Τοπικά

Πυρ ομαδόν κατά της δημοτικής αρχής Βόλου για την κατεδάφιση κτιρίου από αμίαντο

Ανυποχώρητη στην απόφασή της να μην δεχθεί διάλογο με τους  εκπροσώπους των εργαζομένων δηλώνει η δημοτική αρχή Βόλου, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται αμετανόητη ως προς την απόφασή της να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίου από αμίαντο, με απευθείας ανάθεση και χωρίς τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θ. Θεοδώρου υποστήριξε σήμερα ότι ήταν πολιτική η απόφαση για αποχώρηση της δημοτικής αρχής, γιατί έχει αποφασίσει να μην κάνει διάλογο με συνδικαλιστές.  Επίσης, στήριξε τον Γ. Μουλά, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το λόγο στις αντιπολιτεύσεις, λέγοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου.  «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αβάντα στη Στάχτου για τις εκλογές που έχει για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο», είπε ο Θ. Θεοδώρου, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, ενώ επιτέθηκε και στις αντιπολιτεύσεις λέγοντας ότι «κάνουν ερωτήσεις για το θεαθήναι και χωρίς ουσία».
Ο Μ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε ολίσθημα την αποχώρηση της δημοτικής αρχής όταν μιλούσαν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να βρείτε έναν τρόπο να συζητάτε μαζί τους και να βρίσκετε λύσεις».
«Δεν θα συμμετέχουμε ποτέ στον προεκλογικό αγώνα της Στάχτου», απάντησε ο Απ. Γαλάτης, ενώ ο Μιχ. Μιτζικός τόνισε ότι είναι θεσμική υποχρέωση της δημοτικής αρχής να μιλάει με την κ. Στάχτου.
Ο Θ. Θεοδώρου αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της κατεδάφισης κτιρίου από αμίαντο στη Νέα Ιωνία, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσαν οι μειοψηφίες, και εξήγησε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2002, ενώ η κατεδάφιση είχε εγκριθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επί αντιδημαρχίας Λαμπρινίδη στις Τεχνικές Υπηρεσίες.
«Έρχεστε και μας κατακρίνετε για κάτι που αποφασίσατε τότε και το υλοποιούμε εμείς σήμερα», είπε.
«Αυτό το ιστορικό δεν σας δίνει το δικαίωμα να ενεργήσετε με απευθείας ανάθεση», απάντησε ο Μ. Πατσιαντάς και πρόσθεσε ότι δεν ακολουθήθηκε σύννομη διαδικασία, ούτε ως προς την ανάθεση ούτε ως προς την τήρηση των κανόνων ασφάλειας.
Στο θέμα της ασφάλειας εστίασε και ο Φώτης Λαμπρινίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αμίαντος είναι θέμα υγείας και ασφάλειας και προέτρεψε τη δημοτική αρχή να ανατρέξει στον τρόπο με τον οποίο αφαιρέθηκε ο αμίαντος από το 6ο δημοτικό.
Ο Μιχ. Μιτζικός αναφέρθηκε στο έγγραφο της Ένωσης Χειριστών που καταγγέλλει απευθείας ανάθεση της κατεδάφισης σε συγγενικό πρόσωπο της αντιδημάρχου Βιολέτας Καντόλα και ζήτησε αναλυτικό πίνακα με τις απευθείας αναθέσεις.
«Και ο νόμος να μην το απαγορεύει, είναι μεμπτό να δίνονται δουλειές σε συγγενικά πρόσωπα ανθρώπων που έχουν ρόλο στον Δήμο», τόνισε ο κ. Μιτζικός.
Απαντώντας, η Βολέτα Καντόλα υποστήριξε ότι το έγγραφο των χειριστών το υπογράφουν μόνο δύο άτομα από το σωματείο και πρόσθεσε ότι προκαλεί απορία το γεγονός πως ένα από τα δυο άτομα  ονομάζεται Διαμαντένιας. Για την απευθείας ανάθεση είπε ότι ο ανάδοχος επιλέχθηκε με βάση τις προσφορές που κατατέθηκαν στην Οικονομική Υπηρεσία.  «Είναι νόμιμη ενέργεια», υποστήριξε η ίδια.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θ. Σταυρίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι η έκπτωση 20% που δόθηκε από τον εργολάβο ήταν συμφέρουσα για τον Δήμο, ενώ οι άλλες προσφορές είχαν μικρότερη έκπτωση.  Είπε, επίσης, ότι  τα κομμάτια αμιάντου από την κατεδάφιση μεταφέρθηκαν στον Ασπρόπυργο και από εκεί στη Γερμανία, ενώ παρατήρησε ότι εκείνες τις ημέρες έβρεχε και δεν υπήρξε θέμα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Τέλος, ο Γ. Μουλάς κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου για τα Χριστούγεννα και στην εορταστική φωταγώγηση την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το