Ελλάδα

Qatar Gate: Οι ποινές που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή – Πρόστιμα «μαμούθ», πέραν της φυλάκισης

Εντολή από την ίδια να κρύψει βαλίτσα με χιλιάδες ευρώ είχε πάρει ο πατέρας της Εύα Καϊλή, όπως παραδέχτηκε η κατηγορούμενη πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν, για το σκάνδαλο Qatar Gate, Le Soir και La Repubblica, με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ποινές που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή

Σημειώνεται πως στις 22 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί εάν η κ. Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, δικηγόρο στο Βέλγιο, εφόσον κριθεί ένοχη έστω και για συνέργεια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.

«Η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης», είπε μιλώντας στο MEGA και σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικές ποινές που φτάνουν «8 φορές στο ποσό της διαφθοράς. Αν καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ποινή φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης, όπως και η δωροληψία. Η συνέργεια τιμωρείται ελαφρύτερα».

Σύμφωνα με τον κ. Ομράν, αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός συμμετοχής της ευρωβουλευτού στις ενέργειες του συζύγου της. «Αν υποθέσουμε ότι είναι αξιόπιστες οι διαρροές της δικογραφίας στον Τύπο, το σημαντικό είναι ότι ο βαθμός της συμμετοχής φαίνεται να είναι εντονότερος, αφού προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος, να απομακρύνει τα χρήματα, ένα επιβαρυντικό στοιχείο».

Επιπλέον, η στάση της σε ψηφοφορίες για το Κατάρ και οι ομιλίες της υπέρ του, δυσχεραίνουν τη θέση της. «Έτσι, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος υποτιθέμενης χρηματοδότησης σκοπούμενου αποτελέσματος από την χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Η προσπάθεια που έκανε για να αποκρύψει τα χρήματα, δυσχεραίνει τη θέση της».

Τι ομολόγησε η Καϊλη
Όπως αναφέρει η Le Soir, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε όταν η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι κατά την έξοδό του από το διαμέρισμά τους στην Rue Wiertz. Όταν η βελγική αστυνομία έφθασε στο σπίτι της, ειδοποίησε τον πατέρα της και του έδωσε οδηγίες να κρύψει τα χρήματα.

Η Καϊλή παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τις δωροδοκίες του συντρόφου της και του Παντζέρι και προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες: «Είναι αλήθεια», είπε σύμφωνα με την Repubblica, «ότι γνώριζα για τις δραστηριότητες του κ. Παντζέρι. Και γνώριζα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με λεφτά στο σπίτι μου».

Πέραν τούτου, όπως λέει η ιταλική εφημερίδα, η Καϊλή μετά τη σύλληψη του πατέρα της «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντζέρι κι δύο ευρωβουλευτές για την τρέχουσα έρευνα», λένε οι Βέλγοι ανακριτές στο ένταλμα σύλληψης εξηγώντας γιατί αποφασίστηκε η σύλληψή της, ενώ δεν προβλεπόταν. Το γεγονός ότι βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι της και η προσπάθεια να «μαγειρέψει» τα αποδεικτικά στοιχεία – με τον πατέρα της να προσπαθεί να διαφύγει με τη βαλίτσα και την ειδοποίησή τους σε δύο ευρωβουλευτές – έπεισαν τους Βέλγους να συλλάβουν την Καϊλή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται ακόμη ότι «παρενέβη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κατάρ και συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας» του εμιράτου κατόπιν σύστασης του Παντζέρι, που «της έδινε τις οδηγίες μέσω του συντρόφου της», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Προσωπικά με σκανδαλίζει το γεγονός ότι είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα», σχολίασε στη Βελγική εφημερίδα Le Soir ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος. «Δηλαδή είμαι ο μόνος που ακολουθώ τους κανόνες;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι το να γίνεται λόγος για «μερική ομολογία» από μέρους της πελάτισσάς του συνιστά «μεροληπτική ερμηνεία που απασχολεί μόνο» τη σύνταξη της εφημερίδας.

«Τι ομολόγησε ο Παντζέρι»
Ο Παντζέρι που συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες με περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κατά την ανάκρισή του αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέρει τη συμμετοχή του στην υπόθεση Qatar gate, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Προέβη εν μέρει σε ομολογία των γεγονότων» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου. Καταγγέλλει τον Βέλγο, επίσης Σοσιαλδημοκράτη, ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά ως παραλήπτη «δώρων» που έρχονται από το Κατάρ» γράφει ο ανακριτής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το