Τοπικά

“Αναβρασμός” στις λαϊκές του Βόλου -Δεν στήθηκαν οι πάγκοι (photos)

Να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές ζήτησαν σήμερα πωλητές και παραγωγοί σε κινητοποίησή τους.

Δεν στήθηκαν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών στον Βόλο σήμερα, καθώς οι ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών συμμετέχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.  Δεκάδες παραγωγοί και μικροπωλητές συναντήθηκαν σήμερα στη συμβολή των οδών Λόρδου Βύρωνος με Μεταμορφώσεως για να  πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου και να  επιδώσουν ψήφισμα στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αλλά και σε βουλευτές.

Ο  πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών Ν.Μαγνησίας Παύλος Δεληγιάννης τόνισε ότι οι αντιδράσεις αφορούν την προσπάθεια που γίνεται να καταργήσει η κυβέρνηση τις λαϊκές αγορές.  “Δεν το κατάφεραν τόσα χρόνια με άμεσο τρόπο και προσπαθούν τώρα έμμεσα ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταμπουλίδης να τις καταργήσουν. Από τη στιγμή που θέλουν ιδιωτικοποίηση τους, δίνουν το 5% σε πολυεθνικές, δίνουν τα νούμερα σε ιδιώτες για να γίνονται δημοπρασίες και καταργεί τις άδειες.  Με αυτό τον τρόπο καταργεί ουσιαστικά τον παραγωγικό τομέα που είναι η ραχοκοκαλιά της λαϊκής αγοράς ίσως και της Ελλάδας”.
Σημείωσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνς Γεωργιάδης επιχειρεί σε έναν τόπο παραγωγικό τόπο να προωθήσει τα εισαγόμενα προϊόντα. “Ποιος παραγωγός θα παράγει μετά από αυτό το νομοσχέδιο και που θα δίνει τα προϊόντα του; Όταν τα νούμερα από ένα ευρώ/μέτρο, στη δημοπρασία μπορεί να φτάσουν τα 12 ευρώ. Στις δημοπρασίες αυτός που έχει τα περισσότερα  χρήματα κερδίζει. Στέλνει τους παραγωγούς στα σπίτια τους και τα ξεπουλάει όλα.  Δεν θα του περάσει” πρόσθεσε.
Τέλος ανέφερε ότι επιχειρείται σε παραγωγική χώρα να εφαρμοστεί το “μοντέλο” των λαϊκών αγορών ευρωπαϊκών χωρών. “Θα βάλει τις πολυεθνικές μέσα και ο κόσμος θα αγοράζει μία φέτα καρπούζι για δύο ευρώ.  Αυτό που γίνεται στην Αγγλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία πάνε να το φέρουν και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας και της ομοσπονδίας Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί μαζί με άλλους προέδρους με τον κ. Γεωργιάδη.

Οι διαμαρτυρόμενοι  διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα ετίασαν στα κύρια σημεία του ν/σ με τα οποία:
• Το σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών αναθέτει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες
• Επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.
• Τις θέσεις που κατέχουν τόσα χρόνια οι παραγωγοί τις χάνουν και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης δηλαδή βγάζει τις θέσεις τους στο σφυρί.
• Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια).
• Εξαιρεί την συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και σχεδιασμούς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το