της αερορύπανσης, την εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων, την αξιοποίηση των υδάτων του ορεινού όγκου του Δήμου μας, την ανάπτυξη περισσότερων ψηφιακών σταθμών ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης, τη δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρεση λύσεων που χρειάζονται για την άψογη απόδοση του βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον, η παράταξή μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα μπορούσε να εργαστεί για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης, δηλαδή την ανάπτυξη ενός συστήματος σταθμών περισυλλογής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Εν κατακλείδι, μια αγαστή συνεργασία μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του Δήμου Βόλου, θα οδηγήσει την πόλη μας, τον Βόλο, όπου ζούμε, δημιουργούμε και αγαπάμε, σε άνθηση και ανάπτυξη. Επιδίωξη και σκοπός της παράταξής μας «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία», με υποψήφιο δήμαρχο τον Απ. Παπαδούλη.

Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννίτσης, γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Το 2000 αποφοίτησε από το 2ο ΓΕΛ Βόλου και από το 2000 έως το 2005 σπούδασε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2006-2012 ακολούθησε η διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
1/12/2005 – 28/2/2010: Υπότροφος στο εργαστήριο Βακτηριολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με σκοπό την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής.
1/3/2010 – 31/4/2012: Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
1/4/2012 – 31/12/2014: Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πίλσεν (Πανεπιστήμιο Καρόλου, Πίλσεν, Δημοκρατία της Τσεχίας).
1/1/2015 – 31/3/2018: Kύριος ερευνητής (επικεφαλής της ομάδας ερευνών) στο εργαστήριο «Αντιβιοτική αντοχή και εφαρμογές της Φασματομετρίας Μάζας στη Μικροβιολογία» στο κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών, της Ιατρικής Σχολής στο Πίλσεν (Πανεπιστήμιο Καρόλου, Πράγα).
Από 1/1/2015 έως και σήμερα: Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και επίκουρος καθηγητής (Senior Lecturer) στο τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πίλσεν (Πανεπιστήμιο Καρόλου, Πράγα).

*Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννίτσης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» του υποψήφιου δημάρχου Βόλου Απ. Παπαδούλη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το