Τοπικά

Πυροσβεστικό άρμα από ελληνικά χέρια …ο «Δαυίδ» του 304 ΠΕΒ 

Ποιος είπε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Το αποδεικνύει καθημερινά, καθώς όλη αυτή την δεκαετία της κρίσης ελληνικά μυαλά κατόρθωσαν να συνεχίσουν τις συντηρήσεις πανάκριβου αμυντικού υλικού με ελάχιστο κόστος.
Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στην περιοχή του Βελεστίνου είναι ένα από τα αμυντικά εργοστάσια της χώρας, που κάνει σπουδαία δουλειά, με ελάχιστο κόστος και περιορισμένα μέσα. Πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό μαζί δημιουργούν και παράγουν θαυμαστά αποτελέσματα.
Όπως το πυροσβεστικό άρμα «Δαυίδ», τρία στον αριθμό που έχουν διασκευαστεί από το 304 ΠΕΒ, πάνω στο όχημα του ερπυστριοφόρου άρματος «Leopard-1A5», γερμανικής κατασκευής.

Στο 304 ΠΕΒ παρέλαβαν τρία τέτοια άρματα, άχρηστα για τον ελληνικό Στρατό και πάνω στην καρίνα τους τοποθέτησαν δεξαμενές νερού, με όλες τις λειτουργίες ενός μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος. Έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές, αφού η δεξαμενή και το πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού εδράζονται πάνω σε σκάφος του γνωστού γερμανικού άρματος μάχης, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα.
«Πήραμε την καμπίνα του γερμανικού άρματος και κάναμε διασκευή, φτιάξαμε τρία συνολικά. Πήραμε εκτοξευτήρες νερού από άχρηστα πυροσβεστικά οχήματα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το άρμα έχει την δυνατότητα εκτόξευσης νερού σε μήκος 50 μέτρων, ενώ ζυγίζει μαζί με την δεξαμενή των 12 τόνων, 45 τόνους», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πολιτικών Υπαλλήλων του εργοστασίου Γιώργος Φωτόπουλος.

«Η ιδέα έπεσε όταν το πρώτο γερμανικό άρμα είχε έρθει για επισκευή. Κατόπιν πήραμε και πιστοποίηση από την Πυροσβεστική, ενώ σκοπός τους είναι η προστασία των πεδίων βολής αρμάτων από πυρκαγιές. Έχει πλήρωμα δύο άτομα, οδηγός και χειριστής, ενώ τα δύο από τα τρία άρματα είναι πιο σύγχρονα, καθώς η πυρόσβεση γίνεται με την χρήση τζόϊ στικ (όπως στα παιχνίδια)», προσθέτει ο κ. Φωτόπουλος.
Τα τρία πυροσβεστικά άρματα είναι κατανεμημένα ανά ένα στα πεδία βολών αρμάτων (ΠΒΑ) Λιτοχώρου, Ξάνθης και Λέσβου.
Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ο ελληνικός Στρατός είχε στηριχθεί στα αμυντικά εργοστάσια και στις καινοτομίες τους.
«Κάναμε μετατροπές και στα γερμανικά άρματα «Λέοπαρντ», όπου αντί για πυροβόλα 120 χιλιοστών, τοποθετήσαμε σε τρία από αυτά των 105 χιλιοστών, για εξοικονόμηση χρημάτων, στις ασκήσεις. Το βλήμα των 120 χιλιοστών κοστίζει 9.000 ευρώ και των 105 μόλις 600 ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πολιτικών Υπαλλήλων του 304 ΠΕΒ.
Φυσικά τα πυροβόλα των 105 χιλιοστών των τριών αρμάτων που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις, μπορούν να αντικατασταθούν αμέσως με των 120 χιλιοστών…

Η ιστορία του 304 ΠΕΒ
Το 304 ΠΕΒ λειτουργεί σε έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Βελεστίνου, δίπλα στην οδό Βόλου – Λάρισας. Η κατασκευή του άρχισε το 1970. Άρχισε την λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1974 και τον Ιούλιο του ιδίου έτους ανακατασκευάσθηκε το πρώτο άρμα. Τον Ιανουάριο του 1976 άρχισε η επέκταση των υπαρχόντων συνεργείων (συγκροτημάτων ισχύος, σκαφών, πύργων – πυροβόλων και μηχανουργείου). Τον Απρίλιο του ίδιου έτους άρχισε η κατασκευή του συνεργείου ερπυστριών – τροχών, το Μάιο αυξήθηκαν οι δυνατότητές του με την κατασκευή νέων συνεργείων (ερπυστριών – τροχών, μικρών συγκροτημάτων, οπτικών και ηλεκτρονικών, αναγομώσεως ελαστικών οχημάτων και δοκιμαστηρίου κινητήρων αρμάτων), τον Ιούνιο άρχισε η κατασκευή του οικισμού διαμονής του προσωπικού. Τον Αύγουστο του 1978 άρχισε η κατασκευή της στοάς βλητικών δοκιμών και του νέου στίβου δοκιμής αρμάτων. Το 2002 άρχισε η λειτουργία του τμήματος ρευστομηχανικής κλίνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το