Τοπικά

Πυρά εναντίον της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την Επιτροπή Πολιτών για τις μετρήσεις της αέριας ρύπανσης

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών κατηγορεί την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ότι “συνεχίζει να παραπληροφορεί τους πολίτες με απίστευτα ψέματα” όσον αφορά τις μετρήσεις της αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Τα μέλη της Επιτροπής καλούν την Περιφέρεια να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Βόλου και να πάψει να προστατεύει αυτούς που εγκληματούν εις βάρος της πόλης. Επίσης, καταγγέλλουν τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ότι αρνήθηκε την πρόσβαση των πολιτών στον σταθμό μέτρησης αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει στο λιμάνι σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Πριν λίγες ημέρες η χώρα μας δέχθηκε αυστηρή προειδοποίηση από την Ε.Ε. επειδή δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία ΕΕ/2284/2016 που υποχρεώνει τις χώρες μέλη να έχουν αξιόπιστα δίκτυα μετρητών αέριας ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Τα δίκτυα αυτά, σύμφωνα με την ΕΕ, πρέπει:
1) Να είναι κατάλληλα χωροθετημένα, ώστε να καλύπτουν τις επιβαρυμένες αστικές περιοχές
2) Να είναι προσβάσιμα στο κοινό
3) Να μετρούν πρωταρχικά διοξείδιο του αζώτου (NO2), διοξείδιο του θείου(SO2), αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM10, PM2.5) και αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Αν μάλιστα δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός δύο μηνών, θα υπάρξει παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ποια είναι η κατάσταση στον Βόλο άραγε; Όλοι τη γνωρίζουμε εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη η οποία όπως διαβάζουμε σε χθεσινό δημοσίευμα (https://magnesianews.gr/politiki/parapolitika/leo-mono-alitheies-aresoyn-i-ochi.html) συνεχίζει να παραπληροφορεί τους πολίτες με απίστευτα ψέματα όπως άλλωστε έκανε μέχρι τώρα τόσο η ίδια όσο και κ. Αγοραστός.

Ψέματα: “…5 σταθμοί μέτρησης, 2 μετρούν ήδη και 3 θα εναρμονιστούν στη συνέχεια, σε εξέλιξη μέθοδοι και προγράμματα ανίχνευσης αέριων ρύπων, ταυτοποίησης οσμών, ανίχνευσης βαρέων μετάλλων…”:

Αλήθειες: Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε δυνατή η λειτουργία και η προσβασιμότητα στον ένα και μοναδικό σταθμό, ο οποίος μετρά μόνο PM10, PM2.5. Στις άλλες επίμαχες στήλες υπάρχει κενό!! Είναι τυχαίο ότι δεν γίνονται οι μετρήσεις στον επίμαχο ρύπο NO2, όταν οι μετρήσεις της LAGARGE-HOLCIM (ΑΓΕΤ) στην καπνοδόχο της δείχνουν μόνιμα περίπου 470mg/m3 με όριο το 500;

Το απίστευτο είναι ότι τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται καν “online” δηλαδή την ίδια στιγμή, αλλά συνήθως την επόμενη ημέρα εκτός κι αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο οπότε αναρτώνται 3 μέρες μετά όπως γίνεται δύο εβδομάδες τώρα! Όσον αφορά τον δεύτερο σταθμό, (αναφέρεται άραγε σε αυτόν που μας “χάρισε” η Λάρισα και που ήταν εγκατεστημένος στο προαύλιο της Περιφερειακής ενότητας ή σε κάποιον άλλον καινούριο;), είναι εξαφανισμένος και μόνο στη φαντασία της κ. Κολυνδρίνη υπάρχει. Αν κι εφόσον υπάρχει ας μας ανακοινώσει πού έχει εγκατασταθεί, που αναρτώνται τα αποτελέσματα του και πώς έχουν πρόσβαση οι πολίτες στις μετρήσεις του όπως προβλέπεται από την οδηγία της ΕΕ.

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε και ότι πέρυσι μας παραπληροφορούσε σχετικά με τη δήθεν άρνηση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ να κάνει μετρήσεις, ενώ το Εθνικό αυτό κέντρο ερευνών είχε αποστείλλει εγγράφως ολοκληρωμένη προσφορά από τις 25/1/19.

