Ελλάδα

Ψηφίστηκε ο νόμος για εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη επιχειρήσεων

Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αφορά στα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια με αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).

 Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Νωρίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε για περισσότερη από μιάμιση ώρα στην Ολομέλεια, όταν ο αρχηγός της ΝΔ έθεσε θέμα με τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, τον τρόπο νομοθέτησης, με αιχμή τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ»: τη δήλωση αυτή -μομφή προς την αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο. Αλλά, παρ’ ελπίδα σας -είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».

Θύμισε επίσης την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία. Μια τροπολογία για την οποία, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις.

Επίσης, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υποτιμά το βουλευτή, ζητώντας να επανακατατεθεί η τροπολογία από υπουργό. Γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, υποστήριξε και πρόσθεσε: Σε πολλές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν την αγωνία για το αύριο των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και έχουν χρέη από το παρελθόν, αλλά η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Τσίπρας: Η τροπολογία δεν διαγράφει πρόστιμα, η ΝΔ τα διέγραφε
«Υπάρχει μια παροιμία που λέει “εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι”. Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».

«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: Δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανακατατεθεί από υπουργό
Να αποσυρθεί η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων ζήτησε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Να αποσυρθεί, συνέχισε, και να επανακατατεθεί τη φορά αυτή από τον αρμόδιο υπουργό, μαζί με έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαφορετικά, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «θα είστε υπόλογος».

Με την αφορμή αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε το θέμα των χθεσινών καταγγελιών του για την κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης. Παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων δηλαδή) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, όμως «εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο».

Απορρίφθηκε αίτημα της ΝΔ για διεξαγωγή συζήτησης περί αντισυνταγματικότητας της βουλευτικής τροπολογίας
Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ακολούθησε την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της ΝΔ, με αιχμή τη βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας έθεσε και θέμα συνταγματικότητας, με τον Πάνο Καμμένο να παρεμβαίνει στη συζήτηση και τον πρόεδρο της Βουλής να μην κάνει δεκτό το αίτημα, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής.

Απορρίπτοντας το αίτημα να διεξαχθεί συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, ζητήματα αντισυνταγματικότητας τίθενται επί της αρχής της συζήτησης, η οποία είχε ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής, έκλεισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια μετά την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία, με βάση τα αιτήματα που έθεσαν τα κόμματα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το