Τοπικά

Λ.Α.Σ.”Άθλια η κατάσταση στα σχολεία του Βόλου” -Μεγάλες οι ελλείψεις – Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής”

Να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές και οι συντηρήσεις στα σχολικά διδακτήρια, απαιτεί η δημοτική παράταξη Βόλου της Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και παρουσιάζει στοιχεία αναλυτικά για τις ανάγκες που έχουν τα διδακτήρια . Κατέθεσε ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο στην οποία αναφέρει:
Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει τα σημάδια της στις κτιριακές υποδομές και στα σχολεία του Δήμου Βόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για τα σχολικά κτίρια (κυρίως πριν το ’84) δεν υπάρχει κανένας αντισεισμικός έλεγχος και ότι αυτή τη στιγμή στο Βόλο αριθμούμε την ανάγκη οικοδόμησης ακόμη πέντε (5) νέων σχολικών διδακτηρίων, 11 νηπιαγωγείων και 35 επιπλέον αιθουσών στις υπάρχουσες σχολικές υποδομές, ενώ η συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων παραμένει ελλιπέστατη.
Σε απάντηση σχετικού αιτήματος από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας, για τα προβλήματα στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις των γυμνασίων και λυκείων του νομού, τα στοιχεία που δόθηκαν, με βάση τις επισημάνεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων, είναι αποδεικτικά της εγκατάλειψης των στοιχειωδών μέτρων προστασίας, της ασφάλειας και υγιεινής των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Βόλου:
Περίπου 25 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπ/σης αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις όπως είναι ο ελαιοχρωματισμός, η συντήρηση χώρων υγιεινής και αποχετεύσεων, η στεγανοποίηση οροφών, η αντικατάσταση ή επισκευή κιγκλιδωμάτων, η αντικατάσταση φθαρμένων θυρών, η αλλαγή των σωληνώσεων ύδρευσης, ο έλεγχος στατικής επάρκειας σε δοκάρια στήριξης, τα αποκολλημένα μάρμαρα, η πτώση σοβάδων, κ.ά. Ταυτόχρονα, σε πολλά σχολεία δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος των κτιριακών υποδομών, παρά τα σχετικά αιτήματα προς το Δήμο Βόλου.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία, 30 σχολικές μονάδες στο Βόλο αναφέρουν ότι δεν έχουν επαρκές σύστημα πυρασφάλειας. Επιπλέον, 22 σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν ράμπα ΑΜΕΑ, ενώ 33 δεν έχουν χώρους υγιεινής για ΑΜΕΑ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και πολλές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η δημοτική αρχή Βόλου έχει τεράστιες ευθύνες. Με τις θριαμβολογίες της περί δήθεν οργασμού εργασιών συντήρησης στα σχολεία συγκαλύπτει την άθλια κατάσταση που επικρατεί από την χρόνια εγκατάλειψη τους και με δική της ευθύνη. Επιχειρεί, όχι μόνο να προβάλλει το μικρό έργο που έχει κάνει μπρος στις πραγματικές ανάγκες, αλλά να αθωώσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτική που την χαρακτηρίζει γενικότερα και σε άλλα θέματα διαχείρισης του δήμου (π.χ ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κ.ά).
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι θα κάνει για να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές και οι συντηρήσεις στα σχολικά διδακτήρια;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από την Κ.Π. και το Υπουργείο Παιδείας;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το