Οικονομία

Πτώση 8% στο Χρηματιστήριο ενόψει της τελευταίας ψηφοφορίας για ΠτΔ

xrhmatisthrio

Με τελευταία ενημέρωση λίγο πριν τις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, απώλειες που προσεγγίζουν το 7% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης προεξοφλώντας την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία σήμερα. Οι επενδυτές περιμένουν πλέον μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κατά την προεκλογική περίοδο που, σύμφωνα με την αγορά, ήδη έχει ξεκινήσει. Και αυτό γιατί το προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ συνεπάγεται ανατροπή της σημερινής οικονομικής πολιτικής, καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα και εγείρει αναπάντητα ερωτήματα για το πως θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου μετά το Μάρτιο. Είναι προφανές ότι όλα αυτά δυναμιτίζουν τις προσδοκίες στην οικονομία και εγκυμονούν την εμφάνιση ακραίων φαινομένων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 800 μονάδες και ο FTSE 25 στις 255 μονάδες.

Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%.

Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί στο 8,52% και του 5ετούς στο 8,96%.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Στις 11.15 στις 791 μονάδες ο Γενικός Δείκτης να σημειώνει πτώση 7,38%  και ο Δείκτης FTSE25 χάνει 7,60%. Με βουτιά 14,29% η μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98 ευρώ. Τραγική η εικόνα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.Βουτιά 16,13% η μετοχή της Εθνικής στα 1,30 ευρώ. Βουτιά 13,9% στην Alpha Bank στα 0,398 ευρώ και 13,30% για την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,80,84 λεπτά. Πάνω από 13-14% η πτώση στα warrants των τραπεζών. Βουτιά 10,75% ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ. Στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Mε το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, η Βουλή συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι σε μια ύστατη προσπάθεια συγχρονισμού της με τη βούληση της κοινής γνώμης που πλειοψηφικά επιμένει στην ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποτραπεί η αβεβαιότητα που κλυδωνίζει την ελληνική οικονομία.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι 12 ψήφοι οι οποίες απαιτείται να προστεθούν στις 168 που συγκέντρωσε κατά την δεύτερη ψηφοφορία ο μοναδικός υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας, μοιάζει δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν και να προκύψει το άθροισμα των 180 βουλευτών στην τρίτη -και τελευταία σε αυτή τη φάση- ψηφοφορία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο διατηρούν κάποιες «αμυδρές», όπως χαρακτηρίζονται, «ελπίδες να επικρατήσει η λογική» και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους» οι βουλευτές εκείνοι, οι οποίοι, ενώ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι καταστρεπτικές για τη χώρα, επιμένουν στο «παρών» που είπαν στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.

Κρίσιμος παραμένει ο ρόλος των 12 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι δεν υπολογίζονται καθώς έχουν ήδη συνταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι από τους υπολοίπους δεν διαφαίνεται διάθεση για μεταστροφή της στάσης, ίσως και εξαιτίας του γεγονότος ότι προεξοφλούν ότι, ακόμη και αν οι ίδιοι ψηφίσουν αυτή τη φορά τον κ. Δήμα, οι εκλογές δεν θα αποτραπούν.

Το ίδιο ισχύει και τους ορισμένους από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι, ενώ διαφωνούν με τη «γραμμή» των ηγεσιών των κομμάτων τους, διστάζουν να τοποθετηθούν υπέρ του κ. Δήμα και της παράτασης του βίου της Βουλής, καθώς προβλέπουν ότι η ψήφος τους δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Την ίδια ώρα στα επιτελεία της αντιπολίτευσης επικρατεί απόλυτη βεβαιότητα ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι παρά μια τυπική διαδικασία που αναπότρεπτα θα οδηγήσει στις πρόωρες εκλογές.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το