Τοπικά

Ψάχνουν τις βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας που είχαν κλαπεί στο Πήλιο

Κατηγορούνται ότι είχαν κλέψει δεκάδες βυζαντινές εικόνες από ιερό ναό στην περιοχή της Τσαγκαράδας στο ανατολικό Πήλιο και κάποιες από αυτές βρέθηκαν, αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, ποιες είναι αυτές. Ο λόγος για σπείρα ιερόσυλων, που κάθισαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με τη δίκη ωστόσο να αναβάλλεται για τις 16 Ιουνίου του 2020.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2009 με τη σπείρα των ιερόσυλων να κατηγορείται, ότι είχε κλέψει εκατοντάδες εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα από δεκάδες ναούς και μοναστήρια σε όλη τη χώρα.
Στις 9 ή 10 Δεκεμβρίου του 2009 η σπείρα φέρεται να είχε διαρρήξει την πόρτα του ναού των Αγ. Αποστόλων Τσαγκαράδας και είχαν αφαιρέσει περίπου 70 βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας, καθώς χρονολογούνται από τον 17ο-18ο αιώνα. Είχαν κυριολεκτικά αποξηλώσει όλες τις εικόνες του τέμπλου του ναού, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Κατά μία πηγή οι εικόνες ανέρχονταν σε 67, κατά μία άλλη σε 73 και κατά μία τρίτη σε 74.

Τα ερωτηματικά και οι απορίες για τη διάρρηξη και την κλοπή ήταν πολλά, καθώς όλα δείχνουν πως επρόκειτο για ανθρώπους που γνώριζαν την αξία των εικόνων και το ναό.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ορισμένες από τις βυζαντινές εικόνες βρέθηκαν και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι αυτές από το σύνολο των κλεμμένων. Οι εικόνες δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στον ναό, καθώς απαιτείται ολοκλήρωση της δικαστικής υπόθεσης, με έκδοση σχετικής απόφασης, κάτι που κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα συμβεί, καθώς η δίκη αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2020…
Εγκέφαλοι της σπείρας ιερόσυλων φέρονται ένας ιερωμένος από τα Γιάννενα και ένας επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ωστόσο υποστηρίζουν πως είναι αθώοι και ότι το κατηγορητήριο σε βάρος τους θα καταπέσει στην ακροαματική διαδικασία.

Από τη Μητρόπολη Δημητριάδος έχει κατατεθεί στη δικογραφία (400 σελίδες) κατάλογος με τις κλαπείσες εικόνες από τον ιερό ναό των Αγ. Αποστόλων, καθώς και από άλλους ναούς και εξωκλήσια της περιοχής ευθύνης της, προκειμένου να εξακριβωθεί, αν βρέθηκαν στα κλοπιμαία που έχουν επιστραφεί. Μεταξύ των ιερών ναών απ’ όπου είχαν κλαπεί βυζαντινές εικόνες, ήταν του Ανηλίου, του Αγ. Δημητρίου και του Κισσού στο ανατολικό Πήλιο. Μάλιστα η Μητρόπολη Δημητριάδος εξετάζει το ενδεχόμενο να παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη του ερχόμενου Ιουνίου.
Κάποιες από τις κλαπείσες εικόνες βρέθηκαν και στο εξωτερικό, σε γνωστές γκαλερί του Λονδίνου, ενώ με το θέμα είχαν ασχοληθεί κατά καιρούς η Europol και η Scotland Yard.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το