Τοπικά

Πυρ ομαδόν στον Δήμο Βόλου για το εργοστάσιο SRF – Αχ. Μπέος: Καλύτερα να καίει η ΑΓΕΤ το δικό μας ελεγμένο προϊόν…

Τα πυρά εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και μελών της αντιπολίτευσης για την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF, δέχθηκε η δημοτική αρχή Βόλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος. Παρόλα αυτά ο Αχ. Μπέος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει ο Δήμος στην κατασκευή της μονάδας λέγοντας ότι το SRF έχει γίνει αποδεκτό παγκοσμίως ως εναλλακτικό καύσιμο. Ο ίδιος παραδέχθηκε ουσιαστικά την σύνδεση του εργοστασίου με τη λειτουργία της ΑΓΕΤ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τι θα κάψει η ΑΓΕΤ είναι μετά από έγκριση από την ΕΕ. Δεν είναι καλύτερο να ελέγχουμε εμείς αυτό το προϊόν; Σε αντίθεση με τα εισαγόμενα ή από την Ιταλία που δεν ξέρουμε τι περιέχει;».
Εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών ο κ. Μ. Βαξεβανόπουλος υπενθύμισε στη δημοτική αρχή το ηχηρό «όχι» στην κατασκευή της μονάδας που είπαν οι Βολιώτες στις 5 Μαϊου 2018, και ζήτησε να υπάρχει αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής με ενίσχυση των πράσινων σημείων.

«Ήμασταν 10.000 πολίτες τον Μάιο που είπαμε όχι στο srf. Θέλουμε ολοκληρωμένη ανακύκλωση και βλέπουμε ότι σαν δημοτική αρχή δεν έχετε κάνει τίποτα. Δεν θέλουμε να υπηρετούμε την ΑΓΕΤ και την κάθε τσιμεντοβιομηχανία. Απαντήστε μας αν θέλετε το εργοστάσιο γιατί ο κόσμος έχει απαντήσει ότι δεν το θέλει και θέλει την ανακύκλωση», είπε.
Ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχ. Μιτζικός ενίσχυσε τις θέσεις της Επιτροπής λέγοντας ότι με τη δημιουργία του εργοστασίου srf θα δοθεί «τροφή» στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ που εκλύει επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Επίσης τόνισε ότι για τη λειτουργία και συντήρηση του εργοστασίου θα πληρώνουν κάθε χρόνο οι Βολιώτες. «Φαντάζει ωραίο να λέμε ότι είναι χρήματα του ΕΣΠΑ αλλά το βάρος θα πέσει στον κόσμο. Έχετε ξεχάσει εντελώς την διαπαραταξιακή που θα κάναμε και θα πηγαίναμε στην Αθήνα. Εμείς πήραμε μια απόφαση και η απόφαση έχει μείνει στα χαρτιά. Το εργοστάσιο θα έχει περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους βιωσιμότητας», προειδοποίησε τη δημοτική αρχή ο κ. Μιτζικός και δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τον συγκεκριμένο κωδικό του Τεχνικού Προγράμματος.

Κάθετα αντίθετος στο εργοστάσιο παραγωγής SRF δήλωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι το εργοστάσιο θα παράγει ουσιαστικά την πρώτη ύλη καύσης της ΑΓΕΤ. «Ο λαός αντέδρασε και η δημοτική αρχή δεν το λαμβάνει υπόψιν γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Να σταματήσει η καύση και ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής τώρα», τόνισε ο ίδιος.

«Ο κόσμος πραγματικά μίλησε στο συλλαλητήριο και εσείς επιμένετε σε αυτό», κατήγγειλε τη δημοτική αρχή και ο Θ. Διαμαντένιας.
Ο Αχ. Μπέος άφησε υπονοούμενα ότι η αντίδραση των πολιτών μπορεί να μην έκρυβε προβληματισμό για τις συνέπειες από τη δημιουργία του εργοστασίου, αλλά σκοπιμότητα.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το κόστος κατασκευής, ο Αχ. Μπέος είπε ότι από τα 41 εκ. ευρώ που είναι προϋπολογισμός, η δαπάνη για το εργοστάσιο θα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ. Υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου Βόλου είναι συμβατός 100% με τον εθνικό σχεδιασμό και υπακούει στις επιταγές της Ε.Ε., από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει ο Δήμος γιατί θα τιμωρηθεί με πρόστιμα.


Απαντώντας δε στον κ. Βαξεβανόπουλο σχετικά με τα πράσινα σημεία, είπε ότι η μελέτη του Δήμου είναι έτοιμη εδώ και μήνες και δεν έχει βγει ακόμα η προκήρυξη.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Στ. Λημνιός εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος κατηγόρησε τον Αχ. Μπέο ότι ψεύδεται.
«Δεν θα απαντήσω σε έναν γραφικό που πιάνετε από τον φοίνικα», απάντησε ο Αχ. Μπέος και πρόσθεσε: «Ο κ. Λημνιός είναι άσχετος με το αντικείμενο και δεν ξέρει πως βγαίνουν οι προκηρύξεις». Η κόντρα συνεχίστηκε για το εργοστάσιο παραγωγής SRF, με τον Αχ. Μπέο να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές.

