Ελλάδα

Πυρά από την αντιπολίτευση: Σε άλλη γραμμή Μαξίμου και Καμμένος;

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές έχει «συλληφθεί» ο Πάνος Καμμένος να κινείται σε άλλη γραμμή από εκείνη του Μεγάρου Μαξίμου και μάλιστα σε κρισιμότατα θέματα για την κυβερνητική στρατηγική, όπως τα εθνικά. Η αρχή έγινε με το Σκοπιανό, όπου μετά τις αρχικές διακηρύξεις του ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών αναδιπλώθηκε και είπε ορθά-κοφτά ότι διαφωνεί με την κυβερνητική πορεία.
Η δεύτερη επιμελής αποστασιοποίηση ήρθε πριν από λίγες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Τη στιγμή που στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν οι διαρροές από το Μαξίμου που υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να μην μετατρέψει σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Καμμένος μιλούσε ανοιχτά για «εμπλοκή» από μέρους της Τουρκίας.
Το τρίτο «χτύπημα» Καμμένου ήρθε την Παρασκευή. Μια μόλις ημέρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην οποία ο ίδιος εξήγησε γιατί επέλεξε μια μετριοπαθή προσέγγιση στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Άμυνας, από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται, έριξε τη δική του «βόμβα», μιλώντας για έλληνες ομήρους σε τουρκικές φυλακές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση προκαλεί εύλογες απορίες, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το timing, καθώς υποτίθεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτές και ευαίσθητες διπλωματικές προσπάθειες για την διευθέτηση του ζητήματος.

Πολιτικές κόντρες για τον Καμμένο
Η νέα δήλωσε του Πάνου Κάμμενου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για διγλωσσία. «Καμμένος: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται ΟΜΗΡΟΙ σε τουρκικές φυλακές. Τι λέει γι’ αυτό ο Τσίπρας; Ο Κοτζιάς; Πάλι δύο γραμμές, όπως στο Σκοπιανό; Σκέφτεται κανείς τις οικογένειες των παιδιών; Το φρόνημα του Στρατού μας; Σοβαρότης μηδέν…» ανέφερε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κ. Κικίλιας.
«Μία ημέρα αφότου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”, για να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τους Έλληνες αξιωματικούς “ομήρους” του τουρκικού Kράτους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Η λέξη “όμηρος” παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει σήμερα κι όλας να ενημερώσει τους Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς που έχουν προφυλακισθεί σε τουρκικές φυλακές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στην Πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

Άμεση ήταν και η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου: «Αντιλαμβανόμαστε και την άβολη θέση στην οποία έφθασε η κυρία Σπυράκη και η ΝΔ μετά το χθεσινό Βατερλό, αφού κατέρρευσε η προσπάθειά της να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο Novartis και την ανάγκη της να αλλάξει την ατζέντα» απαντούσαν κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν: «Ωστόσο, οφείλει να καταλάβει ότι, όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη χώρα και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Υ.Γ. Περιμένουμε και την τρίτη κατά σειρά on camera δήλωση της κυρίας Σπυράκη για το ίδιο θέμα μέσα σε μία ημέρα και αναρωτιόμαστε αν η ανευθυνότητα χρεώνει υπερωρίες».

Χάσμα ή σύμπτωση;
Παρά την άμεση αντίδραση, η κυβερνητική διαρροή δεν διευκρινίζει αν το Μαξίμου αξιολογεί ως διαφοροποίηση ή όχι την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας. Αντιθέτως, για το συγκεκριμένο δεν αναφέρει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, προσεκτικοί παρατηρητές των κυβερνητικών πραγμάτων επισημαίνουν μια σειρά από συμπτώσεις που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα την τελευταία περίοδο. Όπως η διακριτική αλλά σταθερή απουσία του υπουργού Άμυνας από σχεδόν όλες τις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή όπου συζητήθηκαν τα δύο μεγάλα εθνικά θέματα, δηλαδή το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά. Τονίζουν δε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, σε μια αποστροφή της ομιλίας του την Πέμπτη στη Βουλή, ανέφερε ότι θα καλέσει τον τούρκο πρόεδρο «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα». Και εδώ το όνομα του πολιτικού προϊστάμενου υπουργού δεν αναφέρθηκε.
Άλλοι παρατηρητές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα και υπενθυμίζουν την πρόσφατη κοινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο την καθαρά Δευτέρα στη Σκύρο.

Τα «φλερτ» και οι αντιδράσεις στην Κεντροαριστερά
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε την Παρασκευή το πολιτικό «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς το Ποτάμι. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη και να του ζητήσει να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου ο πρώτος να τον ενημερώσει για την πρότασή του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχαν φέρει πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον Δεκέμβριο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ για το ζήτημα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ εγκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό για το θέμα, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός τέτοιου συμβουλίου. Στην απάντησή του, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μεν θετικός, σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει τώρα που τα θέματα είναι ανοιχτά και εξελισσόμενα. Οι «κακές γλώσσες» πάντως συνδέουν την πρωτοβουλία Τσίπρα με το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και το συνέδριο του Κινήματος Αλλάγής…

To θέμα προκάλεσε πάντως την αιχμηρή τοποθέτηση της κ. Γεννηματά: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι». Και μετά το αιχμηρό σχόλιο του κ. Θεοδωράκη: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το