Άρθρα

«Αντίο καλέ μας κ. Θανάση»

Της Τούλας Κεκάτου, δημοσιογράφου 

«Εφυγε» αργά το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαίου 2019 ένας πολύ γλυκός άνθρωπος.
Ο Θανάσης Πατσογιάννης.
Αφησε την τελευταία του πνοή στο λατρεμένο του μέρος. Το Καρπενήσι. Στην εξοχή του. Κάνοντας βόλτα, απολαμβάνοντας την φύση. Παρέα με τους φίλους του. Την ώρα που περπατούσε η καρδιά τον «πρόδωσε». Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Γιόρτασε το Πάσχα μαζί με την οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όμως αυτό έμελλε να ήταν το τελευταίο.
Ηθελε να «φύγει» ξαφνικά, ανώδυνα, σε εκείνο το μέρος. Το έλεγε πάντα. Η επιθυμία του εισακούστηκε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην εισακουστεί, αφού θα ήταν άδικο για κείνον που πορεύτηκε με γνώμονα την τιμιότητα και την καλή διάθεση.
Η γνωριμία με τον αγαπητό κ. Θανάση είναι πολυετής. Πάνω από 30 χρόνια. Οση και η ηλικία των παιδιών μας που έγιναν «κολλητή» παρέα. Ο Θανάσης και η γυναίκα του η Αγγέλα, πρότυπο γονιών, είχαν μία ζεστή αγκαλιά και για τους φίλους των παιδιών τους. Το σπίτι τους πάντα ανοικτό και φιλόξενο και οι ίδιοι με συμβουλές και στοργή δημιουργούσαν ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον.

Δάσκαλος, με την κυριολεξία του όρου. Διάλεξε το επάγγελμα που του ταίριαζε. Η συναναστροφή με τον κ. Θανάση μόνο «καλά πράγματα» και αξίες μπορούσε να σου δώσω. Πράος, αξιοπρεπής, χαμογελαστός, με μία αληθινή αγκαλιά, έδινε στους ανθρώπους γύρω του μια όμορφη αίσθηση.
Η πορεία της ζωής του μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί. Η ενασχόλησή του με την πολιτική για πολλά χρόνια μέσω της θέσης του στο πολιτικό γραφείο του Γιώργου Σούρλα πρόσθεσε νόημα και έδειξε τον δρόμο συμπεριφοράς και αξιών σε αυτό τον δύσκολο χώρο.
Ηταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει ουσιαστικά. Σεμνός, χωρίς να κουράζει και να κομπάζει, έσκυβε με κατανόηση πάνω στο πρόβλημα του συνανθρώπου του και «έβαζε πλάτη».
Η τοπική κοινωνία αναγνώρισε την προσφορά του. Η προσωπικότητά του Θανάση Παπατσογιάννη ξεδιπλώθηκε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.
Επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά ο Θανάσης Πατσογιάννης ίσως να αποτελεί από τους ελάχιστους ανθρώπους που έδειξαν έναν δρόμο με αδιαπραγμάτευτες αξίες και κυρίως αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο. Αξίες που – δυστυχώς- αρχίζουν να εκλείπουν σιγά- σιγά από την κοινωνία μας.
Τα τρία του παιδιά, ο Φίλιππος, η Κατερίνα και ο βενιαμίν, ο Θύμιος – που μεγάλωσε με τα δικά μου παιδιά- έχασαν όχι μόνο έναν λατρεμένο πατέρα, αλλά το στήριγμά τους. Η θλίψη τους είναι μεγάλη. Η απώλεια δυσαναπλήρωτη…
Ο γλυκός μας κ. Θανάσης δεν θα κινείται ανάμεσά μας. Δεν συναντήσουμε ξανά αυτόν τον ψηλό, πάντα χαμογελαστό και με μία θερμή αγκαλιά άνθρωπο. Το σίγουρο είναι ότι θα προσφέρεις πολλά και εκεί που πας, στο νέο σου σπίτι.
Αντίο καλέ μας κ. Θανάση…

Με εκτίμηση και σεβασμό
Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το