Φτάνουν πια τα ψέματα κ. Κολυνδρίνη, κ Αγοραστέ, κ. Χατζηδάκη. Πόσοι Βολιώτες πρέπει να αρρωστήσουν, πόσοι πρέπει να πεθάνουν, για να κάνει η Πολιτεία το αυτονόητο και να πάψει να προστατεύει αυτούς που εγκληματούν εις βάρος της πόλης μας;

  1. Γιατί δεν μας παραδίδετε τις έγγραφες απαντήσεις που μας οφείλετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες;
  2. Γιατί αρνείστε να υλοποιήσετε την υπόσχεση του πρωθυπουργού για σύσταση Τοπικής Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Επιτροπής Πολιτών:
  3. Γιατί ο περιφερειάρχης παραπλανεί τους Βολιώτες λέγοντας ότι η αέρια ρύπανση δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, όταν η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τόσες πολλές μέρες υπερβάσεων;
  4. Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι πολίτες και οι φορείς της πόλης για να αρχίσουν να υλοποιούνται, έστω και υποτυπωδώς, οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας; Πότε επιτέλους θα γίνουν οι μετρήσεις βαρέων μετάλλων και διοξινών στο έδαφος γύρω από τις επίμαχες βιομηχανίες;
  5. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα τότε γιατί η Περιφέρεια έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας;

Αυτά τα ερωτήματα απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις. Ας αφήσετε λοιπόν τα αόριστα ευφυολογήματα κ. Κολυνδρίνη και να μας απαντήσετε επιτέλους. Το οφείλετε στους πολίτες λόγω της θεσμικής σας ιδιότητας.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Περιφέρεια που αδιαφορεί για την υγεία των Βολιωτών, αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ο οποίος αρνήθηκε την πρόσβαση των πολιτών στον σταθμό μέτρησης αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει στο λιμάνι σε συνεργασία με το ΑΠΘ, αιτιολογώντας ότι δεν ανακοινώνουν τις μετρήσεις για να μην ανησυχήσουν τους πολίτες! Και αναρωτιόμαστε: Ο ρόλος μιας υπηρεσίας είναι να υποκρύπτει στοιχεία μην τυχόν ανησυχήσει τους πολίτες και όχι να τους ενημερώνει; Ακόμη δε, περιμένουμε να μας παραδώσει την σύμβαση που έχει υπογράψει με την LAGARGE-HOLCIM (ΑΓΕΤ) για την παραχώρηση του λιμένα για τη μεταφορά απορριμματογενών καυσίμων, καθώς και την απάντηση από το ΥΠΕΝ σχετικά με την πιστοποίηση των καυσίμων αυτών και τον υπεύθυνο φορέα για τον έλεγχό τους κατά την άφιξή τους στον λιμένα.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στο κέντρο του Βόλου

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο κέντρο του Βόλου. Το τροχαίο σημειώθηκε Ιάσονος - Καρτάλη…

27 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων κατέγραψαν στέγες σπιτιών να σηκώνονται στον αέρα

Ο απολογισμός των θυμάτων από τους ανεμοστρόβιλους και άλλες σφοδρές καταιγίδες στις νότιες ΗΠΑ αυξήθηκε…

27 Μαΐου 2024

Απίστευτο: Αγριογούρουνο “βολτάρει” στην Αγ. Παρασκευή -video

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν σήμερα πριν λίγη ώρα περίοικοι στη συνοικία της Αγ.…

27 Μαΐου 2024

Πυρά της αντιπολίτευσης μετά τα πρόστιμα σε Ασημακοπούλου, ΥΠΕΣ για τη διαρροή των mail

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων…

27 Μαΐου 2024

Νάξος: 34χρονος υπάλληλος απείλησε με καραμπίνα παρέα στο δρόμο

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Νάξο το απόγευμα της Κυριακής (26/5) όταν λίγο έλειψε καβγάς μεταξύ μιας…

27 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: «Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα το δύσκολο καλοκαίρι του 2015»

Στη Κέρκυρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνοντας τις περιοδείες του δύο εβδομάδες πριν από τις…

27 Μαΐου 2024