Τοπικά

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Ανατολικό Πήλιο για τους κτηματολογικούς πίνακες

Ψήφισμα διαμαρτυρίας μετά την πρόσφατη ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το ψήφισμα ζητούνται τα παρακάτω:
«-Άμεση καταγραφή των ορίων των οικισμών, με την προκήρυξη μελέτης και τη σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για την ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου, με την προοπτική αργότερα σύνταξης ΠΔ, τα οποία όρια θα πρέπει να συμπίπτουν με τα όρια των οικισμών, όπως αυτά είχαν επεκταθεί με τις σχετικές αποφάσεις Νομάρχη κατά τα προηγούμενα έτη και με την ταυτόχρονη διατήρηση του συνεκτικού ιστού των οικισμών.
-Στο νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, να περιλαμβάνεται ρύθμιση βάσει της οποίας θα προτείνεται για τον προσδιορισμό των ορίων, στους προ του 1923 υφιστάμενους οικισμούς της χώρας και σε όσους είναι κάτω των 2.000 κατοίκων, να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση και ειδικότερα τα υφιστάμενα κτίσματα και οι υπάρχοντες δρόμοι κατά το έτος 1981.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής την κ. Μαρία Σαμαρά στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητη την ενεργοποίηση του Δήμου σε δύο επίπεδα, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

«Παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες, δημότες και πολίτες, οι οποίοι θίγονται παρέχοντάς τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ανάρτηση των προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων του Πηλίου αφορά όλα τα χωριά του Δήμου μας. Ουσιαστικά αφορά στις κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου (Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξορυχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας). Πολλοί από τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες στα συγκεκριμένα χωριά θα επωμιστούν το βάρος της συλλογής μιας σειράς εγγράφων. Ειδικότερα, για τις ιδιοκτησίες που βρέθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ εκτός οικισμών και πλέον διεκδικούνται ολόκληρες ή μέρος τους από το Δημόσιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει καταρχάς να κλείσουν ραντεβού με το κτηματολογικό γραφείο. Εκεί οι υπάλληλοι θα τους καθοδηγήσουν, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να διεκδικήσουν την περιουσία τους».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Κουτσάφτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος μας από την πρώτη στιγμή στήριξε τους δημότες μας, τόσο κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, όσο και στη συνέχεια κατά τη διαδικασία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κράτους και δηλώσαμε τις οικιστικές πυκνώσεις, εκτός των οικισμών των χωριών του Δήμου μας, προκειμένου και αυτές, όπως και οι οικισμοί, να εξαιρεθούν από την ανάρτηση και εφαρμογή του δασικού χάρτη, όπως και πράγματι έγινε. Δυστυχώς όμως, με δύο αποφάσεις του ΣτΕ, ανατράπηκαν καταστάσεις χρόνων, οι οποίες μάλιστα είχαν νομοθετηθεί και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το