Πολιτισμός

“Ανώτερος πνευματικός ηγέτης ο Χριστόδουλος” – Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Αρχοντή Παντελόπουλου

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, η παρουσίαση του βιβλίου του παλαίμαχου διδασκάλου κ. Αρχοντή Παντελόπουλου, με τίτλο «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε…».

«Θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου που με αξίωσε να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον μακαριστό Χριστόδουλο, από τον οποίο έχω εισπράξει πολλά και πολλές πνευματικές εμπειρίες. Η κάθε επαφή μαζί του μου άφηνε χαρά και πνευματική ευεξία. Η επικοινωνία μαζί του πάντοτε μου άφηνε κάποιο υπόλοιπο που με κρατάει μέχρι σήμερα» δήλωσε χθες ο κ. Παντελόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως ταξίδευε αρκετά συχνά στην Αθήνα και είχε συχνή επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο.

«Κάθε φορά που ήμουν στην Αθήνα, πήγαινα στην εκκλησία που λειτουργούσε. Η επικοινωνία συνεχίστηκε και όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Το 2008 η εκδημία του μου προκάλεσε θλίψη και πόνο. Παράλληλα μου δημιούργησε ένα κενό, γιατί δεν θα μπορούσα να είχα πια επαφή μαζί του. Αυτό το κενό προσπάθησα να το αναπληρώσω δημοσιοποιώντας κείμενα στον Τύπο για τον μακαριστό Χριστόδουλο» επισήμανε ο κ. Παντελόπουλος, ενώ όταν του ζητήθηκε να περιγράψει με μία λέξη τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο δήλωσε: «Με μια λέξη δεν μπορώ να περιγράψω την προσωπικότητά του. Ήταν ανώτερος πνευματικός ηγέτης, πνευματικός δημιουργός και ακτινοβόλος στην επικοινωνία του. Αυτή η φιλική επικοινωνία ήταν ένα από τα στοιχεία του, για αυτό και έφερε πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους στην Εκκλησία».
Πρόσθεσε ακόμη πως η παρακαταθήκη που άφησε είναι πνευματική και μας οδηγεί στο να πλησιάσουμε περισσότερο την Εκκλησία για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε αυτά που μας προσφέρει.

Από την πλευρά του ο λαογράφος – ιστορικός κ. Λιάπης ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα πλήρες πορτρέτο του μακαριστού αρχιεπισκόπου. «Μέσα από το βιβλίο περνάει όλη η ζωή του, αυτή η ηγετική του φυσιογνωμία με τον θαυμάσιο λόγο του. Όσοι το διαβάσουν θα πάρουν χρήσιμα μαθήματα, τα παιδιά με τα οποία είχε μια ιδιαίτερη σχέση, αλλά και οι μεγάλοι που έχουν πιθανόν τις αμφιβολίες τους. Είναι ένα σημαντικό βιβλίο καθώς ο Χριστόδουλος ήταν ένα είδος εθνάρχη».

Μιλώντας για τον πνευματικό του πατέρα, ο αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου σημείωσε πως «όλα αυτά τα 11 χρόνια της απουσίας του μιλάει ο λαός». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν εκφράζει την αίσθηση της απώλειας και της στέρησης της απουσίας του τόσο έντονα στα καθημερινά δρώμενα της πατρίδας μας, νομίζω ότι πρέπει να τον ακούμε με προσοχή και σεβασμό». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως μία αξεπέραστη προσωπικότητα που λείπει πολύ από τα εκκλησιαστικά και τα εθνικά θέματα.
«Άνθρωποι σαν τον κ. Παντελόπουλο φροντίζουν να μας κρατούν ζωντανή τη μνήμη μέσα από τα κείμενά τους και τις θύμισες που καταγράφουν σε αυτά. Είμαστε ευγνώμονες για όσα μας δίδαξε και αποτελούν δρόμο ζωής στον οποίο περπατάμε» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το