Τοπικά

“Ανοιχτή” πανεπιστημιούπολη σε τρια χρόνια η Νέα Ιωνία – Τι κοστίζει το σχέδιο- ποιοι ήταν οι “αρχιτέκτονες”

Μια  πανεπιστημιούπολη θα δημιουργηθεί στη Νέα Ιωνία, με την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας από το Πανεπιστήμιο.

Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Από αυτά τα 13 θα κατεδαφιστούν και θα διατηρηθούν τα επτά συνολικού εμβαδού 34.591τ.μ. Πρόκειται για έναν μικρό ισόγειο ναό και τα κλωστήρια. Στα διατηρητέα κτίρια θα χωροθετηθούν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα και πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού. Τα διατηρητέα κτίρια θα πλαισιώσουν νέα κτίρια περιμετρικά του συγκροτήματος, που θα χρησιμοποιηθούν για φοιτητική κατοικία τριών ορόφων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, κατοικία σε διώροφα κτίρια επισκεπτών καθηγητών, ξένων φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών, νέων ερευνητών, νέων επιχειρηματιών, για τη στέγαση δραστηριοτήτων τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, νεανικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, για τη φιλοξενία αθλητικών δραστηριοτήτων, υπηρεσιών τοπικής και αστικής κλίμακας και εμπορικών χρήσεων, αλλά και για τη λειτουργία πρότυπου πειραματικού εκπαιδευτηρίου.

Από το σύνολο των 88.068τ.μ. του οικοπέδου, τα κτίρια θα καλύψουν 32.000τ.μ. (σχεδόν το 36%). Τα υπόλοιπα 56.000τ.μ. είναι ελεύθεροι χώροι, δηλαδή πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, δρόμοι, ποδηλατόδρομοι, urban gardens και θέσεις στάθμευσης.

Στην πρώην Βαμβακουργία θα διατεθούν συνολικά για φοιτητικές εστίες και κατοικίες 27.000 τ.μ. εκ των οποίων 11.000τ.μ. στα διατηρητέα κτίρια και 16.000 τ.μ. στα νέα συγκροτήματα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθούν 515 δωμάτια των 35 – 45τ.μ. το κάθε ένα κατά μέσο όρο. Με τη διαμόρφωση των παλαιών βιομηχανικών κελυφών τρία κτίρια φοιτητικών εστιών τα οποία διαθέτουν συνολικά 187 δωμάτια.

Το κάθε δωμάτιο έχει έκταση 25τ.μ. και μπαλκόνι με θέα είτε στους εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημιακά τμήματα (τα διατηρητέα κτίρια) Κτίριο εστιών, κεντρική είσοδος κτιρίου είτε στο εσωτερικό αίθριο.

Περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό ένα κρεβάτι, μπάνιο, κουζίνα και γραφείο. Τα δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν έναν φοιτητή κι έναν επισκέπτη. Το συγκρότημα περιλαμβάνει και αίθριους χώρους και χώρους κοινών και πολλαπλών χρήσεων. Φοιτητικές εστίες όπως θα χωροθετηθούν και στα νέα κτίρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων τριώροφων κτιρίων συνολικής δομημένης επιφάνειας 12.000τ.μ. που περιλαμβάνουν 250 φοιτητικές κατοικίες σε μέσο μέγεθος 35 τ.μ.

Στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος δημιουργούνται 10 νέα διώροφα κτίρια με συνολική επιφάνεια 4000τ.μ. τα οποία θα διαθέτουν 70 περίπου κατοικίες για ξένους φοιτητές, επισκέπτες καθηγητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς και νέους ερευνητές. Οι κατοικίες θα έχουν ένα μέσο μέγεθος 45τ.μ.

Στα βιομηχανικά κελύφη που θα διατηρηθούν σε συνολική επιφάνεια 11.300τ.μ. θα βρουν στέγη τρία νέα τμήματα, Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψυχολογίας. Το κάθε τμήμα θα διαθέτει αμφιθέατρο, 6-7 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια, 20 γραφεία καθηγητών, γραμματεία, αίθουσα μεταπτυχιακού, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο.

To συνολικό κόστος ανέρχεται σε 42.171.000 ευρώ, εκ των οποίων 17,3 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη μετατροπή βιομηχανικών κτιρίων σε αξιοποιήσιμους χώρους και 20,790 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Οι “πρωταγωνιστές” 

Επικεφαλής του σχεδίου ήταν ο πρώην πρύτανης Γιώργος Πετράκος και η επιστημονική ομάδα αποτελούνταν από τους εξής:

 • Γιώργο Πετράκο Πετράκο, καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
 • Ζήση Κοτιώνη, καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
 • Βασιλεία Τροβά, καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
 •  Κωνσταντίνο Αδαμάκη, καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
 • Αριστείδη Τσαγκρασούλη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
 • Παντολέοντα Σκάγιαννη, καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
 • Αναστασία – Ασπασία Γοσποδίνη, καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
 • Αριστείδη Σαπουνάκη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
 • Πασχάλη Αρβανιτίδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών,
 • Γεώργιο Σταμπουλή, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών,
 • Παναγιώτη Πανταζή, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
 • Άννα Σαμαρίνα, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το