Τοπικά

“Αβοήθητες στην τηλεκπαίδευση δεκάδες οικογένειες – Δεν έλαβαν τάμπλετ από τη δημοτική αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου”

Έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε που η πανδημία έπληξε τη χώρα μας και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πολύ δύσκολης και επώδυνης για χιλιάδες συνανθρώπους μας περιόδου, αποτελεί και η τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές για τουλάχιστον τέσσερις μήνες έκαναν μαθήματα μέσα από την οθόνη και εξ αποστάσεως. Το ίδιο ίσχυε και ισχύει και για τους μαθητές του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου οι οποίοι με πολύ μεγάλο μεράκι και συνειδητοποιημένα προσπαθούν να συμμετέχουν στα τηλεμαθήματα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Κίνηση Ενότητας» στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά, οι δυσκολίες για ένα σημαντικό κομμάτι

των μαθητών του Δήμου είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι δυσκολίες σχετίζονται με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού, αλλά και τις υποδομές σε εξοπλισμό και δίκτυα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Σαμαρά σημειώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε στα τέλη της περασμένης Άνοιξης να καλύψει ένα μέρος των αναγκών αποστέλλοντας τάμπλετ στα σχολεία. Αλλά οι αριθμοί των συσκευών που εστάλησαν ήταν λιγοστοί. Πολλές οικογένειες έμειναν ξεκρέμαστες και οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα από τα κινητά τηλέφωνα των γονιών τους.
Σε όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή ήταν απούσα. Δεν ευαισθητοποιήθηκε καθόλου να ενεργήσει για την ενίσχυση των σχολείων με ψηφιακό εξοπλισμό.
Ο Δήμος έλαβε 144.000 ευρώ από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η δημοτική αρχή δεν είχε την ευθιξία, την ευαισθησία και το ενδιαφέρον να αξιοποιήσει ένα μέρος αυτού του σημαντικού ποσού για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού που θα προσφερόταν στις οικογένειες μαθητών με οικονομικά προβλήματα.
Η τηλεκπαίδευση επέστρεψε στα σχολεία από τις αρχές Νοεμβρίου και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα συνεχιστεί σίγουρα και τον Ιανουάριο. Τις τελευταίες μέρες πύκνωσαν τα τηλεφωνήματα γονέων, κυρίως μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, προς την παράταξή μας που μας ζήτησαν να παρέμβουμε και πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά τους να προμηθευτούν ένα τάμπλετ ή Lap top αλλά και να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους υποδομές. Είναι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που κτυπήθηκαν από την πανδημία και την έλλειψη δουλειάς για τους γονείς.
Η Δημοτική Αρχή έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιηθεί για την άντληση χορηγιών, να αξιοποιήσει πόρους των ιδρυμάτων, να απευθυνθεί σε φίλους και λάτρεις του Ανατολικού Πηλίου που μπορούσαν να βοηθήσουν.
Δεν έπραξε τίποτα αδιαφορώντας για την μόρφωση των μαθητών και τη στήριξη των οικογενειών.
Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί και μετά το τέλος της πανδημίας, σε άλλες έκτακτες καταστάσεις αλλά και για εκπαιδευτικές δράσεις εκτός σχολικού ωραρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο η «Κίνηση Ενότητας» θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός πολλών δεκάδων νοικοκυριών στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το