Ελλάδα

«Ψαλίδι» σε 900.000 κύριες και 60.000 επικουρικές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχους αγγίζουν οι περικοπές που έρχονται από το 2019 σε εφαρμογή της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στο στόχαστρο είναι 900.000 κύριες συντάξεις που εμπίπτουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ενώ σε δεύτερο πλάνο ακολουθούν περί τις 60.000 επικουρικές.
Στις κύριες συντάξεις το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά οδηγεί σε απώλειες έως και 22%, με τη μεσοσταθμική μείωση να προκύπτει αρκετά χαμηλότερη. Στις επικουρικές δεν έχει οριστεί ακόμη ταβάνι περικοπής, καθώς οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας επιδιώκουν να τις διασώσουν εντελώς από τον τελικό λογαριασμό. «Οι δικοί μας υπολογισμοί δείχνουν πως τα νούμερα βγαίνουν και χωρίς παρεμβάσεις στις επικουρικές», έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Μεγάλοι χαμένοι από το «μαχαίρι» στις κύριες είναι συνταξιούχοι του πρ. ΤΕΒΕ και του Δημοσίου, ενώ αν μπουν και οι επικουρικές στο κάδρο χάνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες.
Από το «ψαλίδι» των κύριων συντάξεων, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο για τους δανειστές, εξοικονομούνται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς περί τα 1,62 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ. Καλύπτεται δηλαδή τουλάχιστον το 90% του στόχου. Το υπόλοιπο 0,1%, δηλαδή 180 εκατομμύρια, θα πρέπει να βγει από τις επικουρικές, εκτός κι αν οι δανειστές δεχθούν το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς για πάγωμα των νέων συντάξεων (μηδενικές αυξήσεις) από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν τουλάχιστον 90 εκατομμύρια (0,05% του ΑΕΠ).
Αν το νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές δεν αποφευχθεί, κινδυνεύουν όσοι σήμερα εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 1.172 ευρώ καθαρά, άθροισμα κύρια και επικουρική. Κι αυτό επειδή όσοι βρίσκονται πάνω από αυτό το όριο έχασαν ήδη την προσωπική τους διαφορά από τις περικοπές του περασμένου καλοκαιριού. Τότε μειώθηκαν οι αποδοχές σε 248.618 συνταξιούχους και οι μειώσεις κυμάνθηκαν από λίγα λεπτά του ευρώ μέχρι και πάνω από 200 ευρώ (για 10.014 άτομα). Μηδενική μείωση είχαν 976.306 συνταξιούχοι, είτε επειδή βρίσκονται κάτω από τον πήχη των 1.300 ευρώ είτε επειδή δεν έχουν προσωπική διαφορά στη σύνταξή τους. Από αυτούς, περίπου οι 60.000 έχουν σημαντικές προσωπικές διαφορές και είναι αυτοί που τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων μειώσεων. Πρόκειται για συνταξιούχους πρ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ), εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) και ναυτιλιακούς πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ).
Ειδικά στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, που έχει και τους περισσότερους συνταξιούχους (731.000), επειδή δεν υπήρχε ποσοστό αναπλήρωσης με βάση καταστατική διάταξη, ο συντελεστής επανυπολογισμού βγήκε με μέσους όρους στο 0,4927. Οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ είχαν έτσι ονομαστική μείωση 50,73% στην παλαιά σύνταξή τους, ενώ η πραγματική μείωση εξαρτήθηκε από το ύψος της κύριας σύνταξης που διέσωσε όσους έπεσαν κάτω από τον πήχη των 1.300 ευρώ. Γι’ αυτό και στο ΕΤΕΑΜ προέκυψαν πολλοί με προσωπικές διαφορές που τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσεις. Αντίστοιχα για τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ ο συντελεστής επανυπολογισμού βγήκε με μέσους όρους στο 0,5211 δείχνοντας ονομαστικές μειώσεις 47,89%. Οσοι βρέθηκαν κάτω από τα 1.300 πήραν προσωπικές διαφορές που τώρα κινδυνεύουν να χάσουν. Αλλά και στο ΤΕΑΥΝΤΠ η ονομαστική μείωση ήταν 32,89%.

Οι προσωπικές διαφορές
Το ΕΤΕΑΕΠ πληρώνει σήμερα 12,5 εκατ. τον μήνα σε προσωπικές διαφορές, δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσωπικές διαφορές κυμαίνονται από 6 έως και 60 ευρώ τον μήνα. Προσοχή, καθώς προσωπική διαφορά εισπράττουν και συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές πέρυσι το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια ειδική ομάδα που έπεσε στο νήμα των 1.300 ευρώ και έχασε ένα τμήμα της διαφοράς αλλά διατήρησε ένα άλλο ώστε να μην πάει πιο κάτω από τα 1.300. Αυτοί έχουν μικρές κατά κύριο λόγο διαφορές.
Ελληνες αξιωματούχοι παρατηρούν πως στην πλειονότητα δεν προκύπτει «διπλό χτύπημα» για τους ίδιους συνταξιούχους. Δηλαδή αυτοί που χάνουν από την κύρια (ΤΕΒΕ, Δημόσιο), δεν χάνουν από την επικουρική είτε επειδή δεν έχουν προσωπική διαφορά στην επικούρηση είτε επειδή δεν παίρνουν καθόλου επικουρική. Ο μηχανισμός πάντως που θα εφαρμοστεί στις επικουρικές -αν χρειαστεί- θα είναι ίδιος με αυτόν στις κύριες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το