Κόσμος

Πυρκαγιές απειλούν τη Γροιλανδία -Απαγορεύτηκε προληπτικά ακόμα και το κάπνισμα

Με τη θερμοκρασία φέτος το καλοκαίρι να καταγράφει τιμές ρεκόρ για την περιοχή, η Γροιλανδία βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών.

Η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε δύο ζώνες, στα νοτιοδυτικά ενώ σε μία από αυτές που έχουν πληγεί απαγορεύθηκε από τη Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας ακόμα και το το κάπνισμα. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της έντονης ξηρασίας ακόμη και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως ανέφερε ο δήμος του Καασούιτσουπ.

«Λόγω των σημαντικών πυρκαγιών στα δυτικά παράλια, η αστυνομία της Γροιλανδίας αποθαρρύνει την κυκλοφορία –συμπεριλαμβάνονται η πεζοπορία και το κυνήγι– γύρω από το Νασουτόοκ και το Αμιτσορσούακ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Οι δύο αυτές ζώνες βρίσκονται κάτω από τον αρκτικό κύκλο και σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών αρχών εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους και τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες φωτιές ξέσπασαν στις 31 Ιουλίου, στη Γροιλανδία, η οποία αν και αυτόνομη ανήκει διοικητικά στη Δανία. Η βλάστησή της δε, αποτελείται κυρίως από τούνδρα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Δανίας BMI, οι καιρικές συνθήκες τον Ιούλιο ήταν «ακραίες» για την περιοχή με τον μετεωρολόγο, ο Τζον Κάπελεν, να μιλά 24,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Νούουκ, της πρωτεύουσας της Γροιλανδίας.

Επισημαίνεται δε ότι το 2016 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει βιώσει η Γροιλανδία από τις αρχές του 1900, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία της θερμοκρασίας της περιοχής.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το