Ελλάδα

Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης

Οριστική λύση για τα διατηρητέα κτίρια, τα αυθαίρετα με μεγάλες υπερβάσεις, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αλλά και τα ακίνητα που έχουν δεσμευθεί για κοινωφελείς χρήσεις χωρίς να έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες τους φλοδοξεί να δώσει η επανενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) μέσω της δημιουργίας της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Η δημιουργία και λειτουργία της ΨΤΓ, η οποία θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Αναπτυξης που αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες συζητήθηκε σήμερα και κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το ζήτημα της Ψηφιακής Τράπεζας, η οποία η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, είναι πρόταση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού που έκανε δεκτή το υπουργείο. Ουσιαστικά θα δίνει λύση σε περιπτώσεις διατηρητέων κτισμάτων ή άλλων βαρών στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας καθώς θα προβλέπει το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, πλην των διατηρητέων κτιρίων, είναι οι δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση, οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία, καθώς και τα ακίνητα κοινωφελών χρήσεων, τα οποία έχουν δεσμευθεί.

Μέσω της ΨΤΓ, θα προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία Τράπεζας Γης και η δυνατότητα ΜΣΔ προβλεπόταν σχεδόν στο σύνολο των οικιστικών νόμων και των νόμων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες δεδομένου ότι δεν είχαν καθοριστεί οι περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Πλέον, όπως θα ορίζεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Επί της ουσίας Συντελεστή Δόμησης θα μπορούν να εισφέρουν μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και δεσμευμένων κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι όμως δεν έχουν αποζημιωθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας των δήμων, πρώην στρατόπεδα, δημόσιες εκτάσεις και αχρησιμοποίητες υποδομές και ακίνητα οικοδομικών συνεταιρισμών.
Αντίστοιχα συντελεστή θα μπορούν να αγοράσουν μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα ή με μεγάλες υπερβάσεις άνω του 40%.

Για το σκοπό αυτό, οι δήμοι στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που έχουν την υποχρέωση να εκπονήσουν εντός της επόμενης τριετίας θα πρέπει να ορίσουν από μία έως δύο περιοχές ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), στις οποίες θα επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή αφού θα έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων μειωμένης κάλυψης, κλπ.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ

  • Για κάθε δικαιούμενο ακίνητο, εκδίδεται ηλεκτρονικά τίτλος μεταφοράς (υπερβάλλοντος) συντελεστή δόμησης από το υπουργείο.
  • Ο τίτλος καταχωρείται στην ΨΤΓ και αποκτά την αξία βάσει τιμής ζώνης και τετραγωνικών..
  • Ο αγοραστής καταχωρεί τον ζητούμενο συντελεστή δόμησης, για ακίνητο που βρίσκεται σε ΖΥΣ και το σύστημα υπολογίζει την αντίστοιχη αξία, την οποία χρεώνεται ο αγοραστής.
  • Το σύστημα αντιστοιχεί ηλεκτρονικά και απρόσωπα τον συντελεστή πωλητών και αγοραστών, κατά προτεραιότητα εντός του ιδίου δήμου.
  • Η πλεονάζουσα αξία από τις διαφορές στις τιμές ζώνης αλλά και προσφοράς-ζήτησης «χρηματοδοτεί» τη λειτουργία της ΨΤΓ.
  • Ειδικά για τα διατηρητέα, ο ιδιοκτήτης αρχικά λαμβάνει μόνο το 30% της αποζημίωσης, με τον όρο της αποκατάστασης της πρόσοψης του διατηρητέου που διαθέτει. Το υπόλοιπο 70% το λαμβάνει με την περάτωση και πιστοποίηση των εργασιών.
  • Ο αγοραστής λαμβάνει το συντελεστή που αγόρασε και ο αντίστοιχος συντελεστής διαγράφεται από το ακίνητο προσφοράς. Όλα τα ανωτέρω εκτελούνται με αντίστοιχες εγγραφές στο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο.
  • Οι συναλλασσόμενοι με την ΨΤΓ επιβαρύνονται με ένα ποσοστό 5% επί της αξίας της συναλλαγής προς χρηματοδότηση δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου στο Πράσινο Ταμείο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το