Μπέος: Είμαστε συμβατοί με τον νόμο. Δεν είμαστε μπαχαλάκηδες
Λημνιός: Δεν πήρατε απόφαση ενάντια στην καύση;
Μπαξεβανόπουλος: Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα.
Λημνιός: Πήραμε τις απαντήσεις. Υπηρετείτε την ΑΓΕΤ και δηλητηριάζετε τα παιδιά μας.
Μέλος της Επιτροπής: Αν είστε κατά της καύσης, γιατί δεν βγαίνετε μπροστάρης να το πείτε;
Μιτζικός: Αποδέχεστε την καύση με τη δημιουργία του εργοστασίου και λέτε απλά ότι θα ελέγχετε το υλικό. Εσείς λέτε ότι θα στέλνετε σωστό ελεγμένο καύσιμο στην AΓΕΤ.
Mπέος: Μην λαϊκίζετε. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κάψει.
Μιτζικός: Εμείς ήμασταν ενάντια στο δημοψήφισμα, αλλά μετά από αυτά που είπατε σήμερα η παράταξή μας προτείνει δημοψήφισμα. Είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου. Μην μου κλείνετε τα μικρόφωνα.
Μπέος: Από αυτούς που είναι εδώ κανείς δεν θα σε ψηφίσει.
Μιτζικός: Γιατί ζορίζεσαι;
Νάνος: Το εργοστάσιο SRF (ου θα κατασκευάσει ο Δήμος) θα περάσει στα χέρια ιδιώτη. Σιγά μην τολμήσετε να βγάλετε άχνα. Μπορεί ο ιδιώτης αυτός να είναι η ίδια η ΑΓΕΤ. Εσείς είχατε παραδεχθεί ότι θα το δώσε σε ιδιώτη. Η κυβέρνηση μπορεί να ορίζει αλλά το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αντιδράσει, αλλά εσείς είστε ταυτισμένοι μαζί της.
Μπέος: Όταν ανακοινώθηκε το συλλαλητήριο η δημοτική αρχή έβγαλε ανακοίνωση.
Νάνος: Εσύ ήρθες;
Μπέος: Ήμουν εκτός. Είμαι πολυάσχολος. Εσείς είστε «αέρας» και για όλα φταίει το κράτος. Τι προσφέρατε στο κράτος; Δώσε από τον μισθό που παίρνεις. Μονίμως είστε οι αδικημένοι. Εμείς παλεύουμε για έναν καλύτερο Βόλο. Δεν περίμενα ποτέ από τον Νάνο, που θεωρούσα ότι είχε σοβαρότητα, να παρακαλάει να καταδικαστώ. Ότι και να κάνετε εγώ θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί το επιτρέπει το Σύνταγμα. Όχι μόνο θα είμαι υποψήφιος αλλά και δήμαρχος για τα επόμενα χρόνια.

Κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα
Ο κ. Νάνος καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι απουσιάζουν έργα αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευής σχολικών κτιρίων κ.α. «Δίνετε προτεραιότητα στο Συνεδριακό και όχι σε σχολεία και άλλα έργα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Μέσα από την ανταποδοτικότητα έπρεπε να κάνετε έργα», είπε.
Από την πλευρά του ο Μιχ. Μιτζικός κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στο έργο του Δημοτικού Θεάτρου και επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για τη μετατροπή του Εκθεσιακού Κέντρου σε Πολυχώρο. « Έπρεπε να κάνετε συνεδριακό το Δημοτικό Θέατρο που είναι στο κέντρο της πόλης και υπάρχει ξενοδοχείο δίπλα», είπε και πρόσθεσε ότι για το κυκλοφοριακό πρέπει να γίνουν εκτός από τους κόμβους και έργα υποδομής. «Αν αφαιρέσουμε τους κόμβους, τέτοια έργα δεν έγιναν».

Ο Θεολ. Διαμαντένιας εξέφρασε τις ενστάσεις του για το έργο της πλατείας στην περιοχή «Αλωνάκι» Νέας Αγχιάλου. «Πάτε να κάνετε ένα έργο χιλιάδων ευρώ σε μια περιοχή με 100 κατοίκους και αφήνετε να καταρρεύσει το λιμανάκι που γίνονται γάμοι. Δεν έχετε πρόταση για νηπιαγωγείο, αφήνετε την Αγχίαλο χωρίς Κλειστό Γυμναστήριο. Και εσείς επιμένετε να κάνετε ένα έργο που δεν το θέλει ο κόσμος, επειδή βρήκατε την μελέτη από τον Σκοτινιώτη. Για το Μουσείο και το Θέατρο ήταν κάτι που αργήσατε να τα ξεκινήσετε γιατί τα έχει ανάγκη η πόλη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το