Τοπικά

Πτώση έως 30% στους τζίρους των κρεοπωλείων- Μειωμένη κίνηση το 2016 σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση

Τα κρεοπωλεία, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν σημειώσει μείωση στους τζίρους τους το 2016 σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επηρεάσει και την αγορά των κρεοπωλείων όπου χρόνο με τον χρόνο έχει πτωτική τάση. Η μείωση γενικά στον κλάδο τροφίμων δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο σε άλλα προϊόντα και κλάδους, όπως εστίαση, ένδυση, υπόδηση κ.ά., αφού αποτελεί αμυντικό κλάδο και πρώτης ανάγκης.

Ρεπορτάζ: ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Ο κ. Αντώνης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου και Νέας Ιωνίας, ανέφερε ότι «με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ποιότητα και να συγκρατήσουμε τις τιμές».
Το οικονομικό περιβάλλουν και η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει όπως ήταν λογικό και τα κρεοπωλεία. Η μείωση των εισοδημάτων είχε ως αποτέλεσμα και την ανάλογη μείωση στην αγορά των κρεάτων, παρόλο που αποτελεί έναν αμυντικό κλάδο. «Τα τρόφιμα επειδή είναι πρώτης ανάγκης δεν σημείωσαν την πτώση που έχουν άλλοι κλάδοι, όπως η ένδυση, η υπόδηση, η εστίαση κ.ά., με αποτέλεσμα η μείωση να είναι της τάξης του 20%-30%» προσθέτει.
Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες, καμία μεταβολή, ενώ σε περιόδους αιχμής όπως Πάσχα και Χριστούγεννα πολλά κρέατα έχουν σημειώσει μειώσεις στις τιμές. Αυτό βέβαια έχει επιπτώσεις και το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας και των παραγωγών σε συνάρτηση με τις αυξήσεις στους φόρους.
«Το 2012, το 2013 και το 2014 σε περιόδους αιχμής οι εξαγωγές, ιδίως προς την Ιταλία, ήταν μεγάλες, ενώ πέρσι αυτό το φαινόμενο τελείωσε, λόγω της κρίσης στη γείτονα» επισημαίνει ο κ. Αντώνης Κανελλόπουλος.


Όπως αναφέρει ο ίδιος, προ κρίσης τα εγγεγραμμένα μέλη στο Σωματείο ήταν περίπου 100, ενώ σήμερα λόγω συνταξιοδοτήσεων αγγίζουν τα 85. «Οι θέσεις αυτές δεν αναπληρώθηκαν μέσα στην κρίση, αλλά σίγουρα αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση θα είχαν αναπληρωθεί» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, κρεοπώλης με μαγαζί 17 χρόνια, τόνισε ότι «φέτος η κίνηση την Τσικνοπέμπτη κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Το 2016 έκλεισε με μείωση 20% σε σχέση με το 2015».
Όσον αφορά στη σύγκριση του σήμερα με τα χρόνια προ κρίσης ο ίδιος λέει ότι «δεν συγκρίνεται, έχει χαθεί ο έλεγχος και έχει αλλάξει όλο το σύστημα και όλη η δομή στην πώληση κρεάτων. Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Γυρίζουμε στα χρόνια τα παλιά. Υπάρχει κόσμος που τρώει κρέας μια φορά τον μήνα» για να συμπληρώσει: «Η οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί στους συνταξιούχους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πότε θα πληρωθούν τη σύνταξή τους για να κινηθεί λίγο η αγορά».


Καταλήγοντας επισημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν οι ίδιες από το 2009, ενώ έγινε απορρόφηση όλων των αυξήσεων στον ΦΠΑ και τους άλλους φόρους.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, κρεοπώλης με μαγαζί από το 2009, ανέφερε ότι «τηρουμένων των αναλογιών η κίνηση για την Τσικνοπέμπτη πήγε καλά με μια μείωση σε σχέση με πέρσι στο 20%, ενώ η χρονιά έκλεισε σε σχέση με το 2015 στο -30%».
Οι τιμές παραμένουν σταθερές από το 2009 και μόνο το αρνί παίζει η τιμή του, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ προσθέτει ότι απορροφήθηκαν οι αυξήσεις του ΦΠΑ και οι φόροι. Η οικονομική κρίση, κατά τον ίδιο, είναι η αιτία της πτώσης στα κρεοπωλεία, με τους πελάτες να παραμένουν οι ίδιοι σε αριθμό, αλλά ψωνίζουν λιγότερα και τα απαραίτητα πλέον.
Ο κ. Δημήτρης Χατζής, κρεοπώλης 20 χρόνια, τόνισε ότι «στη φετινή Τσικνοπέμπτη η κίνηση ήταν ίδια με πέρσι και στα ίδια επίπεδα, ενώ το 2016 έκλεισε με μείωση 20% σε σχέση με το 2015. Για την περίοδο πριν την οικονομική κρίση σε σχέση με το σήμερα είναι η νύχτα με τη μέρα, ίσως η πτώση να είναι και διπλάσια».
Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες 10 χρόνια, ενώ σε κάποια κρέατα έχουν μειωθεί κιόλας, με την οικονομική κρίση να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας της πτώσης του κλάδου κατέληξε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το