ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Τοπικά

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το νέο Π.Θ. – Σε καραντίνα παραμένει το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου

Την άποψη πως το νομοσχέδιο για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ερευνητικού και εκπαιδευτικού πόλου στην Κεντρική Ελλάδα που θα παράγει υψηλού επιπέδου έρευνα, θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και θα διαφυλάττει το δικαίωμα των νέων ανθρώπων σε υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση, εξέφρασε ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης στη συνεδρίαση μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Μετά την ψήφισή του η πρυτανική αρχή θα θέσει σε ισχύ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ολοκλήρωση της συνένωσης.
Μιλώντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και όπως ανέφερε το esos.gr, ο κ. Μαμούρης επισήμανε αρχικά πως «Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμπλήρωσε 30 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Σε αυτή τη σχετικά σύντομη περίοδο έχει διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μέγεθος, διακριτή φυσιογνωμία, ισχυρή ακαδημαϊκή ταυτότητα σε επιμέρους τομείς, ικανοποιητική θεσμική συγκρότηση και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά και σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας».
Στη συνέχεια περιέγραψε τις ενέργειες που έκανε το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της συνένωσης μέσα από τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αλλά και τη διαβούλευση που ακολούθησε.
Ενώ έκλεισε την αναφορά του λέγοντας πως «το πραγματικό και κοινωνικά σημαντικό πρόβλημα που το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να θεραπεύσει είναι το εξής: Έχει νόημα σε μια λειτουργική περιφέρεια από τη Λαμία ώς τη Λάρισα και από τον Βόλο ώς τα Τρίκαλα με ένα εκατομμύριο πληθυσμό να λειτουργεί τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να χαράσσουν διαφορετική και συχνά επικαλυπτόμενη ή αντικρουόμενη εκπαιδευτική πολιτική ή ένα ίδρυμα που να δημιουργεί συνέργειες και γεωγραφικές συσπειρώσεις που θα ενισχύουν την ποιότητα στην εκπαίδευση και στην έρευνα;
Η σύζευξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το εγχείρημα που υπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στην άποψη ότι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου με ικανό εύρος αντικειμένων, κρίσιμες μάζες επιστημόνων ανά κύκλο σπουδών, συνέργειες και κατά το δυνατόν χωρικές συσπειρώσεις επιστημονικών πεδίων δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τη δυναμική ενίσχυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια και υπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές της Κεντρικής Ελλάδος».

Σε καραντίνα το Πανεπιστήμιο
Την ίδια στιγμή σε καραντίνα αναμένεται να βρεθεί και σήμερα το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο την Παρασκευή παρέμεινε κλειστό μια μέρα μετά την αποστολή φακέλου με σκόνη στην πρυτανεία και την ολόκληρη κινητοποίηση που στήθηκε από τους αρμόδιους φορείς.
Ο φάκελος με τη σκόνη εστάλη την Παρασκευή στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί περί τίνος πρόκειται και μέχρι να δοθεί απάντηση το συγκρότημα θα είναι κλειστό.
Σημειώνεται πως από σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει και η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, που όμως λόγω της κατάστασης ενδεχομένως να μετατεθεί για λίγες μέρες αργότερα.
Τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων έγιναν σε άλλα κτίρια του πανεπιστήμιου τα οποία σημειωτέον λειτουργούν κανονικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το