Τοπικά

“Αποχώρησε” η αρχαιολογία από τα ναυάγια σε Αλόννησο και Σκόπελο – Στον “αέρα” οι έρευνες και οι χρηματοδοτήσεις

Η αρμόδια αναπληρώτρια προϊσταμένη αρνήθηκε να υπογράψει τη συμμετοχή της εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο έργο, εμποδίζοντας έτσι την ανάδειξη μοναδικών ενάλιων θησαυρών και αρχαίων ναυαγίων στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.

Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που τοποθετήθηκε πριν από δύο μήνες στην καίρια θέση ευθύνης από την υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της για τη συμμετοχή της Εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι:

■ Nα χαθούν 749.417 ευρώ από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Να τιναχτεί στο αέρα ένα έργο το οποίο υπό τον τίτλο «i-mareArceo Game» θα αναδείκνυε την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συνέβαλλε στην προσέλκυση του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού. Η αποχώρηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από το έργο οδηγεί σε διάλυση της σύμπραξης διότι δεν επιτρέπεται να γίνουν αντικαταστάσεις την τελευταία στιγμή. Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι εξής: το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Τοπογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δύο ιδιωτικές εταιρείες, το ιδιωτικό κέντρο Σκοπέλου και η εταιρεία λογισμικού ArxNet.

■ Να βυθιστούν ακόμη πιο βαθιά οι ενάλιοι θησαυροί και τα αρχαία ναυάγια που θα αναδείκνυε το έργο με την υποβρύχια προσομοίωση-εξερεύνηση σε τέσσερις ιστορικής σημασίας περιοχές της Ελλάδας: στο Παυλοπέτρι Λακωνίας στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.

Η αδιαφορία που επέδειξε η αρμόδια προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων είχε αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στον φάκελο κανένα δικαιολογητικό από την πλευρά της με αποτέλεσμα το στέλεχος διαχείρισης Κ. Κατσιδονιώτη να ανακοινώσει στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ότι «το έργο θα προταθεί για απόρριψη». Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της αρμόδιας προϊσταμένης περί μη επαρκούς προσωπικού για να «τρέξει» το έργο, μιλά από μόνη της η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δ. Τζοβάρας, προς την αναπληρώτρια διευθύντρια Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

«Το έργο προβλέπει 100% χρηματοδότηση της ΕΕΑ, ύψους 104.035 ευρώ, και πρόσληψη ενός αρχαιολόγου με σύμβαση διάρκειας 42 μηνών και συνολική εγκεκριμένη 100% επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 60.900 ευρώ, γεγονός που αίρει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα του επιστημονικού προσωπικού που δύναται να εμπλακεί και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο έργο» αναφέρει ο κ. Τζοβάρας, ζητώντας στις 13/5 από την επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει στην προσκόμιση έως το τέλος της ημέρας των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ήδη αποφασισμένη συμμετοχή της ΕΕΑ στο συγκεκριμένο έργο.

Και σχεδόν δε εκλιπαρώντας τη  προϊσταμένη ο κ. Τζοβάρας τονίζει: «Η μη συμμετοχή της ΕΕΑ πέρα από την πιθανή ζημία που δημιουργεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα οδηγήσει και στην απόρριψη του έργου από τη ΓΓΕΚ, με πρόκληση ζημίας και στους λοιπούς συμμετέχοντες φορείς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε έναν συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 749.417 ευρώ».

«Ποιος την καλύπτει;»
Mε κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, ρωτούν ποια «κάλυψη» έχει η συγκεκριμένη διευθύντρια για να μην υπογράφει ένα έργο το οποίο, πριν κατατεθεί, είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού;

«Για την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, για τους επιχειρηματίες, τον Δήμο Αλόννησου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την καταδυτική κοινότητα, για τους οποίους το μουσείο αυτό αποτελεί ελπίδα και “σημαία” για την τουριστική εξέλιξη στην περιοχή και την ενσωμάτωση νέων μορφών εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού, η εξέλιξη αυτή συνιστά μέγιστη απογοήτευση. Ειδικά για την Αλόννησο, το National Geographic την κατατάσσει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2021, λόγω ακριβώς και του υποβρύχιου μουσείου της Περιστέρας» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Τι κάνει γι’ αυτά το επιτελικό κράτος του κ. πρωθυπουργού; Τι συμβαίνει με την κ. υπουργό Πολιτισμού, η οποία πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο και ασχολείται με τη φωτογράφιση μόδας στην Ακρόπολη αντί να επιλύει τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών της; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στις 1/4/2021 η συγκεκριμένη αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ είναι γνωστές και δημόσιες οι τοποθετήσεις της ενάντια στον καταδυτικό τουρισμό και την καταδυτική κοινότητα; Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο με το οποίο η υπουργός Πολιτισμού επιλέγει και προωθεί σε καίριες θέσεις πρόσωπα επιλογής της αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν είναι το καλύτερο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το