Τοπικά

“Άδειες καρέκλες” στην παραλία του Βόλου για τον κλάδο της εστίασης – Κίνδυνος να μην λειτουργήσει το 80% των επιχειρήσεων

Με άδειες καρέκλες γέμισε σήμερα η παραλία του Βόλου, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης στη Μαγνησία έδωσαν το “παρών” όπως και απλοί πολίτες για να βρεθούν στο πλευρό τους. Με την κίνηση αυτή, οι επαγγελματίες του χώρου θέλησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο.

“Το άνοιγμα θα είναι κλείσιμο.  Το άσχημο σενάριο δείχνει ότι στο σύνολο της εστίασης, ενδεχομένως να ανοίξει το 20%.   Το 50-60 % είναι καταστήματα που έχουν εσωτερικούς χώρους και έχουν πολύ λίγο χώρο έξω.  Με τα μέτρα για την εκκίνηση από 1η Ιουνίου μία επιχείρηση θα λαμβάνει 20 και θα πρέπει να δίνει 100” τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για την αύξηση του εξωτερικού χώρου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αποτελούν κάποια μέτρα που παραμένουν μόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  “Μέχρι και την άλλη εβδομάδα, περίπου στις 18 Μαΐου,  θα δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού.  Αν τα κρούσματα είναι χαμηλά, όπως είναι τώρα,  θα είμαστε ευτυχισμένοι γιατί αυτά τα ημίμετρα που έχουν εξαγγελθεί, ενδεχομένως να γίνουν πιο πραγματικά μέτρα.  Πρέπει να ισοβαθμίσουμε την απώλεια. Η εστίαση είναι πληγωμένη.  Μέχρι να επανακινήσουμε, πρέπει να δούμε τι χάσιμο έχουμε έως σήμερα” ανέφερε. .

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης ζητά μέτρα από την κυβέρνηση, όχι για να γίνουν πλούσιοι οι καταστηματάρχες αλλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ από 24 σε 13% και 6% στο φαγητό, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 30% για τις επιχειρήσεις αλλά και η επιδότηση στους εργαζόμενους.  “Για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να βοηθήσουν την ανεργία που προκύψει.  Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με πλάνο τουλάχιστον 12 μηνών.  Κορωνοϊό μπορεί να έχουμε και από τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο.”.
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να “πέσουν” χρήματα στην αγορά. “Δεν θέλουμε δάνεια και επιστρεπτέα προκαταβολή.  Ζητάμε πραγματικά χρήματα που θα τα έχουμε κουμπαρά για να επανεκκινήσουμε την εστίαση.  Η κυβέρνηση δεν θα έχει χάσιμο.  Όταν λειτουργεί η αγορά, τα πράγματα, που λειτουργούν ως αλυσίδα, θα είναι πολύ καλύτερα” είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κινητοποίηση με τις άδειες καρέκλες στην παραλία του Βόλου ως συμβολική και ευχαρίστησε τον κόσμο που ήρθε για συμπαράσταση στους καταστηματάρχες.
“Εμείς δεν καλέσαμε κόσμο.  Κάθε άδεια καρέκλα αντιπροσωπεύει έναν συνεργάτη της εστίασης.  Αυτές οι καρέκλες θα μείνουν άδειες; Η εστίαση θα μείνει κλειστή; Θέλουμε βοήθεια από όλα τα κόμματα καθώς το πρόβλημα είναι κοινό” κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το