Τοπικά

“Ακαδημία Γονέων” στον Βόλο – Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του προγράμματος

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Τσαλαπάτα η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», το οποίο διοργανώνει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό».
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Ένωσης Γονέων Βόλου και έχει στόχο την ενημέρωση και στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση μίλησε η κ. Καλλιόπη Αθανασίου, ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, επιστημονική συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με θέμα «Η προσέγγιση του εφήβου-Σχέση με τους γονείς».
Η κ. Καλλιόπη Αθανασίου τόνισε ότι «η εφηβεία είναι μία ηλικία δύσκολη και μία ηλικία των μεταβολών και των δυνατοτήτων» για να προσθέσει πως η σχέση που έχουν οι έφηβοι με τους γονείς τους μπορεί να εξελιχθεί και να δώσει ευκαιρίες στα παιδιά και όχι δυσκολίες.

«Και αυτό θα γίνει μέσα από τη συζήτηση, μέσα από την οριοθέτηση, μέσα από διάφορες τεχνικές» επισήμανε η ψυχολόγος για να συμπληρώσει: «Στη Μ.Ε.Υ. υπάρχει και τμήμα οικογενειακής θεραπείας και πραγματοποιούνται ψυχοεκπαιδεύσεις γονέων πάνω σε θέματα που απασχολούν τους εφήβους, ψυχοκοινωνικά κατά κύριο λόγο, αλλά και για διατροφικές παρεκτροπές, για σεξουαλικά ζητήματα, για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, για μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.».
Η ίδια ανέφερε ότι η εφηβεία είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη ηλικία. «Η εφηβεία είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, που σημαίνει ότι δεν μπορείς τον έφηβο να τον αντιμετωπίσεις ούτε ως παιδί ούτε ως ενήλικα, οπότε θέλει πολύ ιδιαίτερους και λεπτούς χειρισμούς» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι η Μ.Ε.Υ. βοηθά μέσω της γραμμής στήριξης (8001180015 χωρίς χρέωση) και απευθύνεται σε γονείς που θέλουν βοήθεια σε πάσης φύσεως θέματα που αφορούν στην εφηβεία.
Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 17.00 – 19.00, με θέμα «Δημιουργικό Διαδίκτυο – Εκπαίδευση – Πολιτισμός», με ομιλητή τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, μεταδιδακτορικό ερευνητή, δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας, M.A., M.ed., πληροφορικό, πολιτισμολόγο.

Φωτό: Ο κ. Πλαγεράς, ο κ. Καπανιάρης και η κ. Καλλιόπη Αθανασίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το