Τοπικά

Πυρά της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή Βόλου για την πρόταση περί εξαγοράς κόκκινων δανείων

Δριμύτατη κριτική στην πρόταση της δημοτικής αρχής Βόλου για τη δημιουργία ειδικού σκοπού με αντικείμενο την εξαγορά κόκκινων δανείων, άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, καταψηφίζοντας το θέμα, εκτός από την παράταξη του Μιχ. Μιτζικού.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων υπογράμμισαν την απόρριψη της πρότασης από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και έκαναν λόγο για έλλειψη σοβαρότητας, εμπόριο ελπίδας, πολιτική θρασύτητα, λαϊκισμό και δημαγωγία εκ μέρους της δημοτικής αρχής Βόλου.

Συγκεκριμένα ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του ακολουθεί το ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο συνέδριο της οποίας τέθηκε το καυτό θέμα των πλειστηριασμών από την παράταξη του ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας και η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Ζαχάρως και ο Δήμος Βόλου απορρίφθηκε ομόφωνα.

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου τόνισε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με την πρόταση της δημοτικής αρχής Βόλου. «Η ΚΕΔΕ έχει ομόφωνη απόφαση», σημείωσε η κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι προτείνει το μοντέλο της Κύπρου. «Θα πρέπει ως Δήμος να πάρουμε την απόφαση της ΚΕΔΕ που έχει σοβαρές προτάσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις για την προστασία των πολιτών», εκτίμησε η κ. Οικονόμου.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Α. Νάνος δήλωσε πως στη χώρα παρουσιάστηκε ένας δήθεν πολιτικός που έταζε στους πολίτες ότι θα τους γλυτώσει από δάνεια. Σήμερα είναι εξαφανισμένος. «Πριν δύο χρόνια ο δήμαρχος Ζαχάρως κατέθεσε αυτή την πρόταση που φέρατε εσείς σήμερα. Αυτός πήγαινε στο χωριό του και γυναίκες. Να τον ακολουθήσετε…», είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή και πρόσθεσε: Εσείς δεν το κρύβετε ότι θέλετε να παίζετε ρόλο όπως τα funds, τα κοράκια και οι τοκογλύφοι. Είναι προκλητικό να καμώνεται διοίκηση πως ενδιαφέρεται για το λαό, όταν δεν λέει κουβέντα για όσα περνάνε οι πολίτες από υπερφορολόγηση και ταυτόχρονα χαρατσώνει το λαό. «Είναι λαϊκισμός και υποκρισία και θα ξεσπεπαστείτε. Γιατί δεν διαγράφετε τις οφειλές αυτών που χρωστάνε στον δήμο», αναρωτήθηκε.

Ο Μιχ. Μιτζικός εκτίμησε ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής, σε γενικές γραμμές είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Δεν είναι άσχημη η πρωτοβουλία, αλλά ουσιαστικά πρέπει να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο, μα μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Η εισήγηση είναι αόριστη. Πρέπει να το αναπροσαρμόσουμε και να γίνει ρητή αναφορά στην απόφαση της ΚΕΔΕ. Στην ουσία θέλετε να δημιουργήσουμε μια εικονική τράπεζα και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αδύνατο».
Ο δήμαρχος Βόλου Θ. Θεοδώρου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας σημειώνοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ζητήσει από την κυβέρνηση την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. «Είμαστε σε φάση προσχεδίου. Τα διαδικαστικά είναι θέματα που θα τα δούμε στη συνέχεια. Το πως θα λειτουργήσει αυτή η εταιρεία έρχεται σε δεύτερη φάση συζήτησης», υποστήριξε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης από την ΚΕΔΕ, είπε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη δημοτική αρχή Βόλου και στην πλειοψηφία των δημάρχων. «Η πλειοψηφία των δημάρχων είναι πολιτικοί και έχουν κόμμα από πίσω που τους λέει τι να προτείνουν. Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι», είπε και συμπλήρωσε πως μια μεγάλη πλειοψηφία των δήμων είναι χρεοκοπημένοι.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον υπάρχει απόφαση της ΚΕΔΕ, εμείς πρέπει να πάρουμε μια διαφορετική απόφαση. Να αποδεχτούμε την απόφαση της ΚΕΔΕ και πάνω σε αυτή να προχωρήσουμε», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Φωτεινή Κοκκινάκη.

Από την πλευρά του ο Κ. Γαργάλας επισήμανε ότι, όσες φορές υπήρξαν αντιδράσεις στα Ειρηνοδικεία, δεν συμμετείχε ποτέ η δημοτική αρχή για να στηρίξει τους δημότες. «Το να κάνεις εμπόριο ελπίδας είναι ένας πολιτικός σαδισμός που προσπαθεί να ασκηθεί από μια δημοτική αρχή που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο».
Ο κ. Γαργάλας έκανε λόγο, επίσης, για πολιτική θρασύτητα και προχειρότητα, ενώ απευθυνόμενος στον Θ. Θεοδώρου υπογράμμισε: «Το να παίζεις με τον πόνο του ανθρώπου που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, δεν είναι μόνο λαϊκισμός αλλά και ντροπή. Πρέπει να το αποσύρεται τώρα το θέμα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ένα τέτοιο θέμα όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε. Είναι δυνατόν να πουλάμε φρούδες ελπίδες στον κόσμο; Να συνταχθούμε με την πρόταση της ΚΕΔΕ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το