Ελλάδα

«Πυρετός» στο παρασκήνιο για το Σκοπιανό – Oνόματα στο τραπέζι

Στην τελική τους ευθεία οδεύουν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό με τους οιωνούς να δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την επίλυση του μετά από 27 χρόνια. Ονόματα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις έχουν πάρει «φωτιά», ενώ τα «αγκάθια» έχουν αυτή την φορά κυρίως «ελληνικό» χρώμα, καθώς από την άλλη πλευρά έχει φύγει από την μέση ο προκλητικός Γκρουέφσκι και την θέση του έχει πάρει ο ευρωπαϊστής Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, η πόλωση που επικρατεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή, κάνει την επίλυση του εθνικού ζητήματος να μοιάζει ιδιαιτέρως δύσκολη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα συντάσσονται με την απόφαση του Βουκουρεστίου. Δηλαδή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (ergaomnes).

Τα ονόματα και η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση που αρνείται να ανοίξει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Τρίτη, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπουγιάρ Οσμάνι ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά. Η επίσκεψη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ιδιωτικό πρωτοχρονιάτικό ταξίδι του Ζόραν Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη. Κοτζιάς και Οσμάνι έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό μια αρκετά καλή συνεργασία. Επικοινωνούν τακτικά ενώ υπάρχει έκδηλη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές πως αυτή την φορά θα επιτευχθεί αμοιβαία λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που συζητιούνται και προτείνονται από τον Μάθιου Νίμιτς δεν διαφέρουν από όσα είχε ρίξει στο τραπέζι και στο παρελθόν ο έμπειρος διπλωμάτης με κάποιες παραλλαγές. Το «Nova Macedonia» είναι ένα από αυτά και ίσως το πιο γνωστό, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα για το «Nova Makedoniski». Είναι γραμμένο στα κυριλλικά και δεν θα μεταφράζεται. Είναι μια λύση η οποία φέρεται να συζητήθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να πειστεί και ο Πάνος Καμμένος.

Πότε άρχισε η στροφή Καμμένου
Ο κυβερνητικός εταίρος άρχισε σταδιακά να αλλάζει θέση και να μετατίθεται από το 1992 (σύσκεψη πολιτικών αρχηγών) στο 2007 (Σύνοδος ΝΑΤΟ Βουκουρέστι), δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο πεντάγωνο είχε τονίσει πως διαφωνεί να υπάρχει στην σύνθετη ονομασία «ο ελληνικός όρος Μακεδονία». Η στροφή του Πάνου Καμμένου ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αργότερα έξω από το Μαξίμου όταν θυμήθηκε την συμφωνία του Βουκουρεστίου. Το γεγονός ότι ξεθωριάζει μία ακόμη κόκκινη γραμμή, ίσως και η τελευταία του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν σημαίνει πως βρίσκει σύμφωνους και τους 9 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που πληροφορίες θέλουν ορισμένους να μην συμφωνούν με αυτή την στάση.

Στη ΝΔ η απόφαση που έχει πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αλλάζει και περιμένει από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, να φέρουν συντεταγμένα την πρόταση για την επίλυση του Σκοπιανού. Ωστόσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν ορισμένα ζητήματα κυρίως με τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδος που κρατούν σκληρή στάση, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε πως θέλει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία. Παράλληλα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να δημιουργείται πολιτική κίνηση στην Β. Ελλάδα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφθεί την Πέλλα και την Πιερία αντίστοιχα, δύο περιοχές με ιδιαίτερη ευαισθησία στο εθνικό αυτό ζήτημα.

Δημοψήφισμα ήταν και πάει…
Ελάχιστες έως μηδαμινές είναι οι πιθανότητες που συγκεντρώνει η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το οποίο θέλουν στελέχη των ΑΝΕΛ όπως ο Παναγιώτης Σγουρίδης και φαίνεται να το επιθυμούν στην Β. Ελλάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, από την στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβαστική λύση και έχει βρει μια θετική φόρμουλα επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Παράλληλα η αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου απομακρύνει ακόμη περισσότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι … εξωθεσμικοί παράγοντες
Οι εξελίξεις για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων παρακολουθούνται στενά τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις ΗΠΑ καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι ενταξειακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο στην Ε.Ε. Πίεση υπάρχει και προς τις δύο χώρες να τα βρουν, καθώς βλέπουν την Ρωσία να ισχυροποιείται στα Σκόπια και να αποκτά σημαντικά ερείσματα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.

Πηγή: The TOC

Share
Ετικέτες: ονόματαΣκοπιανό

Πρόσφατα άρθρα

Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μαρκόπουλου: «Είστε γυμνοσάλιαγκας – Ασκεί bullying»

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Παντελεήμονας: Αγνοούμενος μετανάστης βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ με πολλαπλά χτυπήματά στο σώμα

Μετανάστης πακιστανικής καταγωγής βρέθηκε νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα το πρωί του…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Τις νέες εμφανίσεις παρουσίασε η μπασκετική ΑΕΚ

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ αποκάλυψε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Sunel Arena τις…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Συνάντησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου – Στήριξη στην πρόταση εκεχειρίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στο περιθώριο της 79ης…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Έρχονται δύο νέα voucher για τις σταθερές επικοινωνίες – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Δύο νέα voucher φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχουν στόχο να αλλάξουν την πραγματικότητα…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Παπαστεργίου: Αλλαγή παρόχου ενέργειας με ένα κλικ – Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Με ένα κλικ θα μπορούμε στο εξής να αλλάζουμε πάροχο ρεύματος, έκανε γνωστό ο υπουργός…

26 Σεπτεμβρίου 2024