Τοπικά

 Πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ψαλίδι» στις παροχές που λάμβαναν

Σ7 Φ100

Στους 100, τουλάχιστον, ανέρχονται οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλη τη Θεσσαλία οι οποίοι δεν μπόρεσαν να λάβουν, είτε το επίδομα αναπηρίας, είτε τη σύνταξη αναπηρίας, μια σοβαρή ένδειξη της περικοπής των κοινωνικών δικαιωμάτων τους κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ζήτημα του «ψαλιδίσματος» σε κοινωνικές παροχές των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας αναδείχτηκε στη χθεσινή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Ξενία» η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Βάια Τσιμούρτου, με θέμα «Προσδοκώντας περισσότερα από τις θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση» και η κοινωνική λειτουργός κ. Ελένη Μακαντάση, με θέμα «Κοινωνικές παροχές και δικαιώματα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η νευρολόγος κ. Βάια Τσιμούρτου αναφέρθηκαν στα φάρμακα που κυκλοφορούν και αναφέρονται στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τα οποία σχετίζονται με την προφυλακτική αγωγή, καθώς καθυστερούν την εξέλιξη της αναπηρίας σε αυτό το νόσημα το οποίο είναι χρόνιο.

Η ίδια ασχολείται πολλά χρόνια με τη συγκεκριμένη πάθηση. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον τομέα των φαρμάκων και έχουν βελτιώσει την ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ασθένεια αυτή πλήττει κυρίως νέους ενήλικες μεταξύ 20-30 ετών και πρόκειται για ένα φλεγμονώδες νόσημα», ανέφερε.

Η κοινωνική λειτουργός κ. Ελένη Μακαντάση επισήμανε πως «μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης τα δικαιώματα και οι παροχές των ασθενών από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν «ψαλιδιστεί». Με τον ενιαίο κανονισμό προσδιορισμού της αναπηρίας κόβονται επιδόματα αναπηρίας στους ασθενείς, ενώ άλλοι λαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά αναπηρίας από αυτά που ανέμεναν και έτσι δεν μπορούν να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξή τους. Εμείς έχουμε ενημερωθεί για τουλάχιστον 100 περιπτώσεις από τη Θεσσαλία, όπου πάσχοντες δεν μπόρεσαν να λάβουν το επίδομα ή τη σύνταξη αναπηρίας. Από αυτούς άλλοι τα έπαιρναν και δεν τα λαμβάνουν και άλλοι είναι νέοι διαγνωσθέντες που τώρα δυσκολεύονται. Και βέβαια οι πάσχοντες αυτοί εκτός από την κινητική αναπηρία αντιμετωπίζουν και άλλες διαταραχές, όπως τις ουροκυστικές, προβλήματα στα μάτια και άλλα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ένωσης κ. Κωνσταντίνα Χάμου ανέφερε πως «μέσα στην κρίση πέφτουν θύματα και τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας οι οποίοι δυστυχώς χάνουν τις παροχές. Και γι’ αυτό κάναμε μεταξύ άλλων την εκδήλωση για να ενημερώσουμε τα μέλη της ένωσης για αυτά που δικαιούνται. Και είναι σημαντική η προσέλευση των ασθενών στο σύλλογο, ώστε να δυναμώνει η φωνή μας. Στην Πανθεσσαλική ένωση τα μέλη αγγίζουν τα 350, αλλά οι πάσχοντες είναι πολύ περισσότεροι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το