Τοπικά

Πτυχές του ναρκισσισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Εκδήλωση στο πλαίσιο Διαλόγων Θεολογίας και Ψυχολογίας

Οι Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας δίνουν το παρόν κάθε χρονιά εδώ και έξι έτη, ως μια συνδιοργάνωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και της Κοιν.Σ.Επ. ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, σε απάντηση των μεγάλων ψυχοκοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων της εποχής.
Κατά τη φετινή χρονιά, η προσοχή δίνεται στο δύσκολο ζήτημα της αυτοθεματοποίησης και της αυτοπροβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργούν μια κουλτούρα ναρκισσισμού και θέτουν σε κίνδυνο την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία ή ακόμη και την ασφάλεια των εφήβων και νέων. Η εκδήλωση – ομιλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 19:30 στην αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park). Και θα μιλήσουν ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παίδων και εφήβων, επίκουρος καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, με τίτλο ομιλίας «Η αυτοθεματοποίηση ως κουλτούρα ψυχικής παλινδρόμησης», και ο κύριος Γεώργιος Κίσσας, διακεκριμένος ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, με τίτλο ομιλίας «Ναρκισσισμός και αυτοθεματοποίηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ., που με αυτόν τον τρόπο δείχνει το ενδιαφέρον του για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Η είσοδος στην ομιλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό, καθώς προσδοκούμε να στηρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνίας της πόλης μας να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται αξιόπιστα.
Για τη σημερινή εκδήλωση αναφέρεται σήμερα κοινωνική κλινική ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια από την ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ Κοιν.Σ.Επ. κ. Γεωργιάδου Ιωάννα.
Στο ερώτημα «τελικά ζούμε σε μια κοινωνία ναρκισσισμού;» η ίδια απάντησε πως
Πάντοτε ο άνθρωπος ήθελε να προβάλλει τον εαυτό του με σκοπό να δηλώσει την ταυτότητά του και είτε να διαφοροποιηθεί από τη μάζα, είτε να συγκεντρώσει την επιβράβευση και την αποδοχή των σημαντικών άλλων. Η διαφορά είναι ότι πλέον, δηλώνουμε μια όχι διαφοροποιημένη αλλά μαζοποιημένη ταυτότητα, με σκοπό να μας αποδεχτούν οι «σημαντικοί» κι όμως άγνωστοι εκατομμύρια ηλεκτρονικοί άλλοι. Ο ναρκισσισμός είναι πλέον και ψηφιακός».

Η Κοινωνική Κλινική ψυχολόγος κ. Ιωάννα Γεωργιάδου

Επίσης στο ερώτημα «η αυτοθεματοποίηση είναι απλή συνήθεια ή εξελίσσεται σε μαζική υστερία;» απάντησε πως «δύσκολα αντιστέκεται κανείς στις οθόνες κινητών, tablets και ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να κοινοποιήσεις την παρουσία σου, να κάνεις like, να δηλώσεις follow, να φωτογραφηθείς και να φωτογραφίσεις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Η λέξη «selfie», που σημαίνει την αυτό-φωτογραφία που βγάζει κάποιος με το κινητό του για να την ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέχθηκε ως «Λέξη της χρονιάς» ήδη από το 2013 από το Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης.
Και καλώς και κακώς, ο άνθρωπος του σήμερα αποδίδει μεγάλη «ατομική» αξία στο πρόσωπό του. Όμως κοιτάξτε, αυτός ο σύγχρονος ναρκισσισμός και η αυτοθεματοποίηση δεν κρύβουν μόνο μια εγωμανία αλλά και την ακάλυπτη ανάγκη του ανθρώπου να αναγνωρίζεται από άλλους, να προσδιορίζεται μέσα από τη σχέση του με τους άλλους. Νομίζω ότι ο σύγχρονος Νάρκισσος φωνάζει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη του, όχι τόσο να προβληθεί, αλλά να μοιραστεί, να συμμετέχει, να συνυπάρχει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το