Τοπικά

Ψηφιοποιούνται ενδεικτικά μαθητών από το 1884 – Μεγάλο εγχείρημα του 1ου ΓΕΛ Βόλου

Απολυτήρια και ενδεικτικά από προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας, όπως του Καρτάλη, του Γκλαβάνη, του Τ. Οικονομάκη, περιλαμβάνονται στο πλούσιο αρχείο του 1ου ΓΕΛ Βόλου το οποίο έχει στοιχεία από το 1884.
Το σημαντικό αυτό υλικό που αποτυπώνει την εκπαιδευτική πορεία χιλιάδων μαθητών που πέρασαν από τα θρανία του Παγκύπριου διδακτηρίου, ψηφιοποιείται μέσα από πρόγραμμα που υλοποιείται σε μαθητές της Β’ Τάξης.

Ο υποδιευθυντής του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Διονύσης Λυμπέρης

Υπεύθυνος του project είναι ο καθηγητής και υποδιευθυντής του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Διονύσης Λυμπέρης που τόνισε πως «το 1ο ΓΕΛ Βόλου μαζί με ένα λύκειο των Τρικάλων είναι από τα αρχαιότερα της Θεσσαλίας. Ιδρύθηκαν με βασιλικό διάταγμα το 1884, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους και στα χρόνια αυτά έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές, πολλοί εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν στην πολιτική, πνευματική και οικονομική ζωή του τόπου μας».
Ο υποδιευθυντής ανέφερε πως «έχουμε ως σχολείο πολύ πλούσιο αρχείο με απολυτήριους τίτλους και ενδεικτικά από το 1884 που είναι χειρόγραφα με πολύ λίγες σειρές το καθένα. Και διαθέτουμε όλους τους επώνυμους της ιστορίας του τόπου, όπως οι Γκλαβάνης, Καρτάλης, Σαράτσης, Κλαψόπουλος, Διανέλλος, Μητσάκης, Οικονομάκης. Ήταν το μοναδικό σχολείο που λειτουργούσε και γι’ αυτό όλοι αποφοιτούσαν από εδώ».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στόχος της ψηφιοποίησης του αρχείου είναι να σωθούν όλοι αυτοί οι απολυτήριοι τίτλοι και τα ενδεικτικά με ιστορία 130 ετών. «Σκανάρουμε τους τίτλους και τα ενδεικτικά και τα τοποθετούμε σε αρχεία και καταστάσεις, ώστε να μπουν σε ένα σκληρό δίσκο» δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.
Ο όγκος δουλειάς της ψηφιοποίησης είναι πολύ μεγάλος και σύμφωνα με τον υποδιευθυντή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια.
«Προχωράμε με αργούς ρυθμούς, καθώς το μάθημα του project είναι μιας ώρας την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε ψηφιοποιήσει τίτλους από μια δεκαετία 1884-1894 και να σημειώσουμε πως υπάρχουν πολλές ντουλάπες με εκατοντάδες ντοσιέ. Πρέπει να υπάρχουν και 10.000 τίτλοι που πρέπει να ψηφιοποιηθούν».

 

Δύσκολα έβαζαν υψηλούς βαθμούς
Ποιες ήταν, όμως οι επιδόσεις των παλιών αποφοίτων; «Ήταν μια άλλη εποχή και αντιμετώπιζαν διαφορετικά τους μαθητές. Δεν υπήρχε αναλυτική αναφορά σε κάθε μάθημα, αλλά ένας ενιαίος βαθμός με τον οποίο αποφοιτούσε ο μαθητής. Πάντως δύσκολα έβαζαν οι καθηγητές το 10άρι που ήταν το άριστα. Και επώνυμοι άνδρες που πέρασαν είχαν βαθμολογίες κοντά στο 5,5-6, ενώ ο πιο υψηλός βαθμός που έχουμε δει είναι το 7,5. Για τη διαγωγή για τους πολλούς ήταν κοσμιοτάτη, αλλά πολύ εύκολα έβαζαν και την κοσμία. Επίσης έχουνε ενδιαφέρον τα κείμενα που είναι γραμμένα με το χέρι, η γραμματοσειρά τους, το πολυτονικό σύστημα, η πένα που έγραφαν, η συνεχόμενη γραφή χωρίς να σταματούν τα γράμματα. Όλα αυτά είναι αντικείμενα προς μελέτη».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το