Πολιτισμός

Ψηφιακή περιήγηση στην περιοδική έκθεση για τα 110 χρόνια του Μουσείου Βόλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στοχεύοντας στη διατήρηση της επαφής με το κοινό, προσκαλεί σε μια ψηφιακή περιήγηση στην περιοδική έκθεση για τα 110 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, μέσα από μια παρουσίαση με τη μορφή βίντεο. Η παρουσίαση θα βρίσκεται αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων της ιστοσελίδας της Εφορείας: http://efamagvolos.culture.gr/Index.html, από τις 18 Μαΐου.
Η συμπλήρωση των 110 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αποτέλεσε την αφορμή για την πραγματοποίηση της έκθεσης με σκοπό αφενός την προβολή του ανασκαφικού και επιστημονικού έργου του σπουδαίου αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου, αφετέρου του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.
Οι ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. έφεραν στο φως ορισμένες από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας και της Αχαΐας Φθιώτιδας. Το πλούσιο ανασκαφικό του έργο στη Δημητριάδα, όπου κατά τις ανασκαφές στους πύργους του ανατολικού και νότιου τείχους ανακαλύφθηκαν οι γραπτές επιτύμβιες στήλες, υπήρξε καθοριστικό στην απόφασή του για την ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στον Βόλο, στόχος ο οποίος υλοποιήθηκε σε τρία μόλις χρόνια (1906-1909) με τη δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες:
Η ενότητα 1 προβάλλει ευρήματα που σχετίζονται με τη λατρεία του Δία και προέρχονται κυρίως από το ιερό του Δία Θαύλιου στις Φερές, από το ιερό του Δία Ακραίου και το νεκροταφείο του Ομολίου.
Η ενότητα 2 περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου στη Δημητριάδα και ειδικότερα στο ιερό της Πασικράτας και το νότιο νεκροταφείο, καθώς και ευρήματα νεότερων ανασκαφών.
Η ενότητα 3 είναι αφιερωμένη στη λατρεία του Απόλλωνα με ευρήματα από τα δύο ιερά της Μαγνησίας στην Κορόπη Πηλίου και στις Αμφανές (Σωρός).
Η ενότητα 4 είναι αφιερωμένη στη λατρεία του ημίθεου Ηρακλή, με ευρήματα από τα δυο ιερά του Ηρακλή στις Φερές, από τις Φθιώτιδες Θήβες, τα Σπάλαυθρα, την Ολιζώνα και αλλού.
Η ενότητα 5 αναδεικνύει ευρήματα από την Ακρόπολη και από το νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών.
Η πραγματοποίηση της έκθεσης οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, αρχαιολόγων, συντηρητών, τεχνικών, διοικητικού προσωπικού και εργατοτεχνιτών, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και εργάστηκαν συγκροτημένα και συστηματικά.
Στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι επίσης αναρτημένος σε μορφή pdf ο αρχαιολογικός οδηγός της έκθεσης, καθώς και το εκπαιδευτικό έντυπο του μαθητή που διανέμεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστορίες θεών και ηρώων» που σχεδιάστηκε με αφορμή την έκθεση.
Τέλος, στην ιστοσελίδα, στην ενότητα εκπαιδευτικό υλικό θα διατίθεται σε μορφή pdf σειρά ενημερωτικών εντύπων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, tηλ.: 2421076278, 2421076455, fax 2421076496, email: [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το