Τοπικά

“Αντί να ρωτάς μια γυναίκα γιατί δε φεύγει ρώτα έναν άνδρα γιατί κακοποιεί” – Συγκέντρωση στον Αγ. Νικόλαο – Δείτε εικόνες

Κρατώντας πλακάτ “Αντί να ρωτάς μια γυναίκα γιατί δε φεύγει ρώτα έναν άνδρα γιατί κακοποιεί”,  “Η αγάπη δεν σκοτώνει η πατριαρχία ναι”, μέλη συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία του Αγ. Νικολάου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όπως αναφέρουν οι Μαχητικές κι Ελεύθερες Βόλου “Κανένας γυναικοκτόνος δεν σκοτώνει από αγάπη, όπως και κανένας βιαστής δεν «τυφλώνεται από το πάθος». Και κανείς δεν βιάζει ή σκοτώνει επειδή είναι «ψυχασθενής». Ο γυναικοκτόνος σκοτώνει επειδή θεωρεί τη γυναίκα, γυναίκα του. Θεωρεί ότι ο γάμος ή η όποια σχέση έχουν, του δίνει δικαιώματα ιδιοκτησίας και ελέγχου πάνω στη γυναίκα. Και όταν αυτό αμφισβητείται ή ανατρέπεται, ασκεί αυτό που έχει διδάξει η πατριαρχία αιώνες τώρα: βία προς τον άνθρωπο που θεωρείται κατώτερος. Βία προς τον άνθρωπο που θεωρείται αντικείμενο ιδιοκτησίας. Βία, που μπορεί να φτάσει μέχρι τον φόνο”.

Μεταξύ άλλων η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου, αναφέρει ότι “Η μάχη απέναντι στην έμφυλη βία και την πατριαρχία είναι μία μάχη ενάντια στην κυριαρχία και τους κοινωνικούς κώδικες που έχει επιβάλει. Είναι μια μάχη επανακαθορισμού των όρων κοινωνικής διαβίωσης στη βάση ενός απελευθερωτικού προτάγματος, έξω από οικογενειακές, θρησκευτικές, επιστημονικές, οικονομικές και εξουσιαστικές συμβάσεις. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να δοθούν χρήματα από τους δήμους και τις περιφέρειες για να ανοίξουν δημόσιοι ξενώνες επιζωσών, για τη δωρεάν και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε προγράμματα ένταξης για όλες, για την οικονομική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα, ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υγείας, περίθαλψης και όλων των κοινωνικών δομών, κατάργηση του νόμου Τσιάρα που εγκλωβίζει τις γυναίκες σε κακοποιητικές και εκβιαστικές σχέσεις, ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις επιζωσών”.

Δείτε εικόνες

